Au fost semnate trei mari contracte pentru înzestrarea Armatei, două dintre ele atribuite prin licitație, ceea ce e o performanță pentru decidenții noștri politici și militari mai ales că aceste contracte au fost mai mereu aflate sub imperiul unor probleme legislative și de puține ori duse la un final fericit fără probleme, nu din cauza oficialilor ci din perspectiva structurării acestei proceduri care implică oricând posibilitatea ca un contracandidat participant să se adreseze instanțelor de judecată ceea ce îngreunează procesul.
Contractul semnat pentru F-35, ce se va ridica la aproximativ 6.4 miliarde de dolari, e de departe cel mai mare contract de înzestrare semnat în istoria Armatei României.
2024 a fost așadar un an fructuos din perspectiva achiziției de tehnică modernă pentru Armată. Deși, paradoxal, a început destul de „secetos”. Primul contract important a fost semnat abia în iulie 2024.
Dar să facem un scurt remember a ceea ce a însemnat 2024 pentru înzestrarea Armatei României, cu contracte majore finalizate.
Cei trei grei ai anului pentru Armata României: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
I. K9 Tunetul
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
În iulie 2024 a fost spartă gheața cu achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder, fabricate de gigantul sud-coreean Hanwha Aerospace.
Contractul se ridică la un miliard de euro și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10.
Despre K9 Tunetul, versiunea românească a K9, DefenseRomania a scris mult în aceste luni, publicația noastră având oportunitatea chiar de a vizita de două ori Coreea, unde au fost purtate discuții și ulterior prezentate publicului interviuri cu oficiali ai Hanwha, dar și oficiali politici de la Seul.
Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).
Ca detaliu de interes, trebuie spus că fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.
Important de menționat e că Hanwha va ridica în România o fabrică unde, potrivit contractului, va construi K9 Thunder în diferite etape.
II. F-35 Lightning II
F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania
Pe 21 noiembrie 2024 România avea să semneze contractul pentru achiziția de avioane de luptă de generația a 5-a F-35 Lightning II, un moment istoric pentru aviația militară a țării noastre, cât și pentru întreaga Armată română.
Vor fi achiziționate 32 de avioane F-35. Armata României ar trebui să primească primele aeronave de generația a cincea F-35A Lightning II, în cea mai modernă versiune Block 4, în jurul anului 2030, toate aeronavele urmând să ajungă după 2035.
F-35 este cel mai avansat avion de luptă din lume, oferind capabilități de neegalat de generația a 5-a și consolidând capacitățile de descurajare atât pentru SUA cât și pentru aliații săi. În prezent peste 20 de state au ales F-35 americane.
Tot în acest an, în toamnă, la invitația Lockheed Martin, DefenseRomania a fost prezentă în SUA, unde a vizitat fabrica din Forth Worth, Texas, și linia de producția a aeronavelor de generație a 5 a F-35 Lightning II. Vizita a inclus discuții cu mai mulți oficiali al Lockheed despre F-35 și a fost un moment premergător semnării contractului de către România. De semnalat că, tot ca un moment premergător, la expoziția BSDA 2024, în premieră, un F-35 a fost dislocat la Romexpo de Lockheed Martin.
Până când primele F-35 vor fi fabricate și ajunge în țară, în jurul anului 2030, piloții noștri vor opera trei escadrile de F-16, anul acesta continuând să vină „pe bandă rulantă” din cele 32 de avioane F-16 achiziționate la un preț excelent din Norvegia. Cele trei escadrile vor asigura tranziția către F-35 și vor fi complete în 2025. Așadar, în 2025 le urăm cer senin piloților noștri!
Blindate 4x4 Cobra II
Blindatul 4x4 al Otokar, Cobra II. Photo source: DefenseRomania @BSDA2024
Ultimul contract important semnat în 2024 a fost cel al blindatelor 4x4 Cobra II produse de compania turcă Otokar. Pe 27 noiembrie 2024, contractul cu Otokar era semnat, în urma unei licitații câștigate de turci.
1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II la o valoare in echivalent Euro de aproximativ 857 milioane fără TVA.
Conform contractului, primele 278 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II vor fi produse în Turcia, iar celelalte 781 vor fi fabricate în România. Livrările sunt planificate să fie realizate în loturi, pe parcursul a 5 ani, începând cu ultimul trimestru al lui 2025. Licitația include, de asemenea, unele servicii integrate de sprijin logistic, pe lângă cele 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor.
2024, a fost, așadar, un an bun în procesul de înzestrare al Armatei României.
2025 se anunță și el un an cu multe vești bune. Așteptăm cu mare interes finalizarea procedurii de licitație pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD, licitație a cărui rezultat, potrivit surselor noastre va fi anunțat în prima parte a anului 2025. Contractul se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro.
Tot anul viitor va fi lansată procedura de licitație și pentru mașinile de luptă ale infanteriei (MLI), un alt contract pe care îl vom urmări cu maxim interes, pe care va fi o „bătălie la baionetă” între marile companii mondiale, în contextul în care vorbim de aproximativ 3 miliarde de euro.
MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania
Dar mai sunt și alte programe importante precum C4I (programul de comandă control) sau cel al sistemelor de război electronic, proceduri care ar trebui să înceapă în 2025. Rămâne de văzut dacă instabilitatea politică va influența procedurile, mai ales că vorbim de proceduri ce au nevoie de acorduri și decizii în CSAT, mai ales acum după ce legea offsetului s-a modificat, iar CSAT are ultimul cuvânt asupra procentajului pe care companiile străine trebuie să îl implementeze în ceea ce privește offsetul, care de acum vor trebui să semneze contractul de offset înainte e începerea licitațiilor. Și, să nu uităm, gradul de instabilitate politică e mare după anularea alegerilor prezidențiale ca urmare a ingerințelor Federației Ruse și reluarea procesului electoral undeva în martie-aprilie 2025.
În prezent, la nivelul MApN sunt active, în diferite stadii, peste 70 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe (Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News