„Acesta este cu siguranță un semnal puternic din partea lui Zelenski și a echipei sale că au dezvoltat acest plan... Asta nu înseamnă că pot spune aici că susțin întregul plan, ar fi un pic dificil, deoarece există multe aspecte pe care trebuie să le înțelegem mai bine”, a declarat Rutte.
NATO ia notă de plan, a spus Rutte, și a asigurat că aliații vor discuta punctele prezentate in acest plan și vor aprofunda unele dintre ele „pentru a înțelege ce se află în spatele lor”.
Rutte spune că NATO rămâne alături de Ucraina ... dar nu împărtășește în totalitate planul Victoriei
Acest lucru, potrivit lui Rutte, va avea loc în spatele ușilor închise. Prin urmare, el a refuzat să comenteze unele aspecte ale planului propus de Zelenski.
Rutte a sugerat că ar putea exista „opinii diferite cu privire la anumite aspecte ale planului”, dar acest lucru, a spus secretarul general al NATO, „nu înseamnă că nu suntem alături de Ucraina pentru a ne asigura că Putin nu va reuși”.
Secretarul general a reafirmat, de asemenea, că NATO este alături de Ucraina, acum și în viitor. Miniștrii apărării din statele membre NATO se vor întâlni cu omologul lor ucrainean Rustem Umerov la 17 octombrie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, pentru a discuta situația de pe câmpul de luptă și cele mai urgente nevoi ale Ucrainei.
În discursul său, Zelenski a declarat că primul punct al „planului de victorie” al Ucrainei în războiul împotriva Rusiei este invitarea Ucrainei în NATO, ceea ce ar putea fi „cu adevărat fundamental” pentru pace.
Nici din SUA nu sunt vești foarte bune: Sunt șanse infime ca Ucraina să fie invitată în NATO în viitorul apropiat
Ulterior, șeful misiunii SUA la NATO, Julian Smith, a declarat că poziția partenerilor, și a SUA în special, a rămas neschimbată: Alianța nu are planuri de a invita Kievul să adere la NATO în viitorul apropiat.
Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor cu privire la posibilitatea de a adresa o invitație oficială Ucrainei de a adera la NATO, ea a spus că poziția partenerilor, și a Statelor Unite în special, rămâne neschimbată.
„Cred că poziția NATO în această privință este foarte clară. Am afirmat acest lucru în vara acestui an, la summitul dedicat celei de-a 75-a aniversări, că Ucraina se află pe o cale ireversibilă către aderare și că Ucraina va deveni membră a Alianței. Nu ne aflăm într-un stadiu în care Alianța vorbește despre extinderea unei invitații pe termen scurt. Dar, ca întotdeauna, vom continua să discutăm cu prietenii noștri din Ucraina despre modul în care pot merge mai departe cu Alianța”, a declarat Smith.
În preajma reuniunii ministeriale a NATO de la Bruxelles din 17-18 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primul punct al planului pentru victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei este invitarea Ucrainei în NATO, ceea ce ar putea fi „cu adevărat fundamental” pentru pace.
Al doilea din cele cinci puncte ale planului de pace prevede ca partenerii să ridice restricțiile privind utilizarea de arme occidentale cu rază lungă de acțiune în Rusia. Kievul susține că, pentru a câștiga, este necesar să neutralizeze infrastructura militară rusă - iar Occidentul să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, drone și alte arme care să corespundă nevoilor sale.
La briefing, Smith a declarat reporterilor că poziția SUA privind acordarea permisiunii Ucrainei de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei nu s-a schimbat: „Nu am nicio noutate de raportat cu privire la schimbări privind politica Statelor Unite. Văd că suntem în același loc în care am fost. Adică, furnizăm toată asistența necesară Ucrainei pentru a-și proteja teritoriul. Iar ucrainenii folosesc astăzi armele foarte eficient. În special, în Crimeea și în multe alte locuri din Ucraina”.
În ceea ce privește așteptările de la reuniunea ministerială, Smith a spus că partenerii NATO ai Ucrainei intenționează să furnizeze mai multe arme forțelor armate ucrainene: „Aliații vor căuta, fără îndoială, să aducă contribuții suplimentare. Simt ... că această unitate rămâne puternică. Nu am sentimentul că cineva se uită în altă parte sau spune că nu poate face mai mult. Prin urmare, cred că, după această reuniune a miniștrilor apărării, vom obține unele contribuții suplimentare în conformitate cu ceea ce doresc ucrainenii”.
Ea a explicat că partea ucraineană solicită echipamente suplimentare de apărare aeriană, artilerie, muniție și vehicule blindate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News