După Amiral Nakhimov, Rusia va moderniza și al doilea crucișător cu propulsie nucleară al Flotei de Nord, Petru cel Mare

Ionel Copcea |
Data publicării:
crucișătorul cu propulsie nucleară al Flotei de Nord, Petru cel Mare. Sursa Foto: Ministerul rus al Apararii
crucișătorul cu propulsie nucleară al Flotei de Nord, Petru cel Mare. Sursa Foto: Ministerul rus al Apararii

Nava amiral a Flotei ruse de Nord, crucișătorul greu purtător de rachete Petru cel Mare va fi supus unui proces planificat de reparații și modernizare. O declarație în acest sens a fost făcută, pe 17.05.2021, de către Vladimir Pospelov, membru al Comisiei Militare Industriale și Colegiului maritim de pe lângă Guvernul Federației Ruse.

Publicitate

După cum a precizat acesta, într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, nava a fost inclusă în planul de reparații și va începe modernizarea imediat după finalizarea lucrărilor la crucișătorul de același tip, Amiral Nakhimov. “Până în prezent, volumul de lucrări efectuate la bordul navei nu a fost stabilit definitiv. Acest lucru se va face numai după ce va fi încheiată modernizarea crucișătorul Amiral Nakhimov”, a spus Pospelov.

Potrivit ultimelor informații, crucișătorul cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov va reveni în compunerea flotei la sfârșitul anului 2022, după estimările reprezentanților Ministerului rus al Apărării, sau în anul 2023, așa cum apreciază surse din Complexul Militar Industrial. Acest lucru înseamnă că modernizarea crucișătorului purtător de rachete Petru cel Mare va începe în anul 2023 sau în 2024.

Se poate presupune că modernizarea crucișătorului Petru cel Mare nu va fi foarte diferită de cea a crucișătorului Amiral Nakhimov, deoarece navele sunt de același tip și nimeni nu va cheltui fonduri suplimentare pentru dezvoltarea unui nou proiect de modernizare. Volumul și ritmul lucrărilor vor depinde de fondurile care vor fi alocate în acest scop.

Nomenclatura armamentelor instalate pe crucișătorul Amiral Nakhimov nu este cunoscută cu exactitate. Se știe însă că în locul sistemului de rachete Granit pe navă au fost montate instalații de lansare universale de tip 3S14, folosite pentru rachetele de croazieră Kalibr, Onyks și Bramos, iar în perspectivă și pentru rachetele hipersonice Zircon. De asemenea, crucișătorul ar urma să primească sistemele de apărare antiaeriană Fort-M și Pantsir-M, precum și sistemele antisubmarin Paket-NK și Otvet. Este posibil însă ca pe crucișătorul Petru cel Mare să fie instalate și alte tipuri de armamente.

Crucișătorul purtător de rachete Petru cel Mare a fost construit la Șantierul Naval din Baltiysk, începând cu 25 august 1986, și a fost lansat la apă pe 25 aprilie 1989. În anul 1992 a primit denumirea actuală de Petru cel Mare. Acesta a fost introdus în compunerea Flotei de Nord pe 18 aprilie 1998. În prezent, este singura navă Proiect 1144, clasa Orlan, aflată în exploatare.

Crucișătorul Petru cel Mare este cea mai mare navă din lume cu propulsie nucleară, care operează fără aeronave la bord.

Comentariul autorului: În total, la Șantierul Naval din Baltiysk, au fost construite patru crucișătoare grele cu propulsie nucleară Proiect 1144, clasa Orlan. Este vorba despre Kirov (în dotarea Flotei de Nord din 1980), Amiral Lazarev (în dotarea Flotei din Oceanul Pacific din 1984), Amiral Nakhimov (în dotarea Flotei de Nord din 1988) și Petru cel Mare (în dotarea Flotei de Nord din 1998).

Primele două crucișătoare, Kirov și Amiral Lazarev, au fost retrase din înzestrare și urmează să fie dezafectate. Ultimul dintre acestea, Amiral Lazarev, a fost transferat recent la facilitatea din Extremul Orient în care va fi tăiat chiar în acest an.

Din datele aflate la dispoziție rezultă faptul că, în urma procesului de modernizare, crucișătoarele din clasa Orlan vor primi la bord 10 instalații de lansare universale de tip 3S14, cu câte opt celule fiecare. Acest lucru înseamnă că navele vor putea întrebuința câte 80 de rachete de croazieră de diferite tipuri.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel