Pentru demonstrația la care DefenseRomania a fost invitată zilele trecute, cei de la Thales au adus două drone Spy'Ranger 350, ”fratele mai mic” din familia Spy'Ranger. Deși echipamentul a fost prezentat pentru prima dată în urmă cu mai bine de un an, compania franceză spune că a efectuat o serie de îmbunătățiri.
Video cu lansarea dronei Spy'Ranger 350:
Spy'Ranger este o mini dronă electrică, echipată cu un sistem de supraveghere performant. ”Vederea” dronei a fost îmbunătățită, UAV-ul dispunând de o cameră cu infraroșu și senzor electro-optic. Are posibilitatea, de asemenea, de a marca o țintă folosind un fascicul laser.
Oficialii companiei Thales spun că, până la acest moment au fost vândute peste 200 de drone Spy'Ranger, aproximativ jumătate dintre aparate fiind în dotarea Armatei franceze, care le folosește cu succes în misiuni desfășurate în Africa.
Dronele Spy'Ranger au fost deja testate în misiuni de luptă, dar, din motive ce țin de securitatea proiectului, cei de la Thales nu au putut confirma informații privind rata de supraviețuire în condiții de luptă a dronelor. Totuși, oficialii companiei franceze confirmă că rezultatele sunt pozitive, iar datele sunt puse la dispoziția eventualilor clienți.
DronaSpy'Ranger / Foto: DefenseRomania
Spy'Ranger poate fi folosit în misiuni diverse, inclusiv manevre de luptă a unor forțe armate combinate, sprijin pentru misiuni de recunoaștere ofensivă (Spy'Ranger poate fi folosit, de exemplu, pentru localizarea țintelor și transmiterea coordonatelor pentru obuzierele Caesar), misiuni de evaluare a amenințărilor, supraveghere a zonelor de interes și supravegherea granițelor sau a infrastructurii critice. Drona are o funcție care îi permite localizarea și identificarea semnalelor telefoanelor mobile, extrăgând informații privind cartela telefonică utilizată de ținte.
Dronele transmit informații cifrate pe o rază geografică de până la 50 km, sunt rezistente la bruiaj și sunt echipate cu un sistem anti-hacking care împiedică inamicii să preia controlul dronei.
Sistem frontal al dronei Spy'Ranger / Foto: DefenseRomania
Motorul electric al Spy'Ranger asigură operarea în modul invizibil, limitând astfel expunerea combatanților la amenințări potențiale atât pe timp de zi, cât și de noapte.
De asemenea, Thales confirmă că drona poate zbura și în regim de planor, cu toate sistemele și motorul oprit.
Familia Spy'Ranger de la Thales include două tipuri de drone capabile să transmită informații critice la distanțe de până la 30 km (Spy'Ranger 330) și 50 km (Spy'Ranger 550). Acestea pot îndeplini misiuni cheie de supraveghere și recunoaștere a informațiilor tactice (ISR), menținând în siguranță trupele și echipajul de zbor.
Dronele sunt capabile să funcționeze de la -15° la +60° și până la 4000 m altitudine. Asamblarea/demontarea dronei se poate face în mai puțin de 12 minute fără instrumente speciale, de către 2 operatori.
Demontarea dronei Spy'Ranger.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News