După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor

Ionel Copcea |
Data publicării:
Premierul ceh, Andrej Babis
Premierul ceh, Andrej Babis

Grupul de țări din Europa Centrală prietenoase cu Rusia s-ar putea extinde pentru a include Republica Cehă odată cu revenirea lui Andrej Babiš la conducerea guvernului. Potrivit serverului Politico, extinderea în continuare a blocului, care include acum Ungaria și Slovacia, va reprezenta o problemă majoră pentru Uniunea Europeană.

Alegerile parlamentare din Republica Cehă vor avea loc în anul 2025. Politico îi menționează pe premierul ungar, Vitkor Orbán, și omologul său slovac, Robert Fico, printre liderii pro-Kremlin din Europa Centrală.

“Babiš, miliardar și cameleon politic, poate fi mai puțin ancorat ideologic decât Orbán sau Fico, dar a înclinat ferm spre dreapta partidul său și repetă retorica colegilor săi din Ungaria și Slovacia”, relatează Politico, adăugând că Babiš, ca și Fico înaintea lui, solicită o reducere a ajutorului pentru Ucraina.

Victoria clară a mișcării ANO a lui Babiš la recentele alegeri regionale din Republica Cehă a fost un semnal de alarmă nu numai pentru nepopulara coaliție de guvernare cehă, ci și pentru Bruxelles, scrie Politico.

La nivel european, ANO, împreună cu Fidesz al lui Orbán și Partidul Libertății din Austria (FPÖ), au devenit membri ai facțiunii populiste de dreapta Patrioți pentru Europa, care a fost ultima picătură pentru membrii liberali rămași ai partidului.

“Un bloc în creștere favorabil Moscovei va face dificilă ajungerea la un acord pe probleme precum ajutorul pentru Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei sau migrația”, crede Politico.

Posibilitatea ca ajutorul ceh pentru Ucraina să scadă după ce Babiš va prelua funcția de șef al guvernului este indicată de declarațiile sale potrivit cărora “Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE”, sau de votul deputaților ANO din Parlamentul European, care nu au ridicat mâna pentru o rezoluție neobligatorie prin care să solicite aprobarea utilizării armelor occidentale împotriva țintelor din adâncimea teritoriului Rusiei sau pentru o rezoluție privind necesitatea de a continua sprijinul pentru țara atacată de Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel