După înfrângerea din Croația, F-16 vrea să își ia revanșa în fața Rafale. Indonezia a renunțat la Su-35 iar bătălia s-a mutat în Asia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16 al US Air Force, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
F-16 al US Air Force, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Americanii și francezii dau o nouă „bătălie” în ceea ce privește contractele pentru avioane de vânătoare, de data aceasta pe piața din Asia. 

După un „start ezitant” în Europa, Dassault Aviation e pe val. Francezii au semnat un contract pentru avioane Rafale cu Grecia, iar în aceste zile a fost oficializată vânzarea de avioane Rafale către Croația, stat care are nevoie urgentă de aeronave pentru a înlocui bătrânele MiG-21, principalele avioane ale forțelor armate de la Zagreb.

Astfel, numărul clienților externi ai avioanelor Rafale se ridică la cinci: Egipt, Qatar, India și cele două state europene Grecia și Croația.

În ceea ce îi privește pe croați, Rafale a fost anunțat oficial ca marele câștigător al unui contract de aproximativ 1 miliard de euro, în urmă cu câteva zile, în ciuda faptului că francezii plecau cu șansa a treia, după F-16 și Gripen. Croații au optat pentru 12 avioane franceze second hand.

În competiție s-au mai aflat F-16 Block 70 din SUA, F-16 Barak din Israel și Gripen din Suedia. Americanii și suedezii au oferit avioane noi, în timp ce Israelul și Franța second hand.

 

Indonezia, următorul „câmp de bătălie” între F-16 și Rafale. Americanii vor să își ia revanșa

 

Iar francezii încearcă să câștige un nou contract în sudul Asiei. Indonezia a vrut inițial să achiziționeze 11 avioane rusești Su-35, pentru aproximativ 1.1 miliarde de dolari, dar a renunțat dup ce negocierile financiare s-au împotmolit și mai ales ca urmare a posibilelor viitoare sancțiuni pe care le-ar fi impus americanii prin legea CAATSA (un pachet de lege care impune sancțiuni statelor care colaborează cu adversarii SUA, cu referire directă la state rivale precum Federația Rusă, Iran sau Coreea de Nord).

În aceste condiții Indonezia și-a manifestat interesul pentru F-35, dar un asemenea scenariu a fost imediat respins de decidenții americani, care au oferit în schimb Jakartei F-16 Block 70/72, cunoscut si ca Viper, cea mai modernă versiune a F-16.

Francezii de la Opex360 scriu că refuzul Washingtonului de a vinde F-35 a făcut Jakarta să se îndrepte spre Rafale, iar acum cei de la Lockheed Martin încearcă să convingă Indonezia că F-16V e cea mai bună variantă pentru ei. Mike Kelley, șeful programului F-16, într-un interviu pentru presa locală, a dat asigurări că guvernul SUA nu se va opune tranzacției de Viper iar orice altă alegere pe care Indonezia ar face-o ar aduce costuri suplimentare, atât de întreținere, cât și de pregătire a piloților. 

În acest sens, Muhammad Lutfi, ambasadorul Indoneziei la Washington, a precizat și el că Pentagonul a transmis că înainte de a achiziționa F-35, Indonezia nu trebuie să ardă etapele și să se orienteze întâi spre F-16.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Indonezia și cum vor decurge negocierile.

Publicația franceză menționată, care citează o declarație a Florencei Parly, ministrul Apărării de la Paris, precizează că Indonezia ar fi interesată de aproximativ 36 de aeronave Rafale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel