Joi, la ora locală 11:00, a decolat pentru prima dată de pe rampa 1A de la cosmodromul menționat mai sus, care este situat în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în regiunea Amur.
Racheta spațială Angara-A5 a efectuat un zbor de testare joi, după ce probleme tehnice au întârziat lansarea două zile la rând, a informat Reuters.
Prima lansare a lui Angara-A5 de la Cosmodromul Vostochnîi a fost transmisă în direct de Roscosmos.
Racheta a fost folosită acum pentru prima dată cu treapta superioară Orion, care este o treaptă Perseus modernizată cu un nou motor RD-58MF.
Racheta Angara-A5, cu trei trepte, are o lungime de 54,5 metri și o masă de aproximativ 773 de tone, fiind capabilă să transporte în spațiu o încărcătură de aproximativ 24,5 tone, potrivit ziarului rus Kommersant.
La aproximativ 12 minute de la lansare, racheta a pus pe orbita joasă a Pământului sarcina utilă de testare.
Două amânări
Conform planului inițial, lansarea vehiculului de lansare cu treapta superioară Orion și modelul cargo trebuia să aibă loc în această săptămână, marți. Și apoi miercuri când nu a funcționat marți. Cu toate acestea, marți, cu două minute înainte de ora programată (11:00 CET), lansarea a fost anulată automat, declarat șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, din cauza unei defecțiuni la sistemul de alimentare cu combustibil.
Potrivit lui Borisov, amânarea de miercuri a fost impusă de o altă defecțiune tehnică, dezvăluită în timpul pregătirilor pentru start. „A fost o defecțiune la sistemul de control al aprinderii motorului. Cel mai probabil a fost o eroare de program, care cu siguranță va fi dezvăluită astăzi. Nu au existat procese ireversibile care să necesite demontarea rachetei”, a spus el miercuri, potrivit agenției ruse TASS.
În trecut, Rusia a efectuat trei teste ale Angara-A5 de la Cosmodromul Plesețk, situat în nordul părții europene a Rusiei.
Vehiculul greu de lansare Angara-A5 este prima rachetă de acest gen produsă în Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Ar trebui să înlocuiască vechile rachete Proton și, conform serverului Meduza, este prezentată ca o rachetă „curată din punct de vedere ecologic” care nu folosește componente de combustibil toxic.
Dezvoltarea sa a fost întârziată, printre altele, de probleme tehnice, inclusiv de descoperirea unei defecțiuni la motoare, care, potrivit experților, ar putea distruge racheta în zbor. La întârziere a contribuit și scandalul de corupție din programul spațial rusesc în legătură cu construcția Cosmodromului Vostochnîi.
Diferite tipuri de rachete Angara au sarcini utile de la 3,5 tone la 38 de tone. Principalul client al acestor rachete este Ministerul Rus al Apărării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News