,,În pofida avertismentelor noastre, la Kiev vor fi trimise sisteme de rachete antiaeriene Patriot", a afirmat diplomatul rus, potrivit unei declaraţii difuzate de agenţia oficială rusă TASS pe tema anunţului făcut de Washington privind furnizarea către Ucraina a acestui tip de armament.
Antonov a subliniat că, la toate nivelurile, Rusia şi-a reiterat "apelurile la bun simţ şi a subliniat că acţiunile provocatoare ale SUA conduc inevitabil la o escaladare cu consecinţe greu de imaginat".
,,Astfel, suscită o profundă preocupare dezbaterile privind o ipotetică furnizare către ucraineni a rachetelor ATACMS şi a dronelor cu rază mare de acţiune", a menţionat Antonov, referindu-se la un tip de armament capabil să atace obiective pe teritoriu rus cerut de Ucraina şi care până acum i-a fost refuzat.
Ambasadorul rus a declarat totodată că "vizita în stil hollywoodian" a lui Zelenski la Washington "a confirmat definitiv că declaraţiile conciliante ale administraţiei (SUA) cu privire la lipsa sa de interes de a intra într-o confruntare cu Rusia nu sunt decât vorbe goale".
"În zgomot de aplauze şi cu zâmbete sarcastice s-a declarat de fapt nevoia de a continua 'războiul pentru putere' împotriva ţării noastre, până la victoria totală asupra noastră", a susţinut Antonov.
Ce rol ar putea juca sistemul Patriot în conflict
Pe parcursul a aproape 10 luni de conflict, Ucraina a reușit să împiedice Rusia să obțină superioritatea aeriană asupra spațiului său aerian.
Ucraina va primi un sistem avansat de apărare Patriot, construit de SUA, pentru a încerca să contracareze atacurile rusești cu rachete și drone, a confirmat Casa Albă înaintea vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, care a avut loc miercuri.
Sistemele Patriot oferite Ucrainei de către SUA, nu sunt ''un glonț de argint'' împotriva Rusiei, dar sunt extrem de capabile, eficiente și costisitoare. O rachetă Patriot costă în jur de 3 milioane de dolari - de trei ori mai mult decât o rachetă din NASAMS (Naţional Advanced Surface-to-Air Missile System). Două baterii NASAM a fost deja livrate Ucrainei, în urmă cu câteva săptămâni.
Supusă unei serii de atacuri constante cu rachete din partea Rusiei, Ucraina reușește să doboare cea mai mare parte a rachetelor și a dronelor trase de armata rusă. Dar stocurile de muniţie se diminuează pe fiecare săptămână pentru sistemele de apărare pe care Ucraina s-a bazat până în acest moment.
Sistemele de rachete S-300 din perioada sovietică au fost esențiale pentru Ucraina, dar rachetele interceptoare pentru aceste sisteme sunt greu de găsit. Statele Unite au livrat în mod regulat asistență militară pentru apărarea aeriană, inclusiv peste 1.600 de rachete antiaeriene Stinger și opt sisteme de apărare antirachetă aeriană NASAMS. De asemenea,
SUA a furnizat zeci de lansatoare de rachete mobile HIMARS, pe lângă o serie de alte vehicule militare și arme, inclusiv rachete antitanc Javelin, elicoptere, obuziere și drone. Dar și stocurile de muniţie pentru acestea este în scădere şi trebuie refăcute constant.
Ofensiva militară pe care armata ucraineană o desfăşoară în sudul Ucrainei se bazează pe arme furnizate de către statele occidentale, dar militarii ucraineni au precizat în repetate rânduri că acestea nu sunt suficiente
Recentele atacuri aeriene rusești și asaltul în curs de desfășurare asupra infrastructurii critice a Ucrainei a determinat Kievul să crească presiunea asupra SUA și aliaților săi pentru a face mai mult pentru a o susţine în fata agresiunii ruse.
Pe lângă bateria Patriot, noul pachet de ajutor militar anunțat miercuri de SUA include, de asemenea, muniție suplimentară HIMARS, mortiere, proiectile de artilerie și muniție pentru tancuri.
Kelly Greico, analist în domeniul apărării la Stimson Center, a calificat anunțul drept "un semn că există o preocupare reală și profundă" în rândul oficialilor americani cu privire la capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei, potrivit NPR.org.
Sistemul Patriot este unul dintre cele mai scumpe echipamente militare pe care SUA le-au transferat anul acesta către Ucraina.
La 4 milioane de dolari bucată, rachetele PAC-3 care însoțesc Patriot sunt mult mai scumpe decât toate sistemele Stinger sau rachetele lansate de HIMARS. Ele sunt suficient de scumpe pentru ca ucrainenii să fie destul de atenţi la modul în care sunt folosite, a declarat analistul. "Nu poți lăsa aceste lucruri să zboare pur și simplu", a spus Cancian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News