După 80 de ani, Rusia e pe cale să-și reînfrunte coșmarul: Tancurile germane. Gen. Barbu, despre Leopard 2 și nevoile Ucrainei pentru a împinge frontul

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr

Generalul (r) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat ce ar însemna pentru Ucraina primirea de tancuri germane moderne Leopard 2, dar atrage atenția că pentru a împinge o linie atât de uriașă a frontului e nevoie de mii de blindate, nu doar tancuri.

La mai bine de 80 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia e pe cale să își confrunte din nou coșmarul: Tancurile germane.

Până în prezent nu există vreo informație oficială cu privire la faptul că Germania va da „undă verde” pentru livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, asta deși presiunea pe Berlin e din ce în ce mai mare.

Reprezentanții companiei germane de armament Rheinmetall au anunțat recent că vor putea livra Ucrainei tancuri Leopard cel mai devreme în 2024.

Pe de altă parte azi presa din Ucraina scrie că există presiune pe Berlin ca un transfer să aibă loc chiar anul acesta. În cadrul reuniunii aliate de la baza germană Ramstein care va avea loc în această săptămână pe data de 20 ianuarie, sunt așteptate decizii cruciale privind livrarea de tancuri către Ucraina. Presiunea e cu atât mai mare pe Berlin cu cât Marea Britanie a spart gheața și a anunțat că va dona Ucrainei tancuri Challenger 2.

Polonia și Finlanda și-au exprimat disponibilitatea de a trimite tancuri moderne Leopard 2, dar trebuie să aștepte undă verde din partea Germaniei.

CITEȘTE ȘI: De ce Ucraina cere cu disperare tancuri pentru a învinge Rusia? Mitul că tancurile sunt depășite de războaiele secolului XXI - sulberat în Ucraina

 

„Pentru Rusia e greu să înțeleagă Leopard 2 - ei nu au astfel de tehnică”

 

2. Tanc Leopa... (leopard_2_00899600.jpg)

Tanc Leopard 2 al armatei germane, foto: Bundeswehr

Într-o analiză la postul de televiziune Digi 24, generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat importanța Leopard 2.

Aceste tancuri ar oferi Ucrainei un efect extraordinar al tragerilor de mare precizie. În același timp indiferent de vreme și de momentul luptei, fie că e zi sau noapte, aceste mijloace extrem de performante sunt grupate prin softurile pe care le au într-o unitate extraordinară. Adică se corelează între ele, ceea ce e greu de înțeles pentru ruși care nu au o astfel de tehnică.

E incredibil de important ca în momentul în care angajezi o luptă cu un tanc Leopard 2 de exemplu într-o anumită direcție, să apară un alt tanc într-o direcție total diferită iar prin sistemul centralizat de conducere a acțiunii militare să apară o dronă iar din spate un alt mijloc ce poate neutraliza imediat ținta ori descoperă poziția inamicului. E vorba de lupta în formație combinată ce oferă un avantaj atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte”, precizează acesta.

Generalul Barbu a subliniat însă că ucrainenii „au nevoie de timp pentru a opera” tancuri Leopard 2, chiar dacă „pregătirea nu durează la fel de mult precum la sistemele antiaeriene Patriot”.

„Și ei folosesc tancuri dar trebuie să înțelegi mecanismul Leopard 2. (...) Operațiunea militară în sine, nu numai utilizarea tehnicii, e total diferită”, a mai precizat generalul român.

 

Leopard 2 în Ucraina în primăvara acestui an? Gen. (r.) Barbu explică faptul că Ucraina are nevoie de peste 2.000 de blindate pentru a împinge linia frontului

 

Foto: SHAPE NATO

Întrebat dacă ne putem aștepta ca aceste tancuri să fie folosite la capacitate maximă de ucraineni în primăvara acestui an, generalul Barbu a răspuns „Categoric da”.

Problema însă e numărul de blindate. Generalul (r.) Barbu explică faptul că Ucraina are nevoie de peste 2.000 de blindate, nu doar tancuri, pentru a împinge linia frontului care e una foarte mare.

„Dar să nu uităm că ucrainenii au nevoie probabil, iar noi logisticienii facem calculele, de aproximativ 2.000 - 2.500 de mijloace blindate, nu doar tancuri.

Frontul trebuie stabilizat iar apoi împins cumva, chiar și pe sectoare,  pe ordinul a 1.000 - 1.500 de kilometri în anumite momente. Nu discutăm despre o linie dreaptă. Ucraina are nevoie de multe resurse ținând cont că poate înregistra și pierderi”, a conchis generalul (r.) Barbu.

CITEȘTE ȘI: Ucraina are toate motivele să ceară tancuri Leopard 2: Industria rusă încă poate produce tancuri T-90M „Breakthrough”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel