Folosirea măgarilor pentru a livra muniție și provizii este „normală”, după cum a declarat general-locotenentul rus în retragere Viktor Sobolev, care observă că „este mai bine să fie ucis un măgar în loc de doi soldați care livrează marfă în vehiculul lor”.
Anul trecut, Rusia a început să folosească motociclete, scutere electrice, ATV-uri și mașini civile pentru a susține atacurile frontale asupra pozițiilor ucrainene.
Analiștii militari consideră această practică un efect tot mai clar al faptului că Rusia a pierdut în luptele din Ucraina o mare parte din tancurile și vehiculele sale blindate.
Pagubele create sunt din ce în ce mai greu de completat, chiar dacă Moscova caută în stocurile mamut din epoca sovietică pentru a recondiționa vehiculele dezafectate și disfuncționale.
”Satele lui Potemkin”, fluturate de Putin prin ochii Occidentului
În timp ce rușii ne plimbă prin față ultimele realizări în materie de tehnică militară, „vehiculele blindate sunt scoase din uz cu o viteză înfiorătoare.
Producția unora noi și repararea celor deteriorate sau defecte este cu mult în urma pierderilor”, iar parcul existent de vehicule blindate ce pot fi utilizate în ofensivă va dura „doar câteva luni”, a declarat Nikolay Mitrokhin, cercetător la Universitatea din Bremen din Germania.
Între timp, există probleme „colosale” cu livrarea proviziilor în prima linie, deoarece dronele ucrainene, omniprezente, distrug vehiculele blindate de aprovizionare și mașinile civile, a mai declarat acesta.
Pentru a împiedica micile drone încărcate cu explozibili să se strecoare în trapele tancurilor sau să lovească blindajul, militarii ruși le acoperă cu bare metalice, plase și capace de cauciuc, creând ceea ce ucrainenii numesc în mod ironic „grătare regale”.
Rusia nu poate produce mai mult de 60 de tancuri pe an, potrivit lui Pavel Luzin, un analist din domeniul securității și apărării la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, un think tank din Washington, DC. „Nu vorbim despre sute”, a precizat acesta.
Cea mai mare problemă este legată de fabricarea de turele și tunuri, în timp ce componentele electronice complicate, cum ar fi sistemele de termoviziune în infraroșu și sistemele de ochire, cândva făcute din componente europene, sunt înlocuite cu altele chinezești, mai puțin fiabile.
Moscova mai are blindate pentru încă doi ani de război
Cu toate acestea, general-locotenentul ucrainean Igor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, consideră că Moscova mai are „până la doi ani” până când rămâne complet fără vehicule blindate.
Fabricile rusești de apărare lucrează în schimburi, recondiționând tancuri vechi și dezafectate pentru a face unul funcțional din mai multe, a mai precizat acesta, subliniind că se așteaptă ca ponderea vehiculelor blindate moderne, a tancurilor și a altor arme blindate să scadă semnificativ pe frontul din Ucraina.
Numărul de tancuri și vehicule blindate pe care Rusia le are la îndemână este acum de cel mult 7.000 - o reducere de 20 de ori în comparație cu cele 140.000 de vehicule deținute de Uniunea Sovietică în 1990, potrivit The Insider.
Este foarte posibil ca această situație să fie cauza principală pentru care se înregistrează o încetinire vizibilă a ritmului de avansare al trupelor ruse în Donbas. La începutul lunii februarie, numărul atacurilor rusești de-a lungul liniei frontului a scăzut cu o treime, iar din ianuarie suprafața de teren ocupat a scăzut de patru ori față de ritmul anterior, la doar 21 de kilometri pătrați, potrivit Oko Gora, un canal de analiză ucrainean Telegram.
De asemenea, pentru prima dată în ultimele luni, forțele ucrainene au reușit să contraatace și să reia controlul unor zone mici din jurul orașului strategic Pokrovsk.
Cu toate acestea, în pofida deficitului tot mai mare de artilerie, Rusia a triplat producția de obuze la aproximativ 3 milioane pe an, în timp ce Coreea de Nord i-a furnizat alte milioane. De altfel, Phenianul și Teheranul au furnizat sute de rachete, adăugându-se la sutele de rachete de fabricație rusă care lovesc continuu orașele ucrainene.
Eficacitatea lor este, totuși, pusă sub semnul întrebării, având în vedere că o rachetă Iskander este evaluată la aproximativ 3 milioane de dolari.
O apărare antiaeriană greu de realizat
Linia frontului ruso-ucrainean se întinde pe aproape 1.300 km, în timp ce dronele și așa-zisele rachete drone ucrainene ajung tot mai adânc în interiorul Rusiei, lovind fabrici militare, baze, piste de aterizare și rafinării de petrol din zona arctică până pe coasta Mării Negre.
Moscova nu a reușit să construiască linii de apărare antiaeriană paralele cu linia frontului și nu a putut acoperi multe zone importante. Chiar dacă are un număr semnificativ de avioane de luptă și sisteme avansate de apărare antirachetă și antiaeriană, Rusia nu poate controla o zonă atât de vastă. În plus, nici nu își va putea mări rapid și cu prea mult capabilitățile necesare.
Între timp, cu sprijinul aliaților, se observă cu ușurință că potențialul și capabilitățile militare ale Ucrainei sunt în creștere.
”Cămile umane”. Eroi sunt doar cei morți
În afară de de măgari, Rusia a fost acuzată că folosește așa-numitele „cămile umane” – militari cărora li se ordonă să alerge spre pozițiile avansate cu o încărcătură grea de muniție necesară echipei de asalt care urmează să vină. Șansele de supraviețuire ale acestor soldați sunt minime.
Reporterii de război pro-Kremlin au condamnat moartea sau retragerea militarilor cu experiență, pe măsură ce noi recruți ajung în prima linie după un antrenament insuficient.
„O împlinire exemplară a obligației de militar, propagată de mass-media, este aproape întotdeauna asociată cu moartea militarului în luptă”, a scris analistul pro-Kremlin Viktor Murakhovsky pe Telegram, pe 16 ianuarie. „Intenționat sau nu, se generează asocierea că pentru a deveni erou trebuie să mori eroic”.
Kremlinul susține că recrutarea în rândul bărbaților nu este o problemă, în timp ce aproximativ 600.000 de soldați luptă în Ucraina. Dar „prețul” fiecărui nou înrolat a crescut de peste 10 ori din 2022.
Acum, plata de înrolare se apropie de 30.000 de dolari, salariul lunar începe de la 2.000 de dolari, în timp ce compensația pentru un membru pierdut sau o rană gravă este de aproximativ 40.000 de dolari.
Fără să declare o nouă rundă de mobilizare, Kremlinul este acuzat că a forțat imigranții veniți să muncească în Rusia să se “ofere voluntari”. Citând zeci de soldați, revista Verstka, o publicație de știri online independentă înființată de jurnaliști ruși, a relatat săptămâna aceasta că trupele care urmează să fie demobilizate sunt obligate să-și extindă serviciul. Majoritatea sunt amenințați că, în cazul în care nu semnează contractul de prelungire pe loc, vor fi trimiși a doua zi să participe la asalt.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News