Dronele ucrainene au încercat din nou să atace baza aeriană Olenya din Murmansk, aflată la 1.800 de kilometri de Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:
Dronă ucraineană / fotografie ilustrativă t.me/V_Zelenskiy_official
Dronă ucraineană / fotografie ilustrativă t.me/V_Zelenskiy_official

Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, guvernatorul regiunii Murmansk din nordul Federației Ruse, Andrei Chibis, a anunțat, pe 11.09.2024, că regiunea a fost supusă unui atac al dronelor ucrainene.

Se crede că UAV-urile au atacat baza aeriană Olenya din Peninsula Kola. Spațiul aerian situat deasupra regiunii a fost închis, iar avioanele care se îndreptau spre Murmansk miercuri dimineață au survolat Marea Albă, în așteptarea unor comenzi suplimentare.

“Un atac al dronelor inamice are loc în regiunea noastră. Vă cer să înțelegeți o serie de limitări temporare care sunt introduse. Se iau toate măsurile necesare pentru a spori securitatea, iar sistemele de apărare antiaeriană lucrează pentru eliminarea dronelor”, a menționat Andrei Chibis într-o postare din jurul orei 11:00 dimineața, ora locală.

În mesajul său, guvernatorul Chibis nu a specificat unde au loc atacurile.

Autoritățile regionale au suspendat zborurile către și dinspre aeroportul din Murmansk, iar spațiul aerian de deasupra Peninsulei Kola a fost închis. Un avion care se îndrepta spre Moscova s-a învârtit deasupra Mării Albe, iar altul, care zbura pe ruta Torony-Lahore, și-a schimbat brusc cursul pentru a ocoli Peninsula Kola.

Redirecționarea zborurilor ar putea duce în cele din urmă la situații critice. Piloții companiei aeriene rusești Pobeda au tras recent un semnal de alarmă cu privire la combustibilul insuficient pentru zboruri mai lungi decât era planificat. Un pilot a depus o plângere la poliție, spunând că avioanele companiei trebuie să zboare cu o cantitate minimă de combustibil pentru a reduce costurile.

Zvonurile și speculațiile despre atacul dronelor ucrainene a luat amploare și pe rețelele de socializare locale.

Potrivit Violettei Grudina, activistă și om politic din Murmansk, care trăiește acum în exil, două drone au fost doborâte deasupra orașului Vysoky. Este vorba despre un oraș militar, situat la doar câteva sute de metri distanță de baza aeriană Olenya, de unde Rusia trimite în mod regulat bombardiere în raiduri teroriste împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene.

Se crede că dronele sunt de tip Aeroprak A-22 Foxbat, o aeronavă ultraușoară fabricată în Ucraina.

Atacurile asupra regiunii rusești au fost declanșate încă de la începutul acestei săptămâni. După cum a scris Grudina pe Telegram, localnicii au raportat marți mai multe drone în aer deasupra orașului Kirovsk. Cu toate acestea, nu este clar dacă obiectele zburătoare erau de fapt drone sau doar avioane civile mici, pilotate.

Acesta nu este primul atac cu drone ucrainene în Peninsula Kola. La sfârșitul lunii august, o dronă a fost doborâtă deasupra localității Vysoky, fiind aproape să ajungă la aerodromul unde se află bombardierele rusești Tu-22M3 și Tu-95MS. La sfârșitul lunii iulie, o dronă ucraineană a fi reușit chiar să lovească baza aeriană, situată la 1.800 de kilometri nord de teritoriul ucrainean. Rușii spun că drona ar fi avariat una dintre aeronavele de la bază.

Mai devreme, în dimineața zilei de miercuri, au circulat zvonuri și despre un presupus atac cu drone ucrainene asupra orașului Severomorsk, unde se află cartierul general al Flotei de Nord. Informațiile însă nu au fost confirmate oficial. Dar, autoritățile locale, la doar câteva minute după anunțul guvernatorului, au postat informații pe rețelele de socializare despre cum să se comporte în situații de atac cu drone.

Informații similare au fost postate și pe rețelele de socializare locale din Vysoky.

           Sursa: thebarentsobserver.com.

Comentariul autorului: Aerodromul Olenya din regiunea Murmansk aparține Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

În mod normal, pe aerodrom se află dislocat Regimentul 40 Aviație Mixtă al Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels, în dotarea căruia se află bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, avioane de transport An-12 și elicoptere de tip Mi-26 și Mi-8MT.

Însă, după ce militarii ucraineni au atacat în mai multe rânduri aerodromul din Engels (regiunea Saratov), bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS au fost dispersate pe mai multe aerodromuri, între care și Olenya, considerat că se află la o distanță sigură de loviturile dronelor ucrainene.

Acum, aerodromul este folosit, în special, de bombardiere Tu-95MS și Tu-22M3, care participă periodic la loviturile aeriene cu rachete de croazieră executate împotriva unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. Acestea decolează de pe aerodromul din regiunea Murmansk și sunt aduse pentru lansarea loviturilor propriu-zise în regiunea Saratov, în zona Mării Caspice sau chiar deasupra Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel