După ce a cumpărat S-400 din Rusia, Turcia vrea să reintre în programul pentru dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană SAMP / T

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia este în continuare interesată să cumpere sisteme de apărare aeriană SAMP / T, produse în comun de Franța și Italia. Acest sisteme este interoperabil cu celelalte sisteme ale NATO și considerate de mulţi o alternativă la S-400 fabricat de Rusia – un sistem pe care Ankara l-a achiziționat, dar alianța militară occidentală se opune integrării acestuia de teama că sistemul său de apărare aeriană să nu fie compromis.

Turcia, Franța și Italia au decis să continue să facă demersuri pentru dezvoltarea în comun a sistemului de apărare antirachetă SAMP-T, a declarat vineri președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a făcut aceasta declaraţia după ce întorcea de la Bruxelles, unde a participat la un summit extraordinar al liderilor statelor membre NATO.

Erdoga le-a precizat jurnaliştilor că a discutat despre posibilitatea de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă SAMP-T, fabricat de consorțiul franco-italian Eurosam, cu președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi.

Potrivit cotidianului Daily Sabah, Erdoga a reiterat că NATO este piatra de temelie a securității europene și că Turcia este un aliat indispensabil pentru asigurarea securității regionale.

În toamna anului trecut, în contextul summit-ului G20 de la Roma, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, declara că Franța și Italia vor continua să facă demersuri concrete în ceea ce privește livrarea sistemului de apărare antirachetă SAMP-T către Ankara.

Între timp, Mario Draghi a mai spus că Italia, Turcia și Franța vor relansat un grup de cooperare între cele trei țări.

,,Am decis să reactivăm grupul dintre Turcia, Franţa şi Italia, una dintre platformele de cooperare create de-a lungul anilor şi apoi întreruptă. În curând, cele trei ţări vor avea o întâlnire", a declarat Draghi, joi, presei italiene.

Ankara a oficializat în vara anului 2018 acordul său cu compania europeană Eurosam, cu capital francez și italian (prin intermediul companiilor MBDA și Thales), cu scopul de a dezvolta această inițiativă pentru care, cu un an înainte, s-a aliat cu firmele turcești Aselsan și Roketsan.

Acordul în vigoare, atribuit companiilor Eurosam, Aselsan și Roketsan, implică studiul şi cercetarea, timp de 18 luni, a unui viitor sistem antiaerian turcesc, în pregătirea unui contract ulterior pentru dezvoltarea și producerea sistemului în conformitate cu cerințele operaționale ale forţelor aeriene turceşti

Modelul dorit de Turcia este o versiune dezvoltată pe baza sistemelor actuale de apărare aeriană SAMP-T ale Eurosam.

Consorțiul Eurosam este alcătuit din producătorul european de rachete MBDA, el însuși un joint venture între Airbus și Leonardo din Italia și BAE Systems din Marea Britanie, și contractorul francez de apărare Thales, ai cărui acționari principali sunt statul francez și producătorul de avioane de luptă Dassault Aviation.

Cu privire la achiziționarea de către Turcia a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, un subiect care a apărut din nou în prim-plan odată cu războiul Rusia-Ucraina, Erdogan a spus că poziția Ankarei cu privire la achiziția să este neschimbată, adăugând că în acest moment decurg bine discuțiile cu Washington despre achiziţia noilor avioane F-16.

Statele Unite au impus sancțiuni industriei de apărare a Turciei, membru NATO, în decembrie 2020 pentru S-400 și au exclus Ankara din programul de avioane de luptă stealth F-35 – unde era producător și cumpărător. 

Erdogan a adăugat că speră că discuțiile pozitive privind achiziționarea de noi avioane F-16 și kituri de modernizare pentru avioanele F-16 deja operate de Forţele Aeriene Turce, vor da rezultate în curând.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel