După trei eșecuri majore, Iranul cere sprijinul Rusiei în domeniul contraspionajului

Cătălin Costea |
Data publicării:

Un raport recent (4 martie 2021) al BESA, un centru pentru studii strategice privind în special Orientul Mijlociu, relevă că în ianuarie Iranul și Rusia au semnat un acord de sprijin pentru reformarea structurilor de contrainformații iraniene.

Republica Islamică Iran are un aparat de informații extins și complex. Cele mai importante două instituții de informații ale sale sunt Ministerul de Informații (MOI) și Serviciul de informații a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC). O a treia structură de informații este Organizația de protecție a informațiilor a IRGC, care funcționează independent de Serviciul de informații al Corpului și se ocupă de contrainformații.

În timp ce organizațiile de informații ale Iranului sunt bine echipate și au obținut succese importante (în special în domeniul informațiilor obținute prin prelucrarea semnalelor - SIGINT), aparatul de informații al țării este deficitar în ceea ce privește componenta de contrainformații sau „protecția informațiilor”, așa cum este denumită în Iran.

 

Iranul a suferit trei eșecuri zguduitoare în contraspionaj

 

Cele mai recente trei eșecuri de contraspionaj - toate devastatoare - au vizat asasinarea șefului Forței Quds, Qassem Soleimani, la Bagdad, uciderea numărului doi al-Qaeda, Al-Masri, pe teritoriu iranian și asasinarea arhitectului programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh, la Teheran.

Așa cum era de așteptat, vulnerabilitățile contraspionajului iranian au constrâns regimul să își reformeze structurile. Pentru a face acest lucru, era probabil să se îndrepte spre Rusia și China.

În ianuarie 2021, ministrul de externe iranian, Muhammad Javad Zarif, a mai făcut o vizită la Moscova, pentru a se întâlni cu omologul său, Sergei Lavrov. Zarif a călătorit în Rusia de cel puțin 30 de ori, reflectând o reală dependență a Republicii Islamice față de Moscova. Însă ceea ce a făcut din cea mai recentă vizită una semnificativă a fost semnarea de către cele două părți a unui tratat de securitate.

Lavrov a declarat pentru agenția rusă de presă TASS: „Noi am semnat un acord interguvernamental privind cooperarea în asigurarea securității informațiilor”. Deși acesta nu a oferit mai multe detalii, Iranul a declarat prin intermediul Agenției de știri a Republicii Islamice (IRNA), că acordul presupunea colaborarea cu privire la „informații, infracțiuni comise prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, ajutoare în tehnologie, cooperare internațională, inclusiv activități de recunoaștere [cercetare] [...] pentru a garanta securitatea națională și internațională.”

În timp ce acordul vizează aparent creșterea colaborării între cele două părți în domeniul securității cibernetice, agenția de știri Tasnim, care are legături puternice cu IRGC, a declarat că șeful Organizației de apărare civilă a Iranului a dezvăluit planuri de cooperare centrate pe schimbul de informații, interacțiune împotriva amenințărilor și apărare comună.

 

Acordul dintre Iran și Rusia nu este o surpriză

 

În timp ce securitatea informațiilor și securitatea cibernetică sunt principalele obiective ale acordului, specialiștii în domeniul informațiilor sunt conștienți de legătura strânsă dintre securitatea informațiilor și contraspionaj. Mulți ar spune chiar că securitatea informațiilor este într-adevăr principalul obiectiv al contraspionajului („protecției informațiilor”). Informațiile obținute din mediul cibernetic (CyberInt) reprezintă un domeniu considerat de multe organizații de informații drept o problemă de contraspionaj.

Acordul dintre Iran și Rusia nu este o surpriză. A trecut mai mult de un an de la uciderea lui Soleimani și au trecut șase luni de la asasinarea lui Al-Masri. Organizațiile de informații iraniene au avut destul timp la dispoziție pentru a-și analiza aparatul de contraspionaj, pentru a-și confrunta slăbiciunile majore și pentru a-și prezenta concluziile factorilor de decizie politică.

Nu există nicio îndoială că uciderea recentă a lui Fakhrizadeh, care a fost o adevărată ofensă pentru regim, a intensificat acest proces. Acest lucru este cu atât mai necesar având în vedere faptul că ministrul informațiilor, Mahmoud Alavi, a declarat că asasinarea lui Fakhrizadeh a fost organizată de un membru al forțelor armate iraniene, ceea ce, dacă este adevărat, indică faptul că contrainformațiile iraniene nu sunt doar slabe, ci și compromise. Regimul are nevoie de ajutor în acest domeniu, iar acordul de securitate în domeniul informațiilor cu Rusia poate fi cel mai bun mijloc de a efectua reformele necesare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel