După ce au transformat Marea Azov în mare internă, rușii înființează o Flotilă pentru controlul acesteia, care va include și nave din Marea Caspică

Ionel Copcea |
Data publicării:

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, care funcționează sub controlul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) din cadrul Forțelor Armate ucrainene, a informat, pe 27.06.2023, că Ministerul rus al Apărării a început formarea unei Flotile în Marea Azov, cu sediul la Mariupol.

Potrivit datelor comunicate de la Kiev, Flotila din Marea Azov va face parte din compunerea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Aceasta va include nave de luptă și auxiliare aparținând FRMN și Flotilei din Marea Caspică. Formarea noii structuri se află într-un stadiu final, urmând ca aceasta să înceapă să funcționeze de la 01 iulie 2023.

Noua structură maritimă, care va controla Marea Azov, va include opt nave și vedete de luptă, precum și 16 nave de sprijin. Baza acesteia va fi reprezentată de navele mici purtătoare de rachete Tsyklon, Askold și Amur din cadrul Proiectului 22800, clasa Karakurt.

Nava mică purtătoare de rachete Tsyklon se află deja în serviciul de luptă al FRMN, în compunerea Brigăzii 41 Vedete Purtătoare de Rachete din Sevastopol. Din aceeași structură ar urma să facă parte și Askold, după ce va fi introdusă în dotarea flotei în acest an. În fine, ultima din cele trei nave, Amur, se află încă în construcție.

Statul major al flotilei va funcționa în localitatea Mariupol din Republica Populară Donețk. 

Comentariul autorului: Înființarea Flotilei din Marea Azov va face parte dintr-un program mai amplu de reformă al Forțelor Armate ale Federației Ruse, anunțat de ministrul apărării, Serghei Șoigu, în luna decembrie 2022.

După cum a declarat recent șeful Direcției Principale Organizare-Mobilizare din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general colonel Evgheni Burdinsky, acesta va include formarea Regiunilor Militare Moscova și Leningrad, a două armate de arme întrunite și aeriene, a unui corp de armată, a Regiunii navale Azov, precum și a cinci divizii și 26 de brigăzi. Potrivit precizărilor acestuia, în cursul anului 2023, vor fi implementate o serie de măsuri organizatorice și de personal, care să permită realizarea modificărilor structurale.

Probabil că, Flotila din Marea Azov se va naște greu, ținând cont de faptul că navele principale din compunerea acesteia nu sunt încă operaționale. Însă, după operaționalizare, aceasta va avea o putere de foc semnificativă, ținând cont de faptul că navele din clasa Karakurt sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

Deși Marea Azov era utilizată în comun de Rusia și Ucraina, după integrarea celor patru regiuni ucrainene în compunerea Federației Ruse (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), aceasta a devenit mare internă rusească. În plus, prin construirea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, care leagă Peninsula Crimeea de partea continentală a Rusiei, accesul în Marea Azov a fost îngustat și se află sub controlul strict al forțelor ruse.

Ținând cont de faptul că Marea Azov se află în zona de responsabilitate a FRMN, noua flotilă va funcționa în compunerea acesteia, după un model deja existent în cadrul Flotei ruse din Oceanul Pacific sau Flotei de Nord.

Trebuie subliniat faptul că Flotila din Marea Azov va coopera strâns cu Flotila din Marea Caspică, prin intermediul canalului Volga-Don. De altfel, în mai multe rânduri, nave de luptă din compunerea Flotilei din Marea Caspică, inclusiv nave mici purtătoare de rachete, au fost aduse în Marea Azov și în Marea Neagră, în sprijinul FRMN. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel