“Cel puțin două lovituri cu rachete au fost efectuate în jurul orelor 14:25-14:26 la Harkiv”, au informat surse ucrainene, care au precizat că în oraș au avut loc explozii puternice.
La rândul lor, corespondenții militari ruși au menționat faptul că atacul a fost executat cu complexe de rachete operativ-tactice de tip Iskander-M.
Deocamdată, nu este foarte clar ce obiective au fost lovite de rachetele rusești sosite în oraș. Însă, Harkivul a devenit recent una dintre principalele ținte ale atacurilor armatei ruse. Trebuie remarcat faptul că, în ultima perioadă, trupele ruse folosesc loviturile cu arme de înaltă precizie pentru a distruge infrastructura militară și energetică a Ucrainei.
Astfel că, din cauza atacurilor repetate asupra obiectivelor energetice din Harkiv, aprovizionarea cu energie a localității a fost grav perturbată. Locuitorii se plâng de întreruperile constante de curent electric și reclamă probleme în domeniul comunicațiilor.
Presa rusă de propagandă citează surse locale ucrainene, potrivit cărora mulți dintre locuitorii Harkivului s-au mutat deja în prașul Dnipro vecin, deoarece viața în orașul lor a devenit foarte dificilă.
Între timp, armata ucraineană consideră Harkivul ca fiind una dintre țintele probabile ale unei noi ofensive la scară largă a Forțelor Armate ale Federației Ruse. Acest lucru nu ar fi atât de surprinzător, având în vedere importanța economică colosală a orașului pentru Ucraina.
Harkiv este unul dintre cele mai mari centre industriale din țară, care găzduiește numeroase întreprinderi ale complexului de apărare ucrainean. Unele dintre ele sunt implicate direct în producerea și repararea unor tipuri de armamente, furnizate ulterior Forțelor Armate ale Ucrainei.
Este pentru a doua oară în cursul zilei de 11 aprilie când trupele ruse lovesc ținte din localitatea și din regiunea Harkiv. Primul atac a fost executat pe timpul nopții și a inclus lovituri cu drone, bombe de aviație și rachete.
Potrivit unei statistici prezentate de Forțele Aeriene ale Ucrainei, atacurile de joi au fost unele dintre cele mai puternice efectuate în ultima perioadă de armata rusă.
În total, au fost întrebuințate 82 de mijloace de atac aerian, între care:
- 20 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, lansate de bombardiere strategice Tu-95MS din regiunea Saratov;
- șase rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal, lansate de avioane de vânătoare MiG-31K din regiunea Tambov;
- 12 rachete antiaeriene dirijate S-300, lansate din regiunea Belgorod;
- 40 de drone de atac Shahed-131/136, lansate din zonele Primorsko-Akhtarsk (ținutul Krasnodar) și Cap Chauda (peninsula Crimeea);
- patru rachete de aviație dirijate Kh-59, lansate din spațiul aerian al regiunii Zaporojie.
După cum au anunțat reprezentanții militari ucraineni, în respingerea atacurilor rusești au fost implicate avioane de luptă și unități de rachete antiaeriene din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, grupuri mobile de foc și unități de război electronic.
În urma intervenției acestora, au fost distruse 57 de ținte aeriene, între care:
- 16 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555;
- 39 de drone de atac Shahed-131/136;
- două rachete de aviație dirijate Kh-59.
Se pare că direcția principală a atacului a fost reprezentată de regiunea Lvov din vestul Ucrainei.
Potrivit unor surse rusești și ucrainene, în timpul atacului a fost lovită o instalație subterană de stocare a gazelor naturale din orașul Stryi. Armata rusă ar fi tras asupra acesteia opt rachete hipersonice Kinjal și patru rachete de croazieră Kh-101. Toate rachetele au lovit ținta.
Cu toate că amploarea loviturii a fost una însemnată, dar nu a fost suficientă pentru distrugerea completă a facilității. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, jumătate din Europa de Est ar fi avut probleme în aprovizionarea cu gaze.
Capacitatea nominală a acestei instalații subterane de stocare a gazelor este de 17 miliarde de metri cubi. Astfel că, după toate probabilitaățile, armata rusă nu a avut scopul de a distruge complet obiectivul. Acest lucru este foarte dificil de făcut, chiar și cu întrebuințarea rachetelor hipersonice Kinjal.
Cel mai probabil, scopul principal a fost reprezentat de provocarea unor daune grave infrastructurii prin care gazul este pompat și retras în instalațiile ucrainene.
După cum apreciază o serie de analiști occidentali, pe lângă perturbarea aprovizionării cu energie, loviturile rusești asupra obiectivelor energetice din Ucraina vizează atât epuizarea apărării antiaeriene ucrainene, cât și distragerea atenției de la ceea ce se întâmplă pe front. Astfel, trupele ruse pot să planifice și să desfășoare noi acțiuni ofensive în estul și sudul Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News