Decizia privind reintroducerea rachetelor ”Harpoon” a fost pusă în aplicare la finalul lunii ianuarie, când US Navy i-a acordat companiei Boeing un contract de 10 milioane de dolari pentru a înarma submarinele de atac din clasa Los Angeles în acest an, cât mai rapid posibil.
Contractul survine unui test din anul 2018. Atunci, submarinul USS Olympia a lansat cu succes, în largul coastelor arhipelagului Hawaii, o rachetă Harpoon, fiind prima dată după 1997, când o rachetă de acest tip a fost lansată de pe un submarin american.
În ultimul deceniu al secolului XX, SUA rămăsese singura mare putere navală. În plus, probabilitatea unor conflicte cu alte mari puteri scăzuse simțitor. Din aceste cauze, decizia de atunci, de a scoate rachetele ”Harpoon” de pe submarine, a părut una rezonabilă.
Potrivit publicației online Breaking Defense, Pentagonul a elaborat planul de refacere a capabilităților de luptă antinavă, în ultimii ani ai administrației Obama, când secretarul apărării de atunci, Ash Carter, a lansat o nouă strategie de restabilire a raportului de forțe (Offset Strategy) menită să dezvolte noi tehnologii concomitent cu reactivarea și modernizarea celor vechi, pentru a crește letalitatea forțelor – totul cât mai rapid și la costuri reduse.
Recuperarea capabilităților de lovire la distanțe medii și mari a început cu racheta antinavă Naval Strike (NSM – Naval Strike Missile) realizată de Raytheon (SUA) și Kongsberg (Norvegia)”. NSM, comparabilă ca performanțe cu ”Harpoon”, a fost deja introdusă în serviciu pe nava de luptă de litoral USS Gabrielle Giffords (LCS-10).
Întreaga flotă de nave LCS (peste 30) va fi echipată cu NSM, precum și fregatele din noua clasă Constellation, a căror construcție începe în acest an.
Următorul pas important a fost upgrade-ul rachetei ”Tomahawk” la cerințele secolului XXI. Testul din decembrie anul trecut, făcut de pe distrugătorul USS Chafee, a demonstrat noile caracteristici îmbunătățite ale rachetei.
Rachetele antinavă ”Harpoon” sunt în serviciu din anul 1977, fiind în înzestrarea avioanelor de luptă, navelor de suprafață, bateriilor de rachete de coastă și a submarinelor, din armatele a peste 30 de țări. Ultima versiune a rachetei - Block II + ER din anul 2015, are o bătaie de 310 km. Costul unei rachete la nivelul anului 2020 este de 1,4 milioane de dolari. Până în 2015, au fost fabricate în jur de 7500 de rachete. Submarinele de atac din clasa ”Los Angeles” sunt considerate cele mai active submarine nucleare din lume. Au fost fabricate 62, din care mai sunt active 28. La bordul acestora se află și rachete ”Tomahawk”.Se presupune că și submarinele din clasa ”Sea Wolf” – succesoarea lui ”Los Angeles”, vor fi echipate cu rachete ”Harpoon”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News