”Un grup de UAV-uri de atac a încălcat spațiul aerian al României”, au precizat Forțele Aeriene ale Ucrainei pe 8 septembrie la ora 02:49 într-un mesaj pe Telegram.
Dronele explozive rusești ar fi zburat destul de adânc în teritoriul României la aproape 30 de km de granița cu Ucraina.
La 10 minute după primul comunicat în care se făcea referire la pătrunderea UAV-urilor rusești deasupra României, Forțele Aeriene ucrainene au ”actualizat informațiile despre Shahed:
- UAV în regiunea Odesa îndreptându-se spre Sadovo;
- UAV în sudul regiunii Odesa. Cursul său este spre Vylkove și Kilia;
- Vehicul aerian fără pilot pe teritoriul României în zona Sabangia.
Localitatea Sabangia, situată pe malul lacului Razim se află la aproximativ 20 de km sud de municipiul Tulcea și la 30 de km de cel mai apropiat punct al graniței cu Ucraina.
Drona/dronele rusești ar fi zburat în spațiul aerian al României mai mult de o jumătate de oră.
La 03:41, Forțele Aeriene ucrainene au informat că drona a părăsit teritoriul României.
„Actualizări privind mișcarea UAV-urilor de lovitură inamice:
1. UAV-ul a părăsit teritoriul României, a zburat spre Vilkovo și continuă să se deplaseze în apele maritime de coastă din regiunea Odessa”, se precizează în mesajul postat pe Telegram.
Potrivit MApN, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat, la ora 2.25, de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08. Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava.
Nota autorului:
Dacă se confirmă rămânerea dronei/dronelor rusești în spațiul aerian al Românei pe o perioadă atât de mare - 42 de minute - acest lucru, pe lângă faptul că reprezintă o folosire, evident neautorizată, a României ca direcție de atac aerian asupra Ucrainei, dar și o potențială tentativă de cercetare la joasă altitudine a teritoriului unei țări NATO. În plus, regiunea în care a intrat drona rusească este foarte apropiată de zona conflictului ruso-ucrainean și de regulă, în astfel de zone sunt dislocate multe obiective de apărare și siguranță națională a României și NATO.
Amintim că populaţia din judeţele Tulcea şi Constanţa a primit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un mesaj RO-ALERT, după ce structurile de apărare şi securitate naţională au identificat un posibil atacat aerian al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei.
Mesajul a fost transmis în jurul orei 2:30 şi avertiza populaţia cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, prezentând în acelaşi timp măsuri de adăpostire.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News