Australia semnase un acord cu Franța pentru achiziționarea a 12 submarine din clasa Barracuda. Doar că, dacă inițial construcția era estimată la 31 de miliarde de euro, costul programului a explodat ulterior la 56 de miliarde de euro. O a doua problemă majoră a fost faptul că s-a redus cu mult implicarea industriei de apărare din Australia și perioada construcției se prelungea până în anii 2050.
În cele din urmă Australia s-a îndreptat spre submarine nucleare americane după ce au fost pus bazele AUKUS, noua alianță din Indo-Pacific dintre SUA, Marea Britanie și Australia, care are ca obiectiv contracararea Chinei.
Decizia a produs rumoare la Paris și a dat naștere unui adevărat conflict diplomatic între Franța și SUA, europenii acuzându-i pe americani că i-au „înjunghiat pe la spate”. Totodată, ruperea a ceea ce presa a numit „contractul secolului” a accelerat inițiativa Franței de a dezvolta sistemul de apărare europeană.
Francezii și-au revenit din șocul generat de AUKUS și vor să vândă submarine Canadei, „exclusă” din alianță
Francezii par să fi strâns rândurile și, după ce și-au lins rănile, tatonează piața din Canada. Într-un articol publicat de revista de specialitate franceză Opex360, se vorbește despre Canada, „exclusă” din alianța AUKUS care ar putea lua în considerare înzestrarea cu submarine franceze.
Sursa citată amintește că în luna iulie a anului trecut un purtător de cuvânt al Marinei Regale Canadiene a confirmat că țara sa ia în calcul achiziționarea de submarine noi.
În 1998 Canada a achiziționat patru submarine britanice din clasa Upholder.
În acest sens comisia pentru apărare din cadrul Senatului Parlamentului canadian, în 2017, a pledat pentru achiziționarea a 12 submarine. Canada nu se află la prima tentativă de achiziționare a submarinelor.
Sursa citată scrie că noua alianță AUKUS, din care Canada a fost „exclusă”, poate schimba situația iar Ottawa ar putea să decidă să nu mai favorizeze partea britanică.
Amintim că în prezent Canada este o monarhie constituțională, face parte din Commonwealth, recunoscând-o în mod formal pe Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit ca Regină a Canadei.
„Poate juca Franța o carte oferind Canadei submarinele din clasa Barracuda la care Australia a renunțat?”, se întreabă retoric sursa citată.
În orice caz, francezii concluzionează că în prezent cele mai mari șanse pentru un contract atribuit francezilor de la Naval Group sunt în cadrul programului de înzestrare cu șase submarine pe care îl are în desfășurarea India.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News