Comandamentul Operativ „Sud” ucrainean a informat, în dimineața de sâmbătă, că rușii au efectuat, în ultimele 24 de ore, doar un singur atac aerian cu bombe ghidate, fiind lansate patru bombe spre localitatea Krynyky (regiunea Herson, pe malul stâng al fluviului Nipru).
Pe lângă bombe aeriene ghidate, Forțele Aeriene ruse au lansat și o rachetă de croazieră Kh-59 în direcția orașului Kropyvnytskyi (100 km N de Mîkolaiv), care a fost distrusă de forțele de apărare aeriană.
Este de trei ori mai puțin decât atacurile executate de ruși cu o zi înainte. Pe 21 decembrie, Aviația rusă a efectuat 3 lovituri aeriene cu utilizarea a 15 bombe ghidate asupra zonelor populate de pe malul stâng și drept al Niprului din regiunea Herson, potrivit Comandamentului Operativ „Sud” ucrainean.
Dacă cele trei bombardiere tactice rusești Su-34 nu ar fi fost doborâte vineri de apărarea antiaeriană ucraineană, bilanțul loviturilor aviației rusești ar fi fost, probabil, unul similar cu ziua anterioară în ceea ce privește bombele ghidate.
Cele trei aeronave rusești s-au prăbușit în zona localității Chaplinka la aproximativ 40 – 45 km de linia frontului, cu 5 până la 10 km mai aproape de trupele ucrainene decât lansează de obicei.
Potrivit, purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, cele trei avioane rusești s-au apropiat atât de mult de linia frontului, deoarece intenționau să lovească mai în adâncimea dispozitivului operativ ucrainean.
„Rușii au devenit obraznici, au zburat mai aproape, au încercat să lovească cu bombe aeriene ghidate în adâncimea mai mare a apărării trupelor noastre. Bombele cântăresc 500 kg și pot zbura 20-25 de kilometri în adâncimea apărării noastre (70 km în total)”, a precizat Ignat, citat de publicația ucraineană Censor.net.
Răspunsul Kievului i-a luat prin surprindere pe ruși
Foto: Lansator Patriot, US Army
Nu se știe ce obiective vizau rușii cu bombele lansate de cele trei avioane distruse toate deodată. Posibil, vizau o lovitură masivă chiar asupra orașului Herson sau o lovitură mai precisă asupra militarilor ucraineni de la Krînky pe malul stâng al Niprului. În orice caz, pierderea i-a luat prin surprindere pe ruși care nu au mai încercat vineri nimic cu aviația. Cel mai probabil, au luat o pauză pentru a regândi tactica de atac, dar mai este posibil să fi rămas fără avioane sau piloți disponibili pentru o altă lovitură cu care măcar să încerce îndeplinirea obiectivelor ratate.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Brigăzii de Rachete Antiaeriene Odessa pentru distrugerea celor trei avioane rusești Su-34, potrivit publicației Dumskaya, adâncind și mai mult misterul armei care a fost folosită pentru doborârea aeronavelor. Patriot era semnalat, de regulă, în zona Kievului, iar de acolo până în sud trebuie parcurși 400 de km rapid și în ascuns. Ucraina deține în prezent trei sisteme Patriot care pot lovi un avion până la o distanță de maximum 160 km cu racheta MIM-104D/E PAC-2. Ultimul din cele trei sisteme Patriot a fost primit din Germania în urmă cu doar una-două săptămâni și nu este exclus ca acesta să fi fost dat Brigăzii 160 Rachete Antiaeriene de la Odessa.
De asemenea, Forțele armate ucrainene mai au în dotare un alt sistem capabil - complexul franco-italian ”SAMP/T” - care are funcții similare cu Patriot.
„Fulgerător de rapid și grațios” a concluzionat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, despre distrugerea celor trei avioane rusești, lăsând și el să se înțeleagă că doar o unitate dislocată permanent în sudul Ucrainei putea ajunge atât de rapid într-o poziție favorabilă de lansare, după ce a fost înștiințată că avioanele rusești au fost ridicate de la sol.
Cu un sistem Patriot manevrând permanent în sudul Ucrainei, presiunea bombelor aeriene ghidate va începe să scadă. Rușii vor fi nevoiți să aloce mai multe rachete balistice lansate de la sol sau de croazieră pentru lovi obiectivele importante aflate până la 50 de km de linia frontului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News