Agenția ucraineană de analiză și rezistență informațională, sprotyv.ua, informează portalul deschide.md, a emis ipoteza că, după provocările din Marea Azov, când forțele maritime ruse au capturat nave ucrainene ce se aflau în ape neutre, ar putea urma provocări în regiunea transnistreană. Aceste provocări ar argumenta acțiuni militare de proporții ale Rusiei în regiune sub pretextul de a protecție a cetățenilor ruși.
Marinarii ucraineni nu au răspuns cu violență la violență și, prin urmare, s-au opus planului de discreditare a Ucrainei, scrie sursa citată. Rușii însă au apărut în fața întregii lumi civilizate în calitate de pirați care capturează nave militare ale unui stat suveran în apele neutre.
Cu toate acestea, în condițiile în care conducerea politică militară din Rusia nu a primit o rezistență reală din partea Occidentului, aceasta continuă politica de creare a provocărilor în perspectiva unei campanii militare pe scară largă împotriva Ucrainei.
Un nou casus belli poate fi organizarea unei provocări (de preferință cu victime umane) în Transnistria nerecunoscută. Acolo se află așa-numitele forțe ale „Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană". Nu este un secret faptul că anume trupele rusești constituie baza contingentului de menținere a păcii în această regiune nerecunoscută.
Nu există o informație exactă în surse deschise privind contingentul acestei grupări, însă, potrivit unor estimări, putem vorbi despre aproximativ 10.000 - 15.000 de cadre militare, formate din contingentul rus și „armata transnistreană". Merită să luăm în considerare și pe cei 70.000 de rezerviști care sunt chemați de două ori pe an pentru formare. Astfel, gruparea rușilor din Transnistria poate număra circa 80.000 de persoane.
Cu toate acestea, un dezavantaj serios este incapacitatea de a organiza aprovizionarea și logistica, precum și de a efectua rotațiile. Acest lucru este posibil doar prin teritoriul Republicii Moldova și al Ucrainei. Până în anul 2014, rotația și furnizarea de bunuri se efectua pe calea ferată, pe teritoriul Ucrainei. După anexarea Crimeei acest lucru a fost imposibil. Au fost încercări de a aproviziona gruparea pe calea aerului. S-a reușit doar organizarea rotației de personal, care veneau în calitate de civili, prin Aeroportul Chișinău.
Din punct de vedere militar, schema de atac asupra pacificatorilor fost pusă la punct în cadrul doctrinei războiului hibrid rusesc. Așa a fost lansat războiul împotriva Georgiei în anul 2008.
Adevăratele capacități ofensive ale grupării transnistrene sunt foarte limitate - nu există mijloace adecvate de ofensivă, o divizie de tancuri sau un număr mare de artilerie, deși există multe proiectile și muniții rămase după desființarea Armatei a 14-a sovietică. Cu toate acestea, dacă vor fi lovituri coordonate din Crimeea și Transnistria, acestea vor crea probleme serioase pentru soldații ucraineni care vor fi nevoiți să lupte pe două fronturi.
Un alt motiv pentru război ar putea fi, de exemplu, cererea Rusiei de a oferi „coridor aerian" pentru aprovizionarea Transnistriei. Totuși, este puțin probabil că trupele rusești vor ateriza în Odesa pentru a crea un coridor la sol, asta ar înseamna pierderi prea mari de vieți și tehnică.
Probabil, conducerea militară ucraineană înțelege pe deplin pericolul pe care îl reprezintă Transnistria. Nu în zadar, în condițiile grele din primăvara anului 2014, Forțele Armate ale Ucrainei au fost transferate în primul la graniță cu Transnistria. În cele mai grele momente ale verii anului 2014, de pe segmentul transnistrean nu a fost scos niciun batalion de apărare teritorială. Introducerea stării de război nu a vizat doar teritoriile de pe coasta Mării Azov, dar și regiunile care se află în vecinătate directă cu Transnistria nerecunoscută, mai informează sursa citată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News