După ce s-a rupt „contractul secolului” cu Franța apar primele hopuri în cadrul AUKUS cu privire la construcția de submarine nucleare

Darius Muresan |
Data publicării:
Submarinul Suffren din clasa Barracuda. Sursă foto: Forțele Navale Franceze
Submarinul Suffren din clasa Barracuda. Sursă foto: Forțele Navale Franceze

Australia a subliniat vineri că acordul istoric de dezvoltare a submarinelor nucleare în cadrul alianței AUKUS cu Marea Britanie și SUA va continua, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari legate de costuri, capacități și posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump.

"Cele trei guverne implicate lucrează într-un ritm susținut pentru a avansa acest proiect", a declarat vineri ministrul australian al Apărării, Richard Marles, potrivit Agerpres, care citează AFP. "Acest lucru va avea loc și avem nevoie să se întâmple", a adăugat el.

Ca parte a tinerei alianțe de apărare AUKUS, cele trei țări aliate s-au angajat să-și consolideze puterea militară pentru a contracara expansiunea militară a Chinei în regiunea Asia-Pacific.

Oficialii apărării au dezvăluit săptămâna aceasta planuri ambițioase de a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară, unul dintre pilonii principali ai acestui acord.

După doar doi ani de la încheierea acestui acord, există deja semne că AUKUS și proiectul său principal ar putea fi amenințate.

Unii se tem că Donald Trump ar putea renunța la pact dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie și va reveni la politica sa externă care promovează interesele SUA înaintea tuturor, cunoscută sub numele de "America First".

 

Australia deja a demarat discuțiile cu companiile britanice pentru noile submarine. Marea Britanie spuen că alianța AUKUS a devenit mai importantă ca niciodată

 

Confruntându-se cu apariția unor potențiale puncte fierbinți în întreaga lume și cu atitudinea tot mai agresivă a Chinei în Strâmtoarea Taiwan, Grant Shapps, ministrul britanic al apărării, aflat în vizită în Australia, a subliniat vineri că AUKUS-ul a devenit mai important ca niciodată.

După zeci de ani de relativă pace, Shapps a observat că planeta trece încet de la o epocă "postbelică" la una "pre-războinică". "Trăim în vremuri mai periculoase", a spus el în timpul unei vizite la șantierul naval Osborne din Australia de Sud.

Australia a anunțat joi că va intra într-un parteneriat cu compania britanică BAE Systems pentru construcția de submarine cu propulsie nucleară.

Australia speră să dispună de opt nave cu propulsie nucleară până în anii 2050 - o combinație de noi submarine din clasa AUKUS construite atât intern, cât și în Regatul Unit, și nave din clasa Virginia, achiziționate din Statele Unite. Submarinele cu propulsie nucleară oferă mai multă invizibilitate și, mai ales, mult mai multă autonomie decât submarinele convenționale.

Proiectul AUKUS, menit să doteze Australia cu submarine cu propulsie nucleară, ar putea costa până la 240 de miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani.

 

Cutremurul provocat de Australia după ce a rupt „contractul secolului” cu Franța: 12 submarine nucleare pentru 31 de miliarde de dolari, dar costul explodase la 56 de miliarde de dolari 

 

2. Submarin f... (submarin-barracuda_35240900.jpg)

Submarin francez din clasa Barracuda

Australia semnase un acord cu Franța pentru achiziționarea a 12 submarine din clasa Barracuda. Doar că, dacă inițial construcția era estimată la 31 de miliarde de euro, costul programului a explodat ulterior la 56 de miliarde de euro. O a doua problemă majoră a fost faptul că s-a redus cu mult implicarea industriei de apărare din Australia și perioada construcției se prelungea până în anii 2050.

În luna septembrie 2021, Australia a rupt contractul cu Naval Group, generând un scandal diplomatic de proporții.

În cele din urmă Australia s-a îndreptat spre submarine nucleare americane după ce au fost puse bazele AUKUS, noua alianță din Indo-Pacific dintre SUA, Marea Britanie și Australia, care are ca obiectiv contracararea Chinei.

CITEȘTE ȘI: Australia își dublează numărul navelor, într-o mișcare fără precedent. Gigantul francez care trebuia să construiască în România și corvetele, exclus din prima zi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel