După finalizarea construcției, portelicopterul Mitrofan Moskalenko va deveni nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Concept portelicopter Rusia, Proiect 23900. Foto: ZPKB
Concept portelicopter Rusia, Proiect 23900. Foto: ZPKB

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 08.10.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, după finalizarea construcției la Șantierul Naval Zaliv din Kerch, noua navă universală de desant (portelicopter) Mitrofan Moskalenko, Proiect 23900, va deveni nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

“Pentru portelicopterul Mitrofan Moskalenko se pregătește infrastructura necesară la Sevastopol. Acest proces se desfășoară conform planurilor. Au loc lucrări în acvatoriul Golfului Sevastopol, unde se va află dana de ancorare a navei. Până la sosirea portelicopterului la locul de dislocare permanentă, toate lucrările vor fi finalizate”, a declarat sursa la Forumul maritim internațional, aflat în curs de desfășurare la Sevastopol.

Potrivit precizărilor acesteia, după sosirea la Sevastopol, portelicopterul Mitrofan Moskalenko va deveni nava amiral a FRMN. Nava urmează să ocupe locul care era rezervat pentru cel de-al doilea portelicopter din clasa Mistral, denumit Sevastopol.

Nava universală de desant Proiect 23900 este capabilă să primească la bord o grupare de elicoptere grele cu diferite destinații și să transporte peste 1.000 de infanteriști marini. Aceasta este dotată cu un doc pentru vedete de desant, care pot să asigure debarcarea desantului maritim sau să transporte tehnică blindată. Construcția primelor două nave rusești de acest tip, Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko, a început la Șantierul Naval Zaliv pe 20 iulie 2020. Portelicopterele rusești sunt construite în baza Proiectului 23900, elaborat de Biroul de Construcții și Proiectare din Zelenodolsk.

 

Contractul cu Franța pentru construirea a două nave portelicopter din clasa Mistral a căzut după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea

 

În anul 2011, Rusia a încheiat un contract cu Franța pentru achiziționarea a două portelicoptere din clasa Mistral. Construcția navelor denumite Sevastopol și Vladivostok a început în anii 2012 și 2013.

Portelicopterul Vladivostok a efectuat chiar câteva ieșiri pe mare în cadrul testelor de marș, inclusiv cu marinari ruși la bord. Însă, din cauza situației din Ucraina și a introducerii de sancțiuni împotriva Rusiei, în anul 2015 afacerea a fost înghețată. Partea franceză a vândut în cele din urmă cele două portelicoptere Egiptului, care au primit denumiri ale unor foști președinți ai statului arab.

 

Noile nave ar putea opera în Marea Neagră și în Pacific

 

Comentariul autorului: Este pentru prima dată când o sursă rusească vorbește despre destinația portelicopterelor Proiect 23900. Nici în cazul portelicopterelor din clasa Mistral nu a fost anunțată destinația oficială, deși denumirile acestora, Sevastopol și Vladivostok, sugerau apartenența ulterioară la Flota din Marea Neagră și Flota din Oceanul Pacific.

În ceea ce privește primele două portelicoptere construite în Rusia, inițial s-a speculat că acestea vor ajunge la Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific. Se pare însă că destinația finală va fi cea care ar fi trebuit să fie urmată și de portelicopterele franceze, respectiv Flota din Marea Neagră și Flota din Oceanul Pacific.

Potrivit planurilor curente, portelicopterele construite la Kerch vor fi lansate la apă în 2026 și 2027, urmând să fie livrate beneficiarilor în 2028 și 2029.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel