După aderarea la NATO, armata cehă și-a redus efectivele la mai puțin de jumătate. Amenințarea rusă va determina revenirea la situația anterioară?

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursa foto: Armata Republicii Cehe
Sursa foto: Armata Republicii Cehe

Agenția cehă de știri ČTK a informat, pe 17.02.2024, că, de la intrarea Cehiei în NATO, Forțele Armate și-au redus efectivele la mai puțin de jumătate. În timp ce la începutul anului 1999 statul ceh dispunea de 77.700 de soldați, militari profesioniști și civili, 25 de ani mai târziu efectivele au scăzut la puțin peste 36.000 de persoane.

La doi ani după dizolvarea federației ceho-slovace, respectiv în 1993, Ministerul ceh al Apărării avea la dispoziție 132.000 de militari în termen, militari profesioniști și salariați civili. Numărul acestora a scăzut constant în anii următori, astfel încât, la momentul aderării la NATO (1999) efectivele numărau 77.700 de persoane. După renunțarea la serviciul militar obligatoriu, în 2004, această cifră a ajuns la mai puțin de 40.000. Treptat, până la începutul anului 2015, efectivele armatei cehe au scăzut la un nivel record, până la aproximativ 28.350 de persoane.

Ulterior, numărul de militari profesioniști și salariați civili din cadrul Foprțelor Armate ale Cehiei a început din nou să crească, din cauza înrăutățirii situației de securitate și datorită creșterii bugetului alocat armatei. La începutul acestui an cifra efectivelor era de peste 36.000, din care 27.826 de militari profesioniști. În total, 13,7% dintre militarii profesioniști sunt femei.

Pe lângă militarii profesioniști, armata cehă poate conta și pe rezerva activă, care a fost formată începând din anul 2004. Numărul rezerviștilor a crescut în mod semnificativ din anul 2016, când rezerva activă număra 1.488 de persoane. Până la sfârșitul anului 2023, efectivele rezervei active erau de 4.266 de persoane, din care 10,8% femei. Până în anul 2030, este planificat ca efectivele rezervei active să crească la aproximativ 10.000 de persoane.

 

Cehii se pot inscrie in programul ''voluntar pentru completarea Forțelor Armate''

 

Potrivit unor declarații anterioare ale ministrului ceh al apărării, Jana Černochová, ministerul intenționează ca în viitor să se concentreze pe recrutarea de militari profesioniști și de membri ai rezervei active, iar centrul virtual de recrutare, pe care Ministerul Apărării l-a lansat în septembrie anul trecut, va fi de ajutor în această direcție. În mai puțin de șase luni, centrul a înregistrat 6.700 de persoane, însă această cifră nu corespunde și cu numărul de persoane care au trecut cu succes de recrutare.

Începând de anul trecut, pe lângă militarii profesioniști și rezerviștii activi, locuitorii Cehiei au posibilitatea să participe la apărarea țării și prin intermediul așa-numitului concept de “voluntar pentru completarea Forțelor Armate”. O persoană care solicită acest lucru trebuie să fie supusă imediat unui examen medical. În cazul în care situația de securitate s-ar înrăutăți, aceste persoane ar trebui să urmeze anumite cursuri de pregătire.

Comentariul autorului: Invazia militară rusă în Ucraina a schimbat evoluțiile înregistrate în ultimele decenii în domeniul apărării și securității, în primul rând în statele membre NATO, dar și într-o serie de țări “nealiniate”.

Astfel, în paralel cu creșterea cheltuielilor pentru apărare (până la 2% din PIB sau chiar mai mult), conducerile politico-militare dintr-o serie de state au decis și creșterea efectivelor, dar și modernizarea și completarea înzestrării Forțelor Armate.

“Campionul” în această privință este Polonia, care a atins în bugetul pentru 2024 un record de 3,1% din PIB și are în vedere dublarea efectivelor armatei, de la 150.000 la 300.000 de militari.

Probabil că, în acest context, și efectivele Forțelor Armate ale Cehiei vor fi crescute în perioada următoare, ca reacție la “creșterea amenințării rusești”, după ce Rusia a fost menționată explicit drept principala amenințare la adresa securității statului în ultimele documente strategice naționale.

Trebuie menționat faptul că, în ultima perioadă, Cehia s-a “aliniat” la statele membre NATO care au alocat 2% din PIB pentru apărare. Acest lucru va permite și conectarea statului ceh la tendințele europene de modernizare a înzestrării și de creștere a efectivelor Forțelor Armate.

Ca urmare, în domeniul politicii de personal, chiar dacă nu se va ajunge din nou la nivelurile din anii 1990, tendința va fi în orice caz una crescătoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel