O bază aeriană rusească a fost lovită, azi noapte, de drone ucrainene. Pe aerodrom se aflau câteva zeci de avioane militare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

În noaptea de 9 spre 10 octombrie, dronele ucrainene au avut culoar liber de zbor spre sud-est, în direcția regiunilor rusești Krasnodar și Adigheia. UAV-urile de atac ucrainene au lovit baza aeriană „Khanskaya” situată lângă orașul Maykop, capitala Republicii  Adigheia – o unitate administrativ teritorială aflată la nord de Munții Caucaz.

Oficial, baza aeriană „Khanskaya” este o școală militară de aviație dar, pe timp de război, destinația locației a fost schimbată fiind utilă în acțiunile de luptă ca urmare a faptului că este suficient de apropiată de front.

Însă această relativă apropiere o face în același timp vulnerabilă la loviturile dronelor cu rază lungă de acțiune sau a rachetelor ucrainene.

Atacul reușit asupra bazei este evidențiat atât de videoclipul de la locul evenimentelor, care a fost filmat de localnici, și publicat de canalul Astra de pe Telegram, cât și de serviciul de monitorizare a incendiilor de la NASA.

Reamintim că, în noaptea de 9 spre 10 octombrie, forțele ucrainene au mai lovit, cu drone sau rachete, un alt obiectiv rusesc (un depozit de UAV-uri Shahed din localitatea Oktyabrskii lângă orașul Krasnodar), aflat la o distanță de 80 km de baza aeriană „Khanskaya”.

În plus, autoritățile locale au confirmat atacul dronelor ucrainene cu rază lungă de acțiune, precum și faptul că un incendiu a izbucnit în urma loviturii. Gravitatea atacului este evidențiată și de decizia autorităților de a evacua locuitorii satului Rodnikove, care se află lângă baza aeriană.

 

La momentul atacului, pe aerodromul Khanskaya erau 57 de avioane diferite

 

La momentul atacului pe aerodrom se aflau mai multe aeronave, într-unul dintre videoclipuri auzindu-se zgomotul specific al unor avioane cu reacție care decolează după începerea atacului, pentru a se pune în siguranță.

Imaginile din satelit luate pe 6 septembrie 2024 arată că pe aerodromul „Khanskaya” se aflau 12 avioane de luptă despre care publicația ucraineană Defense Express apreciază că ar putea fi de tipurile Su-30, Su-34 și Su-35.

Analiștii publicației se bazează pe dimensiunea evident mai mare a avioanelor din imagini, față de a unor avioane de antrenament L-39 (anvergura aripilor avioanelor din imagini fiind de 15 metri, față de 9,5 metri cât are unul de antrenament) deși, din imaginile neclare nu se poate stabili exact tipul acestora.

Cele două obiective sunt relativ grupate și situate la o distanță de 400 – 500 km de linia frontului. De asemenea, ambele se află la capătul unei ipotetice axe de zbor NV-SE care, pleacă din capitala Kiev și trece linia frontului în apropierea localității Vasilivka ocupată de forțele ruse și situată pe malul lacului de acumulare Kahovka acum secat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel