Dronele turcești au distrus cel puțin 23 de sisteme ruseşti Pantsir-S1, în timpul conflictelor militare din Siria și Libia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Dronele turcești Bayraktar TB2 au distrus cel puțin 23 de sisteme antiaeriene Pantsir-S1 (denumire NATO/AISC: SA-22 Greyhound) în timpul conflictelor militare din Siria și Libia. 

Publicaţia ucraineană Defense Express a realizat, la început acestei luni, o analiză prin care a dorit să prezinte cât de neeficiente sunt sistemele de rachete antiaeriene ruseşti Pantsir-S1, în faţa dronelor turcești Bayraktar TB2.

Astfel, analiştii Defence Express precizează că opt sisteme antiaeriene Pantsir-S1 au fost distruse în Siria şi alte 15 au fost distruse în Libia.

La sfârşitul lunii mai, am realizat o analiză OSINT, în care am precizat că sistemele de rachete anti-aeriene Pantsir-S1 (rusă Панцирь-С1, cod NATO SA-22 Greyhound) s-au dovedit a fi inutile, asta odată cu începerea utilizării lor în condiţii reală de luptă, în războaiele din Siria şi Libia.

Analiza respectivă a fost realizată în contextual în care mai multe site-uri de profil din domeniul apărări aduseseră în discuţie subiecte legate de eficienţa în luptă a sistemelor Pantsir-S1, asta după ce Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, au distrus mai multe astfel de sisteme, cu ajutorul unor drone turceşti de tip Bayraktar TB2.

Portalul turcesc Clash Report a fost prima publicaţie care, prin intermediul unui material video, publicat la 21 mai 2020, aducea dovezi clare că de când au început să fie utilizate în războiul din Libia şi până în prezent, dronele Bayraktar TB2 au distrus 15 sisteme antiaeriene Pantsir-S1.

Analiştii publicaţiei Defence Express precizează că majoritatea sistemelor antiaeriene ruseşti Pantsir-S1 au fost lovite cu rachete antitanc ghidate de înaltă precizie MAM-L, fabricate de compania turcă Roketsan, lansate de la bordul vehiculelor aeriene fără pilot Bayraktar TB2 (UAV). Ei susţin că pentru lovirea unor sisteme Pantsir-S1 au fost folosite şi UAV-uri Anka-S – produse de Turkish Aerospace Industries.

Unul dintre cele mai recente sisteme Pantsir-S1 care au fost distruse în Libia. Se presupune că acesta a fost distrus, pe 20 mai, într-un hangar de o dronă turcă .

Ca parte a Operațiunii Spring Shield, desfăşurata la începutul acestui an, după ce cel puțin 34 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian al regimului Bashar Al-Assad, Forțele Armate turce (TSK) au distrus cel puţin opt sisteme de apărare aeriană Pantsir-S1, oferite armatei siriene de către Rusia şi folosite în ofensivă militară asupra provinciei Idlib din nord-estul Siriei.

Trebuie precizat şi faptul că, Turcia a folosit, pentru a întreprinde atacuri asupra sistemelor de apărare aeriană ruseşti de tip Pantir-S, cele mai noi şi avansate capabilități de război electronic de care dispune, inclusiv sisteme de război electronic mobile de tip KORAL.

Sistemele Pantsir-S1, atât cele din Siria, cât şi cele din Libia, aşa cum precizează şi analiştii OSINT ai Defense Express, au fost lovite de la distanțe și înălțimi diferite, atât pe ​​timp de zi, cât și pe timp de  noapte; atât în timp ce se aflau staţionate sau în mişcare, cât şi în situaţii când acestea funcţionau în condiţii reale de luptă – cu toate acestea, nu au putut opri atacurile dronelor.

Totodată, au fost şi situaţii în care mai multe UAV-uri turceşti, atât în ​​Siria, cât și în Libia, au fost doborâte, dar nu atât de multe precum susţine mass-media siriană și libiană, mai precizează analiştii Defense Express.

Trebuie menţionat că, în cadrul acestei analize au fost luate în calcul nu mai sisteme de tip Pantir-S avariate sau distruse de dronele turceşti, nu şi acele pe care Forţele Aeriene Israeliene le-au distrus de-a lungul timpului în Siria. Dacă le luăm în considerare şi pe acestea, cu siguranţă numărul de sisteme distruse sau avariate va fi mult mai mare de 23.

Citeşte şi: Cum au reuşit Forţele Aeriene Israeliene să distrugă în Siria un sistem de rachete antiaeriene Pantsir?

Faptul că mai mulţi analişti OSINT din Ucraina au ales să facă o analiză despre cât de neeficiente sunt sistemele de rachete antiaeriene ruseşti Pantsir-S1, în faţa dronelor turcești Bayraktar TB2, nu ar trebui să ridice prea multe semne de întrebare.

Răspunsul este unul cât se poate de simplu, Forțele armate ale Ucrainei au primit şi testat cu succes, pe tot parcursul anului trecut, vehiculele aeriene fără pilot (UAV) Bayraktar TB2, achiziţionate din Turcia. Astfel, putem să speculăm că analişti ucraineni au vrut să reamintească Rusiei – care din 2014 susţine o agresiune militară împotriva Ucrainei prin susţinerea unor forţe separatiste – că armata ucraineană dispune de drone Bayraktar TB2, iar sistemele de tip Pantsir-S1 pot fi distruse cu uşurinţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel