După ce a anunțat introducerea în serviciu a 1.000 de drone strategice, Iranul vrea înființarea unei categorii independente de forțe armate, bazată pe drone

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: Comandantul armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi,, la stânga, și ministrul iranian al Apărării, Aziz Nasirzadeh, în timpul ceremoniei de inaugurare a 1.000 de noi drone care s-au alăturat armatei iraniene la Teheran, Iran. EPA
Foto: Comandantul armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi,, la stânga, și ministrul iranian al Apărării, Aziz Nasirzadeh, în timpul ceremoniei de inaugurare a 1.000 de noi drone care s-au alăturat armatei iraniene la Teheran, Iran. EPA

Generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, comandantul șef al armatei iraniene, a anunțat că armata are în prezent o unitate separată care desfășoară misiuni cu drone, indicând posibilitatea formării unei forțe independente dedicate dronelor în viitor, dar această chestiune nu face parte în prezent din planurile pe termen scurt.

Agenția de Știri Tasnim a relatat că declarațiile generalului-maior Mousavi au venit în timpul unei ceremonii de introducere a 1.000 de drone strategice în dotarea forțelor de luptă ale armatei.

Agenția a menționat că pe 13 ianuarie, sub îndrumarea lui Mousavi și în prezența generalului de brigadă Aziz Nasirzadeh, ministrul Apărării și Suportului Logistic al Forțelor Armate, 1.000 de drone strategice dotate cu capacități stealth, printre care și noile Arash folosite în atacurile împotriva Israelului, au fost introduse în serviciul de luptă în mai multe regiuni ale țării.

Aceste drone kamikaze au caracteristici considerate de iranieni unice: raza de acțiune de până la 2.000 km; capacitate distructivă mare; sunt greu detectabile datorită amprentei radar scăzute și au  capacitatea de a zbura pe perioade lungi cu autonomie completă.

 

Iranul este o forță în domeniul dronelor kamikaze

 

Iranul are deja unul dintre cele mai mari arsenale de drone kamikaze din lume și a furnizat o varietate de drone proiectate și produse la nivel intern grupărilor Houthi din Yemen, Hezbollah din Liban și milițiilor susținute de Iran din Irak. Iranul a furnizat, de asemenea, tehnologia sa de drone Rusiei, care produce în masă armele pentru războiul său din Ucraina în zona economică specială Alabuga.

Dronele iraniene, cum ar fi Shahed 136, pot atinge ținte pe rute complexe preprogramate și zburând la înălțimi foarte mici, cauzând probleme unităților de apărare antiaeriană care sunt forțate să se răspândească pe zone vaste.

Dronele mai noi, cum ar fi Shahed 238, cu reacție, pe lângă navigația prin satelit, considerată relativ ușor de bruiat, sunt echipate cu un sistem de navigație inerțial de rezervă, care calculează poziția dronei pe baza măsurătorilor proprii de altitudine, direcție și viteză. Trebuie spus însă că sistemul inerțial este mai puțin exact, iar imprecizia crește cu distanța parcursă de aparat. De asemenea, trebuie precizat că sistemele iraniene de navigație se bazează aproape în întregime pe microelectronica occidentală de contrabandă.

În aprilie, Iranul a lansat sute de rachete balistice, rachete de croazieră și drone împotriva țintelor din Israel. Aproape toate au fost doborâte de coaliția de forțe creată rapid de Israel cu SUA, Marea Britanie și Franța.

Costul respingerii uriașului atac a fost estimat la aproximativ 1 miliard de dolari, fiind situații în care, potrivit surselor participante, avioane F-15 americane implicate în misiune și-au consumat rachetele antiaeriene și au fost nevoite să continue respingerea dronelor prin apropierea la mică distanță de acestea și utilizarea tunurilor automate de la bord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel