Trebuie spus că atitudinea Rusiei pare cea a unui terorist care amenință că se detonează în piața publică, dacă nu i se îndeplinesc cererile. Cum se pot numi amenințările cu războiul nuclear, în condițiile în care rușii știu foarte bine că nu există scăpare dintr-o astfel de confruntare apocaliptică?
Iată că acum oficialii ruși amenință că dau foc la lume. Putin și Medvedev amenință că vor livra arme inamicilor Statelor Unite. Este destul de limpede la cine fac aluzie cei doi oficiaili ruși, de vreme ce Coreea de Nord și Iranul sunt printre statele cele mai vocale împotriva ”imperialismului” american. Mai mult, cei doi oficiali ruși se referă în mod evident la arme strategice, care ar putea atinge teritoriul SUA.
Într-un interviu de acum două zile, realizat cu presa internațională, Putin a ridicat perspectiva represaliilor întrebându-se retoric de ce Rusia nu ar avea dreptul de a livra arme de aceeași clasă inamicilor SUA.
Ulterior, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia va furniza arme tuturor țărilor pe care Statele Unite și aliații săi le consideră inamici, arată AP.
„Lăsați SUA și aliații săi să simtă acum utilizarea directă a armelor rusești de către terți. În mod deliberat, nu numim aceste persoane sau regiuni, dar poate fi oricine care consideră că Pindostan (termenul lui Medvedev pentru SUA) și tovarășii săi sunt dușmani”, a scris Medvedev într-o postare pe Telegram.
SUA a renunțat la cea mai importantă linie roșie
Permisiunea de a lovi teritoriul Rusiei cu arme occidentale a fost dată de SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, dar și alți aliați. Ucrainenii pot folosi rachete GMLRS trase de lansatoarele de rachete HIMARS pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. În schimb, utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS, care au o rază de acțiune efectivă de până la 300 de kilometri, nu a fost permisă.
”Cu toate acestea, gheața s-a spart cu aprobarea folosirii armelor americane de-a lungul graniței. Aceasta este una dintre cele mai importante linii roșii (la care au renunțat SUA)”, notează fostul ministru de externe ucrainean Pavlo Klimkin, într-o analiză pentru New Voice.
Fostul oficial crede că acesta este doar începutul. În viitor, restricțiile americane vor fi relaxate și mai mult, chiar și pentru arme precum ATACMS, iar rușii realizează care este miza acestui gest al Statelor Unite.
”Rusia înțelege perfect această decizie. În ceea ce privește trecerea liniilor roșii, acesta este evenimentul numărul 1 după invazia pe scară largă”, arată fostul șef al diplomației ucrainene care compară decizia cu ceea ce s-a întâmplat în impunerea sancțiunilor în primele zile de după invazie.
În opinia sa, în ultimele trei luni au fost depășite foarte multe linii roșii, acesta referindu-se, probabil, și la declarațiile repetate ale liderului francez Emmanuel Macron privind faptul că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina.
O altă bornă care va fi depășită, crede Klimkin, este și utilizarea profiturilor obținute din activele ruse pentru a asigura Ucrainei asistență de securitate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News