Cu navele de suprafață în retragere și fără nicio idee despre cum să contracareze Ucraina pe mare, Rusia e obligată să apeleze la submarine

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmytro Pletenchuk, a anunțat, pe 30.07.2024, că Rusia a desfășurat pentru prima dată pe mare trei submarine dotate cu rachete de croazieră simultan.

Potrivit precizărilor sale, “toate submarinele se află în regiunea Azov-Marea Neagră”. Două dintre acestea au fost semnalate în Marea Neagră încă din 29 iulie.

Pletenchuk a adăugat în mod ironic faptul că “uneori, s-a spus că Flota rusă din Marea Neagră s-a transformat într-un submarin (din cauza multitudinii de nave scufundate - n.n.), iar acum pare că acest lucru este adevărat”.

 

Forțele de suprafață în retragere

 

2. Flota rusă... (rusia-flota-marea-neagra_44248000.jpg)

Cert este că activitățile forțelor de suprafață au fost limitate, din cauza riscurilor de deteriorare sau chiar distrugere. Ca urmare a atacurilor ucrainene cu drone kamikaze, rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP-EG, rachete balistice ATACMS ori rachete antinavă, mai multe nave rusești valoroase au fost scufundate sau scoase din funcțiune pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru a determinat retragerea celor mai importante nave din baza navală din Sevastopol și redirecționarea lor către Novorossiysk și porturile din Marea Azov.

De asemenea, navele construite sau echipate la Șantierul naval Butoma (fostul Zaliv) din Kerci, în Crimeea confiscată, sunt remorcate și deplasate pe apele interne în Marea Baltică pentru finalizare și efectuarea testelor pe mare. Acest lucru se întâmplă din cauza atacului de succes asupra navei mici purtătoare de rachete Askold din clasa Karakurt, Proiect 22800, care a fost efectuat în cadrul șantierului, în luna noiembrie 2023. Mai recent, pe 25 iulie, nava de patrulare Victor cel Mare,

Proiect 22160, a sosit la Sankt Petersburg pentru desfășurarea testelor pe mare. Aceasta este a cincea navă din clasa Vasili Bykov construită la Șantierul naval din Zelenodolsk (Republica Tatarstan) și echipată în Crimeea. Nava a fost deviată spre Marea Baltică din motive de siguranță.

Rusia a pierdut deja o navă din această clasă. Pe 05 martie,o dronă ucraineană a scufundat nava de patrulare Serghei Kotov în zona Kerci. Marea Neagră nu mai este de mult timp un loc sigur pentru forțele ruse de suprafață. Recent, nave rusești au fost reperate chiar în Marea Caspică, unde și-au făcut drum din Marea Neagră, pentru a finaliza în siguranță testele pe mare înainte de a intra în serviciu. Este vorba despre două nave noi din clasa Karakurt, respectiv Amur și Tucha.

Rușii nu au nicio idee de a rezolva problema flotei lor de suprafață în fața răspunsului asimetric al Ucrainei. În fața acestei realități, nu este de mirare că ei încearcă să exploateze potențialul submarinelor. În prezent, Ucraina nu dispune de mijloace tehnice pentru a detecta și distruge submarinele aflate în imersiune, așa că acțiunile acestora vor rămâne nepedepsite.

Problema este că submarinele rusești din Marea Neagră trag cu rachete de croazieră împotriva țintelor din Ucraina.

 

Submarinele purtătoare de rachete în războiul împotriva Ucrainei

 

3. Submarinul... (severodvinsk-submarin-rusia_21458000.jpg)

Flota rusă din Marea Neagră dispune de șase submarine Poiect 636.3 din clasa Varshavyanka (Improved Kilo în clasificare NATO), care fac parte din compunerea Brigăzii 4 Submarine de la Novorossiysk. Unul dintre aceste submarine, B-237 Rostov pe Don, a fost grav avariat în septembrie 2023 de o rachetă de croazieră Storm Shadow/SCALP-EG lansată de un bombardier tactic ucrainean de tip Su-24. Alte două submarine operau în Marea Mediterană la izbucnirea războiului și nu s-au mai întors în Marea Neagră.

Este vorba despre submarinele B-261 Novorossiysk și B-265 Krasnodar. În prezent, acestea se află în Marea Baltică, unde au fost supuse unor reparații la șantierele din zonă. Astfel, în Marea Neagră, rușii dispun de trei submarine operaționale din clasa Improved Kilo.

Submarinele Proiect 636.3 dispun de șase tuburi de lansare a torpilelor, cu calibrul de 533 de milimetri. Acestea sunt utilizate pentru lansarea torpilelor grele, a rachetelor antinavă 3M54, rachetelor de croazieră 3M14 sau a diferitelor tipuri de mine. Fiecare submarin din clasa Varshavyanka poate primi la bord între patru și opt rachete (sursele oferă cifre diferite) de tip 3M14 ale sistemului de rachete Kalibr-PL, cu o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri.

Pe lângă acestea, în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră se mai află un submarin, B-871 Alrosa, din cadrul Proiectului 877W Paltus (Kilo). În principiu, este vorba despre o platformă de testare a propulsoarelor cu reacție cu pompă. Însă, la mijlocul anului 2022, Alrosa a finalizat o revizie și un proces de modernizare, în timpul căruia pe submarin a fost integrat sistemul de rachete Kalibr-PL.

Pe 28 iulie, în timpul sărbătoririi Zilei Forțelor Navale ale Federației Ruse, purtătorul de cuvânt al acestora a anunțat că navele de suprafață și submarinele Flotei din Marea Neagră au distrus cu rachete Kalibr peste 200 de ținte în Ucraina în timpul războiului. Nu este clar dacă acest lucru este adevărat, deoarece ucrainenii susțin că au doborât majoritatea rachetelor de croazieră lansate de partea rusă (Kh-101 aeropurtat și Kalibr naval), potrivit Navalnews.com.

Comentariul autorului: Este posibil ca trupele ruse să pregătească pentru zilele următoare atacuri de amploare asupra teritoriului Ucrainei, în care să fie folosit un număr mare de rachete de croazieră, chiar de tipul celor menționate mai sus.

Trebuie precizat faptul că, pe lângă prezența în apele Mării Negre a trei submarine simultan, surse ucrainene au mai semnalat în această perioadă finalizarea pregătirilor pentru întrebuințarea în luptă a bombardierelor strategice Tu-160. Acestea sunt purtătoare de rachete de croazieră Kh-101 și nu au mai fost folosite în războiul din Ucraina de mai mult timp. În această perioadă, sarcina de livrare a acestor rachete a revenit bombardierelor strategice Tu-95MS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel