Acordul pentru cele 42 de avioane de luptă franceze Rafale a fost anunțat în urmă cu patru zile când ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a avut o întâlnire oficiala cu omologul său francez, Florence Parly, la Jakarta.
Subianto a confirmat că s-a încheiat un acord pentru achiziționarea avioanelor, ca parte a unui acord semnat joi care prevede livrarea primelor şase aeronave Rafale.
Ministerul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat că contractul pentru cele 42 de aeronave și pentru armele destinate echipării acestora valorează 8,1 miliarde de dolari. De asemenea, Indonezia poate achiziționa și două submarine de atac diesel-electrice Scorpene.
La scurt timp după acordul semnat de francezi la Jakarta, administrația Biden a aprobat pentru Indonezia o vânzare de tehnică militară în valoare de 13,9 miliarde. Acordul cuprinde vânzarea a 36 de aeronave F-15 Eagle II (F-15EX), motoare şi echipamente aferente întreţinerii acestora, inclusiv muniții și sisteme de comunicații.
Pachetul propus ar include până la 36 de avioane F-15ID, 87 de motoare F110-GE-129 sau F100-PW-229, 45 de radare AN/APG-82, dar şi alte echipamente şi sisteme.
Acordul vine la scurt timp după vizită oficială de la mijlocul lunii decembrie la Jakarta a secretarului de stat Antony Blinken, care a lăudat relațiile strânse dintre SUA și Indonezia. Anterior, Statele Unite au întârziat vânzarea mai multor arme către Jakarta pe fondul nerespectării drepturilor omului de către Jakarta.
Departamentul de Stat al SUA a precizat că acest acord vine să sprijine obiectivele de politică externă și de securitate națională pe care Statele Unite le au în regiunea Asia-Pacific, prin îmbunătățirea securității unui partener regional important aşa cum este Indonezia.
„Este vital pentru interesele naționale ale SUA să ajute Indonezia în dezvoltarea și menținerea unei capacități de apărare puternice și eficiente”, a spus Departamentul de Stat al SUA.
Interesant e că Jakarta se angajase să cumpere 11 avioane de luptă Su-35 Flanker E, dar la finalul acestui an a anunțat că a renunțat la achiziție. Oficial, Jakarta a invocat „probleme financiare” iar decizia de a renunța la Su-35 a fost anunțată chiar de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene indoneziene, mareșalul Fadjar Praseto cu „inimă grea”.
Neoficial, Indonezia a luat decizia ca urmare a presiunilor SUA și de teama că va intra sub incidența legii americane CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act). Indonezia risca să-i fie restricționat accesul la împrumuturi e la băncile americane, tranzacțiile în dolari sau achiziționarea sau vânzarea a diferitelor bunuri din SUA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News