După Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie ar lua în calcul să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele SCALP şi Storm Shadow

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.

Franța și Marea Britanie au acordat Ucrainei permisiunea de a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc folosind rachete SCALP/Storm Shadow, potrivit Le Figaro. Această decizie se aliniază cu aprobarea SUA din partea administrației președintelui Joe Biden, care a autorizat recent forțele ucrainene să utilizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești.

Ziarul francez Le Figaro a relatat duminică că Franța și Marea Britanie, urmând exemplul SUA, au permis Ucrainei să utilizeze rachetele sale cu rază lungă de acțiune SCALP și Storm Shadow pentru a lovi teritoriul rus. Ulterior, ziarul a modificat textul articolului.

Updated: Începând de luni dimineață, ziarul Le Figaro a schimbat unele date din articol, precizând că: „Dezbaterea era deja în toi în birouri cu privire la permiterea utilizării rachetelor occidentale pe teritoriu rusesc. Emmanuel Macron s-a pronunțat în favoarea acestui lucru în timpul vizitei sale de stat în Germania în mai 2024.”

Anterior, liderii britanici și francezi și-au exprimat sprijinul pentru cererile Ucrainei privind capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune, dar au ezitat să aprobe utilizarea acestora până când SUA nu va da undă verde. În urma deciziei lui Biden, Franța și Marea Britanie au urmat exemplul, permițând utilizarea rachetelor furnizate.

Ca urmare, forțele armate ucrainene au acum capacitatea de a efectua atacuri la mare distanță pe teritoriul rus cu o combinație de rachete ATACMS, SCALP și Storm Shadow, sporindu-și semnificativ raza de acțiune operațională.

Ziarul Le Figaro nu oferă detalii suplimentare si nici nu face trimitere directa la surse specifice pentru aceste informații. Articolul din Le Figaro pune accentul pe aprobarea de către președintele american Joe Biden a forțelor ucrainene de a lansa lovituri în adâncimea teritoriului rus cu rachete americane ATACMS.

„Această decizie reprezintă o schimbare semnificativă în operațiunile forțelor ucrainene, care ar deține mai multe rachete americane decât cele franco-britanice”, notează Le Figaro.

Storm Shadow/SCALP este o rachetă aer-sol cu rază lungă de acțiune dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța și concepută pentru a ținti obiective fixe, inclusiv facilităţi militare bine protejate precum buncărele, chiar și în condiții meteorologice nefavorabile. Focosul rachetei cântărește 450 kg. Rachetele Storm Shadow pot fi montate pe avioane cu reacție ucrainene din era sovietică.

Anterior, The New York Times a relatat că Biden Biden a autorizat, pentru prima dată, forțele ucrainene să utilizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rus. Potrivit unor surse, este probabil ca aceste arme să fie utilizate inițial împotriva trupelor ruse și nord-coreene din regiunea Kursk.

Raportul a subliniat, de asemenea, că, deși liderii britanici și francezi și-au exprimat sprijinul pentru cererea președintelui Volodimir Zelenski de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului rus, aceștia au ezitat să permită utilizarea lor până când Biden a fost de acord să autorizeze desfășurarea ATACMS.

Conform Reuters, Ucraina intenționează să efectueze în zilele următoare lovituri pe teritoriul Rusiei folosind rachete americane cu rază lungă de acțiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel