Comandantul KFOR a adăugat că, în prezent, nu sunt amenințări la adresa securității Kosovo, dar a precizat că există provocări interne cum ar fi crima organizată, activitățile economice ilegale, anumite retorici dăunătoare bazate pe criterii etnice și șomajul ridicat amplificat de pandemia COVID-19.
Datorită existenței anumitor disensiuni între conducerea Kosovo și NATO pe tema transformării Forței de Securitate a Kosovo în Forță Armată, precum și pentru a păstra o cât mai mare obiectivitate, redacția Defense România a ales să redea integral interviul acordat de comandantul KFOR postului de televiziune kosovar KlanKosova.
KlanKosova: Domnul general-maior Federici, care este situația actuală de securitate în Kosovo?
Franco Federici: Situația de securitate din Kosovo este stabilă și o monitorizăm îndeaproape. Rămânem pe deplin concentrați asupra punerii în aplicare a mandatului misiunii KFOR condusă de NATO prin Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru a asigura un mediu sigur și libertatea de mișcare în beneficiul tuturor comunităților care trăiesc Kosovo.
KlanKosova: Care este cooperarea cu instituțiile de securitate din Kosovo?
Franco Federici: KFOR are o cooperare foarte bună cu toate instituțiile locale și internaționale, care operează în Kosovo - nu doar cu cele implicate în domeniul securității. De exemplu, pot spune că, KFOR și organizațiile de securitate din Kosovo cooperează în fiecare an în organizarea și desfășurarea exercițiului "Sabia de argint".
De asemenea, KFOR cooperează cu reprezentanți și din alte structuri din Kosovo cum ar fi Consiliul de Securitate al Kosovo, Agenția pentru Managementul Urgențelor, Poliția din Kosovo, Forța de Securitate a Kosovo, Crucea Roșie din Kosovo și EULEX. Scopul este de a atinge un nivel ridicat de cooperare între toți actorii din Kosovo care gestionează scenarii de urgență.
KlanKosova: De când ați preluat funcția la sfârșitul anului trecut, fiind la conducerea KFOR, care considerați că este cea mai mare amenințare la adresa securității din Kosovo?
Franco Federici: Nu există niciun indicator, care să indice vreo îngrijorare potențială sau vreo tulburare amenințătoare. Mai presus de toate, situația de securitate este rezultatul multor factori, cum ar fi economia, politica și bunăstarea. Monitorizăm în mod regulat situația pentru a detecta eventualele evoluții, care pot afecta situația de securitate.
KFOR este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a mandatului Națiunilor Unite. În general, Kosovo a realizat multe în termeni de securitate în ultimii ani. Cu toate astea, nu suntem mulțumiți. Unele provocări persistă, inclusiv impactul crimei organizate, activitățile economice ilegale și anumite retorici dăunătoare bazate pe etnie; șomajul este, de asemenea, o preocupare, mai ales după izbucnirea pandemiei COVID-19.
KlanKosova: Balcanii sunt cunoscuți ca un focar de războaie și conflicte. Problemele de securitate se reflectă astăzi în Kosovo?
Franco Federici: Securitatea și stabilitatea în Balcanii de Vest sunt importante pentru NATO, având în vedere impactul lor direct asupra securității în întreaga zonă euro-atlantică și nu numai. De la sfârșitul anilor 1990, forțele NATO au contribuit la menținerea păcii și a stabilității în Balcanii de Vest.
Misiunea KFOR în Kosovo este cea mai tangibilă demonstrație a acestui angajament: s-au obținut multe rezultate în ceea ce privește stabilitatea și securitatea și vom continua să asigurăm un mediu sigur și libertatea de mișcare pentru toate comunitățile din Kosovo, sub mandatul Rezoluției 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al ONU.
KlanKosova: Cu câteva luni în urmă, Adunarea Municipală din Mitrovica de Sud a aprobat o decizie de a oferi spațiu pentru construirea unei cazărmi militare FSK. Este corectă decizia pentru a ridica clădirea respectivă?
Franco Federici: Decizia de a stabili o bază FSK a fost luată de instituțiile kosovare. Aceasta nu este o problemă a KFOR.
KlanKosova: Prim-ministrul Albin Kurti a trimis la parchet un acord din 2013 între fostul prim-ministru al Kosovo, Hashim Thaçi și NATO, potrivit căruia soldații FSK nu pot intra în partea de nord a țării fără permisiunea KFOR. Cât credeți, că are dreptate Kurti când numește acest acord dăunător pentru Kosovo?
Franco Federici: Poziția noastră cu privire la Forța de Securitate a Kosovo a devenit clară și a fost consecventă. Susținem dezvoltarea FSK sub mandatul său inițial, și anume cel al unei forțe de apărare civilă. Discuțiile despre această problemă între aliați sunt în curs.
NATO și KFOR rămân pe deplin dedicate securității în Kosovo și stabilității regionale. Noi, cei din KFOR, continuăm activitățile noastre zilnice, sub mandatul ONU, cu scopul de a asigura un mediu sigur și libertatea de mișcare pentru toate comunitățile din Kosovo. KFOR monitorizează situația, interacționează cu toate instituțiile și comunitățile din Kosovo și are contacte constante cu șeful apărării Serbiei, precum și cu organizațiile internaționale din Kosovo, în special cu UE.
FSK trebuie să fie autorizat de mine înainte de orice desfășurare în partea de nord a Kosovo, în conformitate cu acordul anterior cu instituțiile kosovare pe care NATO se așteaptă să îl implementeze în continuare.
KlanKosova: Cum vedeți și evaluați faptul că problema formării Asociației Municipalităților Majorității Sârbe încalcă integritatea teritorială a Kosovo?
Franco Federici: Toate părțile trebuie să se asigure că orice decizie nu crește tensiunile din regiune. Toți actorii politici responsabili trebuie să se concentreze pe progresul reformei și pe dialog.
KlanKosova: Forța de Securitate a Kosovo a participat pentru prima dată recent la "Defender-Europe 21", un antrenament cu alte armate ale unor superputeri militare. Este acesta un semnal că procesul de transformare a FSK avansează corect?
Franco Federici: Este nevoie de un proces lung pentru a schimba capacitățile actuale ale Forței de Securitate a Kosovo pentru a deveni o armată; este ceva ce nu se realizează peste noapte, sau doar prin adoptarea unei legi și, în orice alt caz, va dura mulți ani pentru a forma o armată.
Armata nu este doar o chestiune de a decide asupra transformării, ci înseamnă și achiziționarea de echipamente și capacitatea de a le întreține, recrutarea unui număr mai mare de personal, îmbunătățirea sistemului de educație și formare etc.
Până în prezent, FSK se află sub mandatul inițial, iar militarii săi au dovedit că sunt capabili să întreprindă operațiuni în timpul crizelor și operațiilor de protecție civilă și, de asemenea, să asiste autoritățile civile ca răspuns la dezastrele naturale și alte situații de urgență, în favoarea tuturor. După cum am spus, mai devreme, poziția NATO cu privire la FSK este clară și consecventă. Susținem dezvoltarea FSK sub mandatul său inițial, și anume cel al unei forțe de apărare civilă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News