Tentativa de atac a avut loc duminică dimineața: cel puțin două drone de tip aeronave au zburat în direcția uzinei Smolensk. O dronă a fost doborâtă în districtul Zadniprovskyi al orașului, alta a fost suprimată de războiul electronic, relevă publicația ucraineană Slovo i Dilo.
Evenimentul arată încă o dată că Rusia a reușit să își creeze „o bulă de unde radio” relativ eficientă, un sistem de război electronic care a fost folosit cu succes în ultimele luni.
Deși Ucraina a primit numeroase echipamentu militare (tancuri, avioane de luptă, rachete, sisteme de apărare aeriană, sisteme de artilerie și cantități mari de muniție), slăbiciunea mai puțin discutată a Ucrainei constă în războiul electronic (EW), remarcă și The Economist.
Publicația îl citează pe Seth Jones de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, care arată că industria rusă a produs și dezvoltat o gamă impresionantă de capabilități EW ca contrapondere la sistemele NATO.
Inițial, această diferență a avut doar un impact limitat, dar pe măsură ce liniile de separare relativ statice s-au format de-a lungul timpului, Rusia a putut să-și desfășoare resursele EW acolo în zonele în care ar putea obține cel mai bun efect. În tot acest timp, Ucraina a rămas cu sistemele sale învechite și nu pare să țină pasul în acest domeniu
Așa că forțele ucrainene au descoperit în martie că multe din proiectilele și rachetele ghidate de GPS au început brusc să rateze ținte. Spre exemplu, obuzele ghidate cu rază de acțiune extinsă M982 Excalibur de 155 mm sunt perturbate de sistemele de război radio-electronic Polye-21 ale Rusiei.
Ceva similar a început să se întâmple cu rachetele ghidate JDAM-ER furnizate de SUA Forțelor Aeriene Ucrainene, în timp ce rachetele ghidate ucrainene GMLRS cu rază lungă de acțiune trase din sistemul HIMARS au început să-și rateze și ținta.
Motivele succesului Rusiei în războiul electronic
Exercițiu al unităților de comunicații și război electronic, care au desfășurat, în 2022, stațiile de război electronic Krasukha și Borisoglebsk-2 / Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Un raport publicat în mai de Jack Watling și Nick Reynolds de la think tank-ul RUSI din Londra a estimat că rușii desfășoară un sistem EW la fiecare 10 km de-a lungul liniei frontului. Ei cred că printre numeroasele sisteme EW ale Rusiei, Shipovnic-Aero, montat pe camion, s-a dovedit deosebit de letal pentru dronele ucrainene.
Kievul încearcă să-și dezvolte propriile capabilități de EW. Spre exemplu, sistemul Pokrov, care poate interfera cu sistemele de navigație prin satelit, precum GLONASS-ul rusesc, și poate înlocui semnalele reale cu altele false, ceea ce face ca racheta ghidată să își rateze ținta.
Sistemul ar trebui să fie foarte eficient împotriva dronelor rusești Shahed-136 proiectate de Iran, dar mai puțin împotriva rachetelor de croazieră care se bazează mai mult pe sisteme de navigație care, în zbor, compară măsurătorile radar ale solului ele cu o colecție de hărți de teren stocate.
Dar ceea ce îi lipsește Kievului este mult mai mult ajutor din partea aliaților occidentali pe componenta de război electronic.
Seth Jones spune că, în ceea ce privește SUA, acest ajutor este puțin probabil să se schimbe - EW se încadrează în categoria tehnologiei de transfer restricționat prin regimul de control al exporturilor, care este monitorizat îndeaproape de Departamentul de Stat.
Experții consultați de The Economist cred că există o oarecare reticență din partea americanilor de a trimite Ucrainei astfel de echipamente, pentru a nu dezvălui Rusiei care sunt sistemele importante de război electronic ale SUA.
Occidentul ar putea ajuta cu dronele sale cu rază lungă de acțiune care pot colecta mai eficient date, ocolind tehnicile rusești de bruiaj.
Un exemplu sunt dronele furnizate de firma germană de tehnologie Quantum System, care s-au adaptat „bulei de unde radio” dezvoltată de Rusia prin implementarea unui software de inteligență artificială, care funcționează ca un fel de pilot auxiliar.
În lipsa unui astfel de ajutor, Ucraina este obligată să înfrunte această provocare presantă a EW în mare măsură de una singură.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News