După dislocarea Rafale în România, Franța se conectează total la Europa: Pentru prima dată tehnicienii avioanelor Rafale vor lucra și pe Eurofighter

Darius Muresan |
Data publicării:
Un avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române, alături de avioane Rafale franceze ale Forțelor Aeriene din Franța. Foto: Ambasada Franței în România
Un avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române, alături de avioane Rafale franceze ale Forțelor Aeriene din Franța. Foto: Ambasada Franței în România

Interoperabilitatea e unul din obiectivele Forțelor Armate ale Franței care fac pași etapizați pentru a se conecta cu toate rețelele logistice militare ale Europei. Astfel, pentru prima dată, tehnicieni de sol ai avioanelor franceze Rafale, vor deservi avioane de tip Eurofighter.

Obiectivul este concentrarea forțelor pentru obținerea superiorității aeriene în caz de conflict ori dispersarea lor în mai multe locații pentru a le proteja de amenințările inamice.

Iar pentru a atinge acest obiectiv francezii au desfășurat mai multe exerciții complexe, care au avut loc inclusiv în România.

Dintre exercițiile cele mai importante sunt SAPHIR și EMERAUDE, ultimul se axează pe mentenanță și pe tehnicienii de la sol. Ele fac parte din conceptul MORANE (implementarea reactivă a forței aeriene).

Spre exemplu în exercițiul EMERAUDE, care a avut loc anul trecut în Franța, notează publicația franceză Opex360, tehnicienii de la sol din carul Escadrilei 2 Vânătoare au fost supuși unui ritm operațional intens, alături de piloți. Tehnicienii au fost inclusiv nevoiți să-și adapteze procedurile, să alimenteze avioane Mirage 2000 cu motorul pornit sau să integreze manual rachete pe avioane, în contratimp.

 

Interoperabilitatea Franței cu punctele logistice din Europa: Avioane Rafale în România iar pentru prima dată tehnicienii de la sol francezi vor lucra pe avioane Eurofighter

 

2. Un avion d... (rafale-romania-baza-86-aeriana-borcea-fetesti_06677800.jpg)

Un avion de luptă francez de tip Rafale, decolând de una din pistele Bazei Aeriene 86 Borcea, România. Foto: Ambasada Franței în România

În ceea ce privește conceptul operațional MORANE, denumit și French Agile Combat Employment, acesta urmărește să desfășoare avioane de luptă pe baze aeriene NATO, cu o amprentă logistică minimă pentru a câștiga timp și resurse.

Spre exemplu francezii au dislocat trei avioane de luptă Rafale și un avion de realimentare aeriană A400M în Grecia. Dar ulterior dislocările avioanelor Rafale au avut loc și la baze aeriene din Suedia, România și, cel mai recent, Croația.

Aici trebuie să subliniem că în perioada 16-20 octombrie 2023, Forțele aeriene franceze au trimis în România, la Baza 86 Aeriană de la Fetești, trei aeronave de luptă Rafale, conform conceptului operativ MORANE de desfășurare reactivă logistic ușoară. Această misiune a ilustrat angajamentul forțelor armate franceze cu privire la reasigurarea și apărarea flancului estic al Alianței, anunța la vremea respectivă Ambasada Franței la București.

Atunci avioanele franceze au survolat cerul României și au participat la misiuni comune de antrenament de luptă aeriană având ca scop consolidarea interoperabilității dintre țările membre NATO. Misiunile, care au crescut în intensitate de la zbor la zbor, s-au axat, în principal, pe lupta aer-aer, ce a combinat lupta prin observare vizuală cu cea prin radar. Seria de misiuni s-a încheiat pe 19 octombrie printr-un antrenament de patrulare a zonei, la care au participat aeronave Rafale, F16 și un avion cisternă C-135 francez. Toate aceste capacități au fost susținute de un sistem sol-aer cu rază medie de acțiune Mamba (SAMP) desfășurat la Capu Midia.

 

Tehnicieni francezi de Rafale .... pe avioane Eurofighter

 

3. Avion de l... (rafale_dasault_aviation_05740500.jpg)

Avion de luptă francez Rafale, Dassault Aviation

În prezent, un mecanic străin nu poate interveni asupra unui avion francez și, desigur, nici invers. Astfel că mentenanța a fost asigurată de tehnicieni francezi în toate dislocările Rafale la baze aliate din Europa. 

Totuși. acest lucru ar putea să se schimbe în viitor, scrie publicația franceză citată. Astfel, în carul unui briefing, locotenent-colonelul francez Julien Fond a precizat că tehnicienii aeronavelor Rafale vor fi formați pentru a interveni asupra avioanelor Eurofighter italiene și spaniole, dar și invers, în cadrul unei sesiuni ce va începe în doar câteva zile.

Această evoluție va îmbunătăți interoperabilitatea aeriană a celor trei țări implicate, care au deja experiență în operarea comună, mai ales în cadrul exercițiilor NATO, precum Ramstein Flag. Cu toate acestea, oficialul Armatei franceze nu a specificat natura intervențiilor pe care le vor putea realiza mecanicii francezi, italieni și spanioli.

De remarcat este faptul că Aeronautica Militare (n.r. Forțele Aeriene Italiene) și Royal Air Force (n.r. Forțele Aeriene ale Marii Britanii) au implementat deja un sistem de „mentenanță comună” între Eurofighter și F-35B. Deci un precedent există.

CITEȘTE ȘI: Franța trece la următorul concept hipersonic: Noua rachetă ASN4G va atinge viteza de 7 Mach și va fi lansată din aer de avioane Rafale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel