Compania lui Elon Musk are probleme ce țin de moralitate. Oficialii SpaceX, cea care operează Starlink, susțin că serviciul de internet nu poate fi folosit ca armă în război. Asta, deși SpaceX semna acum câțiva ani un contract cu Pentagonul pentru construirea de sateliți de urmărire a rachetelor.
Serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei SpaceX, care a oferit armatei ucrainene o capacitate largă pentru a se apăra împotriva armatei ruse, „nu a fost niciodată destinat să fie folosit ca armă”, a declarat Gwynn Shotwell, președintele și directorul de operațiuni al SpaceX, la o conferință la Washington.
„Cu toate acestea, ucrainenii l-au folosit neintenționat, și nu ca parte a vreunui acord”, a spus ea.
Ulterior, într-o conversație cu jurnaliştii, Shotwell s-a referit la rapoarte conform cărora armata ucraineană a folosit serviciul Starlink pentru a controla dronele.
Ucraina folosește dronele pentru a detecta pozițiile inamice, pentru a efectua lovituri la distanță lungă și pentru a arunca bombe.
„Sunt lucruri pe care le putem face și le facem deja”, a adăugat ea, lăsând să se înțeleagă că funcțiile Starlink vor fi restricționate în Ucraina.
Shotwell a refuzat să spună ce măsuri a luat SpaceX
Utilizarea dronelor nu intră în domeniul de aplicare al acordului pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean, a spus Shotwell, adăugând că contractul a fost destinat în scopuri umanitare, cum ar fi furnizarea de internet în bandă largă spitalelor, băncilor și familiilor afectate de invazia rusă.
„Știm că armata le folosește pentru comunicații și asta e în regulă”, a spus ea, „dar nu am vrut niciodată să le folosească în mod ofensiv”.
SpaceX a livrat în mod privat camioane în Ucraina cu terminale Starlink, care permit armatei ucrainene să comunice conectându-le și conectându-se cu cei aproape 4.000 de sateliți pe care SpaceX i-a lansat deja pe orbita joasă a Pământului.
Drone kamikaze Switchblade 600
Guvernele unor țări precum SUA și Franța au plătit pentru alte transporturi de terminale Starlink, în plus față de cele finanțate de SpaceX.
Rusia a încercat să blocheze semnalele Starlink în regiune, deși SpaceX a contracarat prin întărirea software-ului serviciului, a declarat Elon Musk, CEO-ul companiei.
În toamnă, SpaceX a apelat la Pentagon cu o cerere de preluare a finanțării sistemelor de comunicații prin satelit Starlink din Ucraina, de care este foarte dependentă comunicarea armatei ucrainene în zona de luptă.
Musk a confirmat ulterior această informație, menționând că SpaceX nu poate plăti la infinit pentru sistemul deja existent și alte câteva mii de terminale, pentru care cantitatea de utilizare a datelor este de aproape o sută de ori mai mare decât cantitatea unei gospodării tipice.
La acea vreme, Pentagonul a confirmat că discută despre finanțarea Starlink în Ucraina după apelul lui Musk.
Apoi, miliardarul american și-a retras cuvintele și a declarat că va continua să finanțeze Starlink în Ucraina. Dar interlocutorul Politico a spus că Pentagonul nu are încredere în Musk. Acest lucru obligă agenția să caute o modalitate de a menține Starlink în funcțiune sau o opțiune de rezervă adecvată în Ucraina pentru viitorul apropiat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News