După disputele diplomatice ascuțite cu Mali, Algeria încearcă să se apropie de Niger

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Paradă militară cu tancuri T-90 în timpul sărbătoririi aniversării independenței Algeriei pe 05 iulie 2022. Sursa foto: Președinția algeriană/Anadolu Agency.
Paradă militară cu tancuri T-90 în timpul sărbătoririi aniversării independenței Algeriei pe 05 iulie 2022. Sursa foto: Președinția algeriană/Anadolu Agency.

De la formarea Alianței Sahel cu partenerii săi Mali și Burkina Faso, Nigerul a apărut ca un caz excepțional prin deschiderea sa față de tratarea cu Algeria și consolidarea relațiilor sale bilaterale cu aceasta, ceea ce a încurcat situația din cadrul confederației.

În lumina acestor evoluții, coaliția se află într-o stare de confuzie ca urmare a apropierii Nigerului de Algeria, care intră în conflict cu pozițiile tensionate ale Mali față de țara din Maghreb.

Relațiile algeriano-nigeriene au cunoscut un avânt diplomatic și o dezvoltare în diverse sectoare, confirmată de schimbul de vizite. La 7 august 2024, ministrul algerian al Energiei, Mohamed Arkab, a efectuat o vizită la Niamey, care a dus la un acord asupra mai multor proiecte dintre care cel mai important a fost revenirea companiei naționale algeriene de petrol Sonatrach în Niger, pe lângă semnarea unui grup de acorduri bilaterale în afara cadrului coaliției legate de combustibil în cadrul proiectului Kafra și al gazoductului transsaharian. La rândul său, premierul nigerian a efectuat în aceeași lună o vizită în capitala Algeriei, însoțit de o delegație la nivel înalt.

Analistul politic nigerian Amadou Koudiou consideră că aceste vizite diplomatice constituie o încercare a Algeriei de a-și consolida influența în regiune, după disputele ascuțite cu Mali.

Tensiunea dintre cele două țări a revenit după decizia Bamako din ianuarie de a anula acordul de pace încheiat în 2015 între armata maliană și tuaregi, care a fost sponsorizat de Alger, dar care nu s-a materializat cu niciun rezultat tangibil, iar Algeria a fost inclusă în lista țărilor necooperante, alături de Franța și Statele Unite.

Observatorii consideră că Algeria nu a înțeles anularea acordului într-un moment în care se confruntă cu izolarea în mediul african din cauza politicii sale externe greșite și a eșecului de a soluționa majoritatea crizelor în care a intervenit cu scopul de a le rezolva.

Analistul algerian Mohamed Allaqi consideră ingerința străină în primul rând responsabilă pentru tensiunile din regiune. Se presupune că poziția echilibrată a Nigerului poate contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre Algeria și Mali, în special în lumina intereselor economice comune dintre Bamako și Alger, cum ar fi proiectul gazoductului.

Viceprim-ministrul și purtătorul de cuvânt al guvernului de tranziție malian, Abdoulaye Maiga, a lansat un atac asupra Algeriei în timpul discursului său în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, spunând că grupurile teroriste perturbă regiunea, adăugând: "Dacă Algeria nu respectă Mali din cauza sprijinului său în războiul de eliberare și nu respectă buna vecinătate și geografia comună între popoare, atunci trebuie să știe că Mali nu este un stat algerian".

Ministrul de externe algerian Ahmed Attaf a descris cuvintele lui Maiga drept un "impuls verbal", menționând că discursul său "nu se potrivește cu statutul Națiunilor Unite".

La un an de la înființarea Alianței Statelor Sahel, la 16 septembrie 2023, aceasta se confruntă în continuare cu provocări, deoarece coaliția nu a reușit să oprească escaladarea violenței din partea rebelilor și grupurilor extremiste care au ucis cel puțin 2.050 de civili în regiune într-o perioadă de câteva luni. Analiştii cred că cooperarea în materie de securitate între cele trei ţări din coaliţie a rămas o formalitate.

Cele trei guverne încearcă să consolideze cooperarea diplomatică și economică între ele, mai ales în urma semnării Uniunii Statelor Sahel din 6 iulie la Niamey. Acestea luptă împotriva politicii de neocolonialism în Africa, au o poziție anti-franceză și anti-ECOWAS și au criticat puternic sprijinul ucrainean al rebelilor din Sahel. După comentariile oficialilor ucraineni din august 2024, care declarau că i-au susținut pe separatiștii care au ucis soldații malieni, Mali și Niger au rupt relațiile diplomatice cu Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel