Publicitate
De la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Rusia nu și-a alocat niciodată atât de mult din bugetul său pentru armată ca acum.
În 2025, 40% din cheltuielile bugetare rusești vor fi direcționate către „apărare și securitate”, excluzând elementele care sunt clasificate ca secrete. Potrivit proiectului de buget, cheltuielile cu articole clasificate sau nespecificate reprezintă aproximativ 30% din bugetul total de cheltuieli.
Banii pentru armată și forțele de securitate sunt la un nivel record în ultimele decenii, în timp ce Kremlinul a tăiat 16% din cheltuielile pentru politici sociale.
Cheltuielile de anul viitor pentru armament și apărare vor fi mai mari decât cheltuielile cumulate cu asistența medicală, educația și prestații sociale (inclusiv pensii), a subliniat The Moscow Times pe contul său Telegram.
Cheltuielile militare vor ajunge la aproximativ 127 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul Rusiei. Asta, fără să luăm în calcul cheltuielile clasificate ca secrete.
Sumele nu cuprind costurile sociale generate de războiul din Ucraina. După aproape 3 ani de lupte, povara pe bugetul Rusiei va fi una uriașă.
Rusia are și va avea în următorii ani costuri imense cu serviciile se sănătate și protecție socială, în contextul în care, lunar, peste 30.000 de ruși mor sau sunt răniți pe frontul din Ucraina.
Ultimele estimări arată că pierderile ireparabile ale Armatei ruse (morți și răniți gravi) se ridică, până acum, la 400-480 de mii de militari.
Militarii răniți grav, vor avea nevoie de îngrijire de specialitate și de ajutoare din partea statului pentru a supraviețui, iar Rusia va simți din plin aceste efecte, în următorii ani.
Până acum, Rusia a pierdut 600-700 de mii de militari în războiul din Ucraina.
O treime din banii cheltuiți se duce pe muniții și echipamente militare
În 2022, când Ucraina a fost invadată, 17% din bugetul de stat s-a dus pe armament; un an mai târziu 19%, iar anul acesta procentul achizițiilor de tehnică de luptă va fi aproape 30% din bugetul Rusiei. Bugetul alocat armatei a crescut deja cu aproape 70% în ultimul an.
De asemenea, media de propagandă va primi cu 13% mai mult în 2025.
Cheltuielile pentru medicină vor crește de la 1,62 la 1,864 trilioane de ruble, dar o serie de proiecte cheie de dezvoltare a sănătății vor fi tăiate: proiectul federal „Combaterea cancerului” va pierde 5,1% din finanțare, proiectul federal „Combaterea bolilor cardiovasculare” va pierde aproape jumătate din finanțare.
Bugetul mai trebuie aprobat de Camera superioară. Trebuie semnat și de președintele Putin. Dar toate acestea pot fi considerate o formalitate, având în vedere situația din Rusia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News