După cum notează autorul, Rusia consideră că prin cumpărarea de drone de atac și folosirea lor în Donbas, Ucraina a încălcat acordurile de la Minsk. Însă, Ucraina susține că totul s-a făcut în cadrul acordurilor, deoarece drona nu a zburat până la linia de demarcație, iar lovitura a fost lansată de la distanță mare. Ca răspuns la toate acestea, oficialii de la Moscova au făcut mai multe declarații dure la adresa conducerii de la Kiev.
Episkopos apreciază că întrebuințarea de către Ucraina a dronei Bayraktar în Donbas ar putea avea consecințe grave și ar putea determina Rusia să nu se mai limiteze numai la vorbe. În opinia sa, acțiunile Ucrainei au reaprins un conflict, ce poate avea urmări de amploare. Autorul articolului a remarcat faptul că Rusia a început deja să aducă din nou trupe la granița cu Ucraina, așa cum s-a mai întâmplat și în primăvara acestui an.
Informațiile privind faptul că Rusia își concentrează trupele pe direcția vestică au început să apară aproape imediat după ce Ucraina a folosit drona de atac. Se pare că reprezentanții de la Kiev s-au speriat deja de consecințe și au cerut ajutorul Occidentului.
Între timp, Rusia a anunțat că este pregătită pentru o întâlnire în format Normandia, dar numai dacă există subiecte ce pot fi discutate. Reprezentanții ruși au precizat că nu vor lua parte la “o întâlnire de dragul întâlnirii”, așa cum sugerează Kievul.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat că Moscova și-a înaintat propunerile privind conținutul întâlnirii planificate și așteaptă un răspuns. Acesta a subliniat că pentru Rusia nu evenimentul în sine este important, ci conținutul său. Potrivit declarațiilor sale, reprezentanții ruși nu vor participa la “o întâlnire goală”.
Dronele trucești Bayraktar TB2 au creat un deficit mare de imagine sistemelor ruse
Comentariul autorului: În ultimii ani dronele turcești de tip Bayraktar au creat un mare deficit de imagine armatei ruse, în urma întrebuințării împotriva unor adversari susținuți de Rusia și dotați cu tehnică și echipamente de producție rusească. Este vorba despre conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabakh.
Ca urmare a acestor situații, au fost discreditate o serie de mijloace de apărare antiaeriană ale Rusiei, care au fost surprinse și distruse de atacurile dronelor Bayraktar. În primul rând, este cazul complexelor de rachete și artilerie antiaeriană de tip Pantsir-S.
Astfel, pe măsură ce exporturile dronelor turcești cresc, cele ale mijloacelor de apărare antiaeriană de producție rusească scad.
În acest context, utilizarea de către Ucraina a unei drone Bayraktar în Donbas poate fi considerată depășirea unei linii roșii, care nu mai poate fi acceptată de Rusia.
Cu siguranță, conducerea de la Moscova are în vedere reabilitarea armamentelor rusești și planifică acțiuni care vor viza în mod direct dronele Bayraktar. În ultimele zile, au existat o serie de aprecieri potrivit cărora Rusia nu se va limita să distrugă separat, câte o dronă aflată în misiune. Astfel, ar putea lovi chiar locul de dislocare al aparatelor de zbor fără pilot, respectiv aerodromul Kulbakino de lângă Nikolaev, pentru a distruge toate dronele ucrainene Bayraktar.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News