Dronele turcești au surprins blindate americane M1117 pe insulele grecești demilitarizate din Marea Egee

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul blindat M1117 american, donat Greciei de către SUA. Foto: DefenceHub
Vehicul blindat M1117 american, donat Greciei de către SUA. Foto: DefenceHub

Duminică, agenția oficială turcă Anatolia a relatat că drone militare turcești au monitorizat transferul Greciei de vehicule blindate către insulele demilitarizate din Marea Egee. 

Agenția a precizat, citând surse de securitate, că dronele au monitorizat două nave grecești de desant care se îndreptau spre insulele Lesbos (Mudallali) și Samos (Sesam). Acestea au transportat 23 de vehicule blindate în Lesbos și 18 în Samos. 

Sursele de securitate au precizat că cele două transferuri de blindate, care au avut loc pe 18 și 21 septembrie, sunt "un indiciu flagrant al înarmării continue de către Grecia a insulelor din apropierea Turciei" și al încălcării statutului acelor insule, care se presupune a fi demilitarizate, în conformitate cu acordurile relevante.

Publicația turcă Daily Sabah precizează că e vorba de blindate americane donate Greciei de către SUA. 

Amintim că, în cadrul programului Excess Defense Articles, SUA au donat Greciei 1.200 de vehicule militare blindate de tip M1117.

 

Turcia acuză Grecia că și-a înarmat ilegal insulele din estul Mării Egee

 

Turcia acuză Grecia că și-a înarmat ilegal insulele din estul Mării Egee, ceea ce este interzis prin Tratatul de la Lausanne din 1923 și Tratatul de la Paris din 1947. Sursele au subliniat că Atena încearcă să disloce arme donate de Statele Unite în insulele din Marea Egee și au descris "comportamentul agresiv" al Greciei, membru NATO, ca fiind "total inacceptabil".

În opinia acestora, Grecia încalcă "statutul non-militar" al acestor două insule de mulți ani și desfășoară armament pe ele. prin transporturile recente, urmărindu-se înlocuirea unora dintre vehiculele blindate de pe cele două insule cu vehicule blindate tactice cu roți, pe care Washington le-a oferit Atenei. 

Potrivit părții turce, Grecia nu a răspuns apelurilor de a rezolva divergențele prin dialog și în cadrul dreptului internațional.

Amiralul Cihat Yaycı, fost șef de stat major al Marinei turce, a declarat la Al Jazeera Mubasher că există acorduri care prevăd menținerea demilitarizării acestor insule. "Acordurile privează Grecia de a face aceste insule baze militare. Grecia poate plasa echipe de securitate doar pentru a menține ordinea publică, dar nu are dreptul de a desfășura echipamente sau armament militar". 

De cealaltă parte, Grecia consideră că nu mai sunt valabile condițiile în care au fost scrise aceste acorduri și că sistemele și condițiile stipulate au evoluat de-a lungul timpului, făcând interpretarea tratatelor anterioare o chestiune complexă și că are dreptul de a înarma insulele, similar cu retragerea restului țărilor europene de la aplicarea unor situații similare în timpul Războiului Rece. 

Ankara a trimis în februarie două scrisori Națiunilor Unite cu privire la încălcarea de către Grecia a statutului insulelor demilitarizate din Marea Egee, pe care consideră că Atena a început să îl violeze încă din anii '60.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel