Dronele rusești nu cad doar în România, ci și în Polonia. Varșovia acuză încălcarea spațiului aerian de către o dronă care a pătruns 25 de kilometri pe teritoriul polonez

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Resturi ale UAV-ului rusesc "black" Shahed doborât, 25 noiembrie 2023. Sursa foto: Telegram/Sternenko.
Resturi ale UAV-ului rusesc "black" Shahed doborât, 25 noiembrie 2023. Sursa foto: Telegram/Sternenko.

Atacul masiv cu rachete și drone executat de Rusia asupra Ucrainei, care a început în seara zilei de duminică și a continuat, în special, în dimineața de luni, 26.08.2024, a fost monitorizat și de armata poloneză.

Ca de obicei, în situațiile în care rachetele rusești ajung în vestul Ucrainei, Forțele Aeriene poloneze au ridicat în aer avioane de vânătoare de tip F-16. În același timp, partea poloneză a acuzat faptul că o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian național, unde a dispărut după ce a parcurs o distanță de aproximativ 25 de kilometri.

Incidentul a fost semnalat de comandantul Comandamentului Operațional din cadrul Forțelor Armate ale Poloniei, general maior Macieij Klisz, care a precizat că acesta a fost confirmat pe radar de cel puțin trei stații.

“Avem de-a face cu pătrunderea unei ținte aeriene pe teritoriul Poloniei. Acest lucru a fost confirmat pe radar de cel puțin trei stații. Incidentul s-a produs la ora 06:43 dimineața. Obiectul a intrat în spațiul aerian polonez și a dispărut după aproximativ 25 de kilometri de zbor”, a declarat Klisz, citat de Polsat News.

“Încă de la primele ore ale dimineții, am asistat la un atac aerian masiv cu rază lungă de acțiune al Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei. Rusia a direcționat atât rachete balistice, rachete ghidate și vehicule aeriene fără pilot, lovind infrastructura din Ucraina, inclusiv regiunile care se învecinează cu granița noastră. Soldații armatei poloneze au fost în așteptare încă de dimineața”, a precizat șeful Comandamentului Operațional.

“În timpul atacului masiv de luni asupra teritoriului Ucrainei, inclusiv asupra regiunilor adiacente graniței cu Polonia, ne-am ocupat de intrarea unei ținte aeriene pe teritoriul polonez. Am avut obiectul sub control deplin, eram gata să-l doborâm, am fost în contact cu ministrul apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, precum și cu șeful Statului Major General, Wiesław Kukuła, a spus Maciej Klisz.

“La ora 06:43, obiectul a trecut granița poloneză în apropierea orașului ucrainean Cervonograd. Acesta a fost urmărit de sistemele radar. Ținta a dispărut după aproximativ 25 km pe teritoriul Poloniei. Din cauza condițiilor meteorologice, nu am putut da o comandă de luptă”, a adăugat generalul polonez.

“Prezența obiectului străin nu a putut fi confirmată de avioanele aliate, nici poloneze, nici de elicoptere. A fost lansată o operațiune de căutare a acestuia. Forțele de apărare teritorială și ale trupe militare se îndreaptă spre locul incidentului”, a subliniat Klisz.

“Caracteristicile arată faptul că obiectul aerian nu este o rachetă. Cel mai probabil, este vorba despre un vehicul aerian fără pilot”, a indicat generalul Maciej Klisz.

După cum a menționat acesta, deocamdată nu se știe cu certitudine dacă obiectul aerian se mai află încă pe teritoriul polonez. El nu a exclus posibilitatea ca acesta să fi ieșit de pe teritoriul Poloniei.

Operațiunea de căutare se concentrează în zona comunei Tyszowce, la aproximativ 25 de kilometri sud de Hrubieszów. În total, 75 de soldați iau parte la acțiune.

Surse: lenta.ru, polsatnews.pl.

Comentariul autorului: Deși încă nu a fost prezentat un bilanț oficial al atacului rusesc din această dimineață, încep să apară informații despre amploarea acestuia. Chiar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit în cursul zilei, în cadrul unui mesaj video postat pe rețelele de socializare, despre acest lucru, apreciind că armata rusă a întrebuințat peste 100 de rachete de diverse tipuri și aproximativ 100 de drone de atac.

Astfel, se poate aprecia că atacul a fost una dintre cele mai puternice lovituri executate asupra Ucrainei de la declanșarea invaziei militare rusești. În orice caz, acesta a fost probabil atacul cu cea mai mare durată în timp, având în vedere că dronele rusești încă se aflau în aer deasupra Ucrainei și la ora locală 15:00.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel