Dronele pentru Armata României, în atenția bulgarilor. La sud de Dunăre nu se întrezăresc UAV-uri, deși Bulgaria a cochetat cu TB2

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Watchkeeper X, sursă foto: Thales
Watchkeeper X, sursă foto: Thales

Presa de la sud de Dunăre scrie despre programul de înzestrare cu drone pe care l-a lansat MApN și amintește că și Bulgaria are nevoie de un asemenea program, în contextul în care sistemele UAV devin din ce în ce mai importante.

Publicația de specialitate Bulgarian Military a scris despre acest program cu ocazia semnării memorandumului dintre U-TacS, un joint venture britanic între Elbit (UK) și Thales (UK), și Aerostar S.A.. Cele două companii au creat consorțiul Watchkeeper, care își propune fabricare într-o proporție cât mai mare a UAV-urilor Watchkeeper X în țara noastră, bineînțeles, în cazul în care MApN alege această ofertă.

Din consorțiu fac parte și Thales Systems Romania, Romaero S.A., dar şi Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România ”Elie Carafoli” (INCAS).

Sursa citată precizează că nu e clar dacă Aerostar va produce în totalitate UAV-ul ori dacă la noi vor fi produse anumite componente. Nu există încă nici informații oficiale despre producția în România a UAV-urilor Watchkeeper și pentru potențiali clienți internaționali, precum Bulgaria sau Grecia.

De precizat însă că la semnarea memorandumului, eveniment la care a luat parte și DefenseRomania, Ovidiu Buhai, director al Diviziei Sisteme de Apărare din cadrul Aerostar Bacău, a vorbit despre modul în care programul Watchkeeper va fi implementat în România, cu o participare românească cât mai mare în etapele de design, fabricație, cât și cercetare.

Watchkeeper X are la bază UAV-ul Hermes 450, dar e personalizat pentru Armata Marii Britanii.Dezvoltată inițial pentru operațiuni de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere aeriană (ISR), drona poate opera inclusiv în zone în care semnalul GPS nu există iar producătorul oferă posibilitatea ca UAV-ul să fie înarmat, în cazul în care MApN va solicita acest lucru. Watchkeeper poate fi echipat cu sistem de rachete Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN) dezvoltat de Thales.

 

Bulgaria are și ea nevoie de UAV-uri. Vecinii noștri de la sud de Dunăre au tatonat piața turcă - Bayraktar TB2

 

1. Watchkeepe... (watchkeeper-afganistan-royal-army-marea-britanie_66572100.jpg)

Watchkeeper X, în timpul unei operațiuni a Royal Army în Afganistan, sursă foto: Thales

 

Bulgarii amintesc că și țara lor are nevoie de astfel de echipamente, în speță de UAV-uri atât de atac, cât și de supraveghere şi recunoaştere aeriană (ISR). Sursa citată subliniază că Sofia a tatonat terenul dronelor bulgare Bayraktar TB2 încă de anul trecut. Până acum însă nu au apărut noi informații. Publicația noastră a scris încă de la începutul acestui an despre faptul că Sofia este interesată să achiziționeze cel puțin șase drone de atac Bayraktar TB2, însă se pare că pandemia le-a dat puțin planurile peste cap

Bayraktar TB2 se pare că au un succes important în regiune. După ce Polonia și Ucraina au semnat contracte pentru ele, ultima primind deja sisteme TB2, Letonia a dat și ea de înțeles că va opta pentru dronele turcești. 

Și, la fel precum România, vecinii noștri au optat pentru F-16, iar programul UAV-urilor trebuie să vină ca o completare. Bulgaria a achitat, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru 8 avioane de vânătoare F-16 Block 70. Primul F-16 este programat să fie livrat la sfârșitul anului 2022, în timp ce restul de şapte vor fi livrate în etape între anii 2023-2024.

În ceea ce privește România și programul de drone, MApN are în prezent pe lângă oferta de la U-TacS care ne propune Watchkeeper X și oferte din partea celor de la Elbit care propun Hermes 450 și din partea celor de la IAI care intră în competiție cu Tactical Heron.

În prezent nu există informații cu privire la modul în care se va face achiziția, dacă se va recurge la licitație sau la un contract G2G.

CITEȘTE ȘI: Obiectivul consorțiului Watchkeeper în programul dronelor pentru Armată: Un produs „născut în România”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel