Turcia își croiește noi drumuri în Europa, reluând de asemenea discuțiile cu Grecia, au anunțat cele două țări în aceeași zi, după mai bine de un an de tensiuni politice.
Joacă lui Erodgan la NATO precede vizita sa în țările din Golf de săptămâna viitoare, o călătorie pe care liderul o face în parte pentru a atrage fonduri străine pentru a stimula economia Turciei, greu încercata după realegerea să în luna mai.
Liderul turc a declarat că va înainta ratificarea candidaturii Suediei la NATO parlamentului atunci când acesta urmează să-şi reia activitatea în luna octombrie, Stockholm urmând să furnizeze o foaie de parcurs cu pașii pe care îi va face înainte de trimiterea ratificării.
Aprobarea Ankarei a venit în contextul în care Suedia s-a angajat să sprijine actualizarea acordului vamal al Turciei cu Uniunea Europeană și dorința acesteia de a avea călătorii fără vize în întreaga UE pentru cetățenii săi.
Erdogan se așteaptă, de asemenea, ca Stockholm să ia măsuri împotriva membrilor unui grup pe care îl consideră terorist, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.
Turcia s-a folosit de aderarea Suediei pentru a face presiuni asupra Washingtonului cu privire transferul avioanelor de luptă F-16
La câteva ore după ce Ankara a declarat că Turcia nu se mai opune aderării Suediei la NATO, SUA au declarat că vor continua transferul de avioane de luptă F-16 către Turcia, probabil în schimbul acestui demers diplomatic al Ankarei.
La conferința de presă de miercuri, Erdogan a declarat că este "mai încrezător că niciodată" în achiziționarea avioanelor, în timp ce președintele american Joe Biden și-a exprimat miercuri, de asemenea, încrederea că afacerea va merge mai departe.
Unii parteneri din NATO consideră că Turcia, care a cerut în octombrie 2021 să cumpere pentru 20 miliarde de dolari avioane de vânătoare F-16 de la fabricantul Lockheed Martin Corp şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de luptă pe care le are deja în dotare, s-a folosit de aderarea Suediei pentru a face presiuni asupra Washingtonului cu privire transferul avioanelor de luptă.
Dar, președintele Turciei nu s-a oprit aici cu solicitările. Erodgan a declarat joi că Turcia se aşteaptă ca toatele statele membre NATO să ridice sancţiunile impuse industriei sale de apărare.
Miniştrii turci vor continua discuţiile cu omologii lor din SUA cu privire la vânzarea de avioane de luptă F-16, a declarat reporterilor şeful statului turc în avionul cu care se întorcea de la summitul NATO din Lituania.
Erdogan a mai spus că liderii Uniunii Europene cu care s-a întâlnit au avut o poziţie pozitivă în ce priveşte relansarea negocierilor de aderare.
,,În urma paşilor pozitivi pe care îi vedem din partea UE, vom începe să lucrăm la implementarea promisiunilor pe care le-am făcut", a adăugat preşedintele turc, care a renunţat pe neaşteptate la veto-ul său în ce priveşte aderarea Suediei la NATO chiar înaintea summitului Alianţei nord-atlantice de la Vilnius.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News