După detensionarea relațiilor cu Egiptul, Erdogan îl trimite pe șeful serviciilor secrete în Libia. Cele două țări susțin guvernele paralele de la Tripoli și Benghazi

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Vicepreședinții Consiliului Prezidențial Libian, Abdullah al Lafi și Musa al Kuni, s-au întâlnit joi la Tripoli cu șeful serviciului de informații turce, Ibrahim Kalin, și adjunctul acestuia, Cemalettin Celik, pentru a discuta despre cele mai recente evoluții politice din Libia și modalitățile de consolidare a stabilității și promovării procesului politic. 

Vizita lui Kalin în Libia vine a doua zi după întâlnirea istorică de la Ankara dintre președintele egiptean, Abdel Fattah al Sisi, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a marcat un pas spre normalizare a relațiilor între cele două țări rivale. Printre subiectele abordate de cei doi lideri s-a numărat și problema libiană.

În cadrul întâlnirii de la Tripoli, reprezentanții libieni au subliniat necesitatea unor soluții comune între părți printr-un dialog național incluziv, care să garanteze unitatea și stabilitatea țării. Cei doi vicepreședinți au reiterat importanța voinței naționale autentice de a aborda provocările actuale, îndemnând toți libienii să lucreze împreună pentru a ajunge la un acord politic cuprinzător. Al Lafi și Al Kuni au subliniat, de asemenea, rolul crucial al sprijinului internațional, inclusiv al Turciei, pentru a promova un dialog care crește șansele unei soluții politice, punând capăt crizei și satisfacând aspirațiile poporului libian pentru un stat democrat și stabil.

Fosta Jamahiriye a colonelului Muammar Gaddafi este guvernată în prezent de două administrații rivale: Guvernul de Unitate Națională (GUN) cu sediul la Tripoli, condus de prim-ministrul Abdulhamid Dabaiba și susținut în principal de Turcia, care a ajuns la putere printr-un dialog libian sponsorizat de ONU, și Guvernul de Stabilitate Națională (GSN) cu sediul la Benghazi, condus de prim-ministrul desemnat de Parlamentul din Est, Osama Hammad, de fapt un guvern paralel susținut de generalul Khalifa Haftar, un om puternic, cu legături strânse cu Rusia și sprijinit de Egipt. 

Criza politică libiană a cunoscut o escaladare gravă după ce, pe 18 august, șeful Consiliului Prezidențial cu sediul la Tripoli, Mohamed Menfi (în prezent în China pentru a participa la summitul Forumului pentru Cooperare China-Africa), a ordonat înlocuirea puternicului guvernator al Băncii Centrale Libiene, Al Saddiq al Kabir, în funcție din 2011. Cu toate acestea, Al Kabir și administrația din est au refuzat să recunoască legitimitatea noului Consiliu, declanșând o înghețare a producției de petrol în Libia și compromiţând capacitatea ţării de a efectua tranzacţii financiare internaţionale.

Între timp, Misiunea de Sprijin a Națiunilor Unite în Libia (UNSMIL) poartă discuții separate între membrii Camerei Reprezentanților, ai Consiliului Înalt de Stat și ai Consiliului Prezidențial pentru a rezolva criza. Potrivit ONU, s-a ajuns la un acord preliminar pentru numirea unui nou guvernator și a consiliului de administrație al Băncii Centrale a Libiei în termen de 30 de zile. UNSMIL și-a exprimat optimismul cu privire la rezultatul discuțiilor, în timp ce cele două camere au cerut prelungirea negocierilor pentru câteva zile.

Vizita lui Kalin vine în sfârșit la câteva zile după uciderea lui Abdel Rahman Milad, cunoscut sub numele de Bidja, un ofițer al Gărzii de Coastă libiană suspectat de trafic de persoane și contrabandă cu combustibil. Milad a fost împușcat mortal pe 1 septembrie în timp ce își conducea mașina în fața Academiei Navale Janzour, la vest de capitala Tripoli, care, potrivit analiștilor, găzduiește o bază militară turcă. Procuratura libiană, condusă de Saddiq al Sour, a anunțat arestarea a trei suspecți de crimă, toți din orașul Zawiya.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel