După România și programul bateriilor de coastă, Spania alege și ea NSM. Madridul va înlocui rachetele antinavă Harpoon

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
USS Gabrielle Giffords lansează o rachetă antinavă de tip Naval Strike Missile (NSM) în cadrul unui exercițiu. Foto: U.S. Navy
USS Gabrielle Giffords lansează o rachetă antinavă de tip Naval Strike Missile (NSM) în cadrul unui exercițiu. Foto: U.S. Navy

Pentru a înlocui racheta antinavă Harpoon aflată, până în 2030, în dotarea forțelor sale navale, Spania a lansat o licitație la care MBDA a răspuns cu Exocet MM40 Block 3C, suedezii de la Saab cu RBS 15 Mk3+, iar norvegienii de la Kongsberg Defense & Aerospace, cu racheta Naval Strike Missile (NSM). 

În cele din urmă, Madridul a ales oferta Kongsberg pentru a-și echipa cele mai noi fregate.

Potrivit unui comunicat de presă din 9 septembrie, producătorul a confirmat că NSM a fost selectată de Spania pentru echiparea celor cinci fregate din clasa Álvaro de Bazán (F-100), precum și pentru viitoarele cinci din clasa F-110 care, vor fi construite de șantierul naval spaniol Navantia.

”KONGSBERG a primit o confirmare că Marina Spaniolă va achiziționa racheta Naval Strike (NSM) pentru a înlocui racheta Harpoon, atunci când aceasta va fi retrasă din serviciul activ”, se precizează în comunicatul de presă.

Totuși, din punct de vedere industrial, această alegere nu este surprinzătoare în măsura în care Navantia și Kongsberg sunt obișnuite să lucreze împreună, cele patru fregate ale Marinei Regale Norvegiene, toate echipate cu NSM, fiind construite de șantierul naval spaniol, apreciază publicația franceză Zone Militaire.

 

NSM, soluție aleasă și de România

 

Pe lângă Spania [și, bineînțeles, Norvegia], racheta antinavă NSM a fost aleasă de SUA, Polonia, România, Canada, Malaezia, Germania și, mai recent, Australia.

NSM este o rachetă antinavă de generația a cincea. Având o semnătură radar scăzută și o rază de acțiune de aproximativ 185 km, este echipată cu un sistem de navigare combinat, format dintr-o unitate inerțială, un GPS și un sistem de navigație de tip TERCOM [TERrain CONtour Matching], care îi permite să zboare la altitudine foarte mică.

Capabilă să efectueze manevre aleatorii pentru a contracara apărarea adversă, are o capacitate avansată de detectare, recunoaștere și discriminare a țintelor, bazată pe combinația dintre un cap de ghidare în infraroșu și o bază de date cu potențialele ținte.

În aceeași zi cu confirmarea NSM pentru Spania, Kongsberg a anunțat și o comandă în valoare de 33,4 milioane de dolari din partea Forțele Navale americane.

România a ales, în aprilie 2021, să-și protejeze coasta maritimă cu rachete NSM care, vor fi montate pe instalații de lansare mobile. Potrivit contractului, rachetele și instalațiile urmează să fie livrate până în 2024.

CITEȘTE ȘI: Baterii de coastă pentru apărarea României. Kongsberg: Rachetele sistemelor NSM înfrâng orice sistem defensiv al navelor moderne de război

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel