Prezentată pentru prima dată în 2022 de compania Ukrspecsystems (parte a NAUDI - Asociația Națională a Industriilor de Apărare din Ucraina), drona Shark este proiectată pentru recunoașterea țintelor, supravegherea și ajustarea focului artileriei și a fost creată pe baza experienței companiei cu dronele operativ-tactice PD-1 și PD-2.
Potrivit Fundației Come Back Alive, în cadrul proiectului EYE FOR AN EYE, UAV-urile de recunoaștere Shark au fost livrate către mai multe structuri ale armatei ucrainene, potrivit DefenseExpress.
După cum amintește Fundația Come Back Alive, Forțele Armate ale Ucrainei au primit primul sistem aerian fără pilot Shark ca parte a proiectului ''EYE FOR AN EYE'' la 22 martie anul acesta. Se raportează că sistemul include două UAV-uri de tip Shark, un lansator și un centru de control bazat pe vehiculul ''Torsus Terrastorm''.
În plus, au mai fost achiziționate încă 25 de vehicule aeriene fără pilot "de rezervă" pentru ca Forțele Armate ale Ucrainei să poată raface necesarul de UAV.
Fundația ''Come Back Alive'' notează că dronele Shark au ajutat deja militarii ucrainenii să distrugă echipamente militare ale forţelor ruse de ocupaţie în valoare de sute de milioane de dolari.
Cel mai relevant moment al utilizării acestor drone este episodul în care unul dintre UAV-urile Shark a ajutat la distrugerea a cinci sisteme ruseşti de rachete sol-aer Buk defasurate în regiunea ucraineană Zaporojie. În plus, cu ajutorul aceluiași UAV, Forțele Armate Ucrainene au reușit să doboare rachete Grad, precum și să distrugă mai multe obuziere inamice.
În plus, UAV-ul Shark a fost cel care a eliminat sistemul rusesc de război electronic Svet-KU, care a fost distrus pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă în vara acestui an.
În general, o serie de sisteme de război electroni (EW) și radare (Pole-21, Zoopark-1M, Layer-2) s-au numărat printre țintele unde UAV-ul militar ucrainean Shark a avut o contribuţie în distrugera lor.
De asemenea, dronele Shark au ajutat la distrugerea a peste 45 tunuri și obuziere inamice de 122 mm și 152 mm, a peste 14 tipuri diferite de vehicule militare care intra în componenţa sistemelor Buk și Tor, a peste 10 stații de război electronic inamice, tancuri și alte vehicule blindate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News