Dronele ucrainene au lovit sistemul S-400 folosind tactica rușilor. De ce sistemele rusești de apărare aeriană sunt tot mai vulnerabile

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
S-400 / Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, via NV
S-400 / Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, via NV

Ucraina spune că dronele sale au lovit miercuri un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană S-400. De data aceasta, sistemul vizat era amplasat chiar pe teritoriul Federației Ruse, în regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina. Se presupune că este al doilea S-400 ”Triumf” afectat în decurs de doar o lună de zile, după ce ucrainenii au lovit la mijlocul lunii septembrie un S-400 dislocat în Crimeea, la Eupatoria.

UPravda relatează că dronele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au lovit sistemul rus de apărare aeriană S-400 „Triumph” în regiunea Belgorod a Federației Ruse. Acțiunea ar fi avut loc în noaptea de 3 spre 4 octombrie.

Ținta a fost atacată de drone și de rachete de croazieră Neptun fabricate în Ucraina.

La locația complexului și a stației sale radar s-au auzit până la 20 de explozii, iar luminile s-au stins în așezările din apropiere.

Pe de altă parte, rușii nu recunosc nimic. Autoritățile au declarat miercuri dimineață că apărarea lor antiaeriană ar fi respins un atac al a peste 30 de drone ucrainene. Rușii au susținut anterior că au doborât toate țintele, deși în realitate au fost lovituri directe. 

 

De ce e vulnerabil S-400

Drone ucrainene / Forțele aeriene ale Ucrainei, facebook

Pe 14 septembrie, sistemul antiaerian rusesc Triumf a fost distrus la Eupatoria, fiind vorba despre o operațiune specială de contrainformații a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și a Forțelor Navale ale Forțelor Armate ucrainene.

Tot în ultimele luni, un alt S-400 a fost distrus pe 23 august în Capul Tarkhankut din Crimeea.

Sistemul S-400 este considerat o armă antiaeriană universală, fiind folosit pentru apărarea obiectivelor importante sau pentru acoperirea trupelor terestre.

În teorie, S-400 poate distruge cam toate categoriile de ținte aeriene:  avioane strategice și tactice, rachete balistice tactice și operaționale-tactice, ținte hipersonice, sau drone.

Cu toate acestea, în situația în care este atacat cu drone, S-400 se pare că are câteva limitări majore, așa cum remarca și expertul militar ucrainean Valery Fedorov, citat de 24tv.ua.

Se pare că dronele ucrainene au câteva lucruri încomun cu UAV-urile iraniene. Acestea din urmă sunt greu de interceptat întrucât zboară la o altitudine scăzută și sunt construite în principal din materiale compozite care nu reflectă aproape deloc undele radar.

Principala dificultate pentru sistemele S-400 este identificarea UAV-urilor care au un nivel de reflecție a undelor radar foarte scăzut, spune expertul. ”Principalul avantaj al dronelor este că sunt observate de inamic deja prea aproape de obiectiv. Prin urmare, în fața unor ținte mici care încă zboară jos, S-400 sau S-300 devin lipsite de apărare”.

"Sarcina sistemelor S-400 este să distrugă rachete sau ținte de aeronave la altitudini semnificative. În cazul unui UAV, trebuie și să îi calculezi corect traiectoria. Dacă nu, acest sistem nu are nicio șansă", a explicat expertul militar.

Soluția pentru a proteja valoroasele sisteme S-400 este ca rușii să amplaseze în jurul lui de instalații antiaeriene la nivel de divizie, a adăugat expertul militar.

 

S-400 Triumf: cel mai modern sistem antiaerian al Rusiei

S-400, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

S-400 Triumf este un sistem rusesc de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie, un sistem de apărare aeriană de nouă generație. Prețul unui astfel de sistem este de 1,2 miliarde de dolari.

Atât sistemele sovietice de rachete antiaeriene S-300, iar ulterior modificarea lor S-400, au fost concepute pentru a ataca ținte aeriene: avioane strategice și tactice, rachete balistice tactice și operaționale-tactice, ținte hipersonice, sau drone

Diferența dintre sistemele S-300 și S-400 este că acestea din urmă sunt mai moderne, putând lovi 6 ținte simultan. Potrivit datelor furnizate de ruși, S-400 sunt capabile să lovească ținte la o distanță de până la 400 km și la o altitudine mai mare.

Potrivit NV, varianta modernă a sistemului S-400 constă din următoarele componente:

  • un punct de comandă;

  • radar panoramic cu protecție împotriva interferențelor;

  • până la 12 lansatoare și o stație radar multifuncțională cu o rază de acțiune de până la 400 km (în funcție de tipul de rachete);

  • rachete antiaeriene (sistemul poate folosi mai multe tipuri de rachete);

  • mijloace de suport tehnic al sistemului

Sistemele S-400 cu rază lungă și medie de acțiune au fost adoptate în Rusia în 2007. Triumph este numele versiunii lor de export. Turcia, India și China au cumpărat cele mai recente versiuni ale unor astfel de complexe din Rusia. Vânzarea S-400 către Turcia, o țară NATO, a răcit relațiile Ankarei cu SUA, iar turcii au fost scoși din programul F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel