Dronele rusești cu fibră optică sunt spaima militarilor ucraineni din prima linie. Kievul anunță că va recupera rapid și anunță ”cantități mari” de roboți tereștri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Ucraineană
Armata Ucraineană

Dronele cu fir reprezintă o inovație pe cât de simplă, pe atât de importantă în războiul din Ucraina.

Nu mai este niciun secret că rușii și ucrainenii au reușit să împânzească linia de contact cu drone FPV care sunt folosite pentru orice tip de misiuni - de la cele de atac kamikaze, până la misiuni de supraveghere și reglarea a focului artileriei. 

Marele lor minus este vulnerabilitatea în fața mijloacelor de război electronic, dar rușii folosesc acum, pe scară largă, drone controlate prin fibră optică, imune la bruiaj.

Pentru a înțelege cât de importante au devenit dronele controlate prin fibră, șeful Armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a s-a referit la începutul ofensivei din Kursk.

Ofensiva-surpriză ucraineană, începută pe 6 august 2024 a reușit să mai reducă din presiunea imensă pusă de ruși pe toată linia frontului. Cu toate acestea, forțele ucrainene au avut și un dram de noroc în primele ore ale ofensivei, recunoaște Sîrski.

”Am fost foarte norocoși că inamicul nu avea drone cu fibră optică în acel moment (abia începeau să apară). Acest lucru a devenit mai târziu o mare problemă pentru noi. Și în acel moment, numărul dronelor noastre a predominat, am reușit să coordonăm unitățile UAV cu acțiunile unităților de asalt”, a explicat șeful armatei ucrainene, într-un interviu acordat publicației LB.

 

Mai aproape de Star Wars. Drone controlate prin fibră și drone terestre

Drone ucrainene /Biroul Președintelui

Armata ucraineană beneficiază deja de suficiente drone pentru a se lupta de la egal la egal. Spre exemplu, Ucraina a reușit să își folosească letal dronele și să le trimită la distanțe care păreau de domeniul SF pentru forțele Kievului la începutul războiului.

Loviturile efectuate chiar și la distanțe de 1.700 de km au afectat serios depozitele de muniție: ”Am efectuat o serie de lovituri de mare succes în cadrul Operațiunii Deepstrike (lovituri în adâncimea teritoriului Rusiei)după aceea, numărul de obuze de artilerie folosite de inamic pe zi aproape s-a înjumătățit”, susține Sîrski.

Cu toatea astea, UAV-urile controlate prin fibră optică sunt încă insuficiente. Sîski e optimist și spune că situația se va schimba în curând:

”Am început să primim și drone pe fibră optică cu un cablu de 20 km, ceea ce în principiu ne egalizează șansele cu inamicul. Într-o lună-două-trei, vom reuși să creștem semnificativ numărul de FPV-uri cu fibră optică , ceea ce va lipsi practic inamicul de avantajele pe care le are în prezent.

O altă problemă uriașă pentru ucraineni, care va fi greu de îndepărtat, o reprezintă bombele cu planare utilizate intensiv de Forțele aeriene ruse, dar și aici se fac progrese importante, dezvăluie Sîrski:

”Dacă rușii își folosesc KAB-urile (bombe de aviație cu kit de ghidare și planare), ar trebui să folosim și GBU-urile noastre, bombele noastre ghidate. Apropo, forțele noastre aeriene oferă astfel de lovituri foarte sensibile inamicului, iar aceștia suferă pierderi. Sistemele noastre de ghidare sunt mult mai bune decât sistemele inamicului.

Foto ilustrativ: Sistem Rheinmetall  anti-drone SHORAD (ultra Short-Range Air Defense), bazat pe platforma terestră Mission Master XT 

Dronele terestre reprezintă armele războiului viitorului, iar Ucraina face eforturi să le aducă în prezent. Sîrski a vorbit succint și despre intenția Armatei ucrainene de extinde utilizarea ”roboților” care vor lupta la sol:

”Donele la sol sunt produse acum în cantități mari. Module controlate de la distanță. Toate au elemente de inteligență artificială, adică sunt capabile să detecteze ținte în mod independent, să le identifice și sunt capabile să tragă automat sau semi-automat. Acest lucru se întâmplă deja, așa cum am văzut odată în Star Wars”.

Amintim că ministerul ucrainean al Apărării se pregătește să desfășoare 15.000 de sisteme robotizate terestre, care au primit certificarea de luptă.

Locul lor va fi în primul rând în prima linie. Unul dintre sistemele cheie nou implementate este sistemul terestru robotizat denumit ”Liut” (trad. furie), care a trecut prin teste de luptă și a finalizat procedura de aprobare necesară pentru desfășurare pe front.

Anul trecut, Ministerul Apărării ucrainean a aprobat patru noi sisteme robotizate pentru utilizare terestră în cadrul forțelor armate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel