Cel mai probabil, schimbarea din funcție a comandantului FRMN s-a produs din cauza a două evenimente recente, care subminează grav credibilitatea trupelor ruse din Crimeea. Este vorba despre atacul cu dronă asupra Comandamentului FRMN din Sevastopol și exploziile de la Baza Aeriană Saki, care se pare că s-au soldat cu distrugerea a mai mult de 10 avioane de tip Su-30SM și Su-24M(MR).
Trebuie precizat faptul că este pentru a doua oară când se vorbește despre înlocuirea din funcție a amiralului Igor Osipov. Prima dată au fost făcute speculații pe această temă în urma incidentului soldat cu pierderea crucișătorului Moscova, nava amiral a FRMN. La acel moment, pe rețele de socializare s-a spus chiar că Osipov a fost arestat.
De această dată, informația, apărută tot pe rețelele de socializare, pare mai credibilă, ținând cont de faptul că problemele grave ale FRMN s-au acumulat, iar situațiile penibile în care este pusă flota par să nu se mai oprească. Mai mult, de această dată a fost anunțat și un succesor al amiralului Osipov, fiind vorba despre o mutare demnă de încredere.
Viceamiralul Viktor Sokolov este comandantul Academiei Militare de Marină Amiral Kuznetsov. Anterior numirii în această funcție, Sokolov a fost locțiitor al comandantului Flotei de Nord (2013-2019), comandant al Flotilei Kola a forțelor întrunite ale Flotei de Nord (2012-2013) și comandant al Flotilei Primorie a forțelor întrunite ale Flotei din Oceanul Pacific (2010-2012). Între altele, acesta a participat și la operația militară desfășurată de Forțele Armate ale Federației Ruse în Siria.
Ucraina a demonstrat că Flota rusă din Marea Neagră înregistrează o vulnerabilitate ieșită din comun în anumite puncte
Aducerea unui nou comandant la FRMN vizează stoparea evenimentelor înregistrate de la declanșarea așa-zisei „operații militare speciale” din Ucraina, care demonstrează o vulnerabilitate ieșită din comun a trupelor ruse din Crimeea.
Deși nu sunt implicate direct în lupte navale, acestea au pierdut mai multe nave de luptă și auxiliare, între care nava amiral, o navă de desant, mai multe vedete și remorchere.
Majoritatea dezastrelor FRMN s-au produs în jurul Insulei Șerpilor, pe care flota a cucerit-o chiar în prima zi a invaziei din Ucraina, dar nu a reușit să o mențină decât pentru o perioadă scurtă de timp. Toate aceste incidente pun în umbră misiunea principală a FRMN, care este îndeplinită cu succes de navele de luptă și submarinele acesteia. Este vorba despre executarea de atacuri cu rachete de croazieră Kalibr asupra unor ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei. Navele de suprafață și submarinele FRMN au lansat deja asupra infrastructurii civile și militare din Ucraina câteva sute de rachete Kalibr, provocând daune majore trupelor ucrainene.
În ceea ce privește incidentul produs în urmă cu câteva zile pe aerodromul din Saki, unde se află dislocat Regimentul 43 Aviație de Asalt al Aviației navale a FRMN, trebuie spus faptul că acesta reprezintă o lovitură dură pentru flotă.
Imaginile din satelit publicate de diverse companii americane arată faptul că în urma atacului forțelor ucrainene sau a detonării munițiilor regimentului au fost pierdute între patru și șase avioane de vânătoare multirol de tip Su-30SM.
Regimentul dispunea în total de o escadrilă dotată cu astfel de aparate (12 unități), care au fost primite în înzestrare în perioada 2014-2016.
Astfel, se poate constata că regimentul și-a pierdut aproape jumătate din tehnica nouă de aviație, primită greu în ultimii ani, iar potențialul de luptă al acestuia a fost redus în mod semnificativ, fapt ce va avea implicații majore în asigurarea controlului spațiului aerian situat deasupra Mării Negre.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News