Dronele maritime ucrainene le dau mari bătăi de cap rușilor: Contracararea acestora va fi inclusă în noile programe de instruire a echipajelor navelor de suprafață

Cristian Soare , Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Desen ilustrativ al unei drone navale ucrainene care atacă fregata rusă Amiral Makarov. Sursa foto: Ukrainian Military Center.
Desen ilustrativ al unei drone navale ucrainene care atacă fregata rusă Amiral Makarov. Sursa foto: Ukrainian Military Center.

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.11.2023, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că echipajele navelor de suprafață vor începe să studieze în mod regulat probleme privind combaterea dronelor maritime. Astfel, în programul de pregătire pentru luptă al forțelor de suprafață va fi introdus un nou curs de instruire cu această tematică. De asemenea, în timpul exercițiilor de antrenament și de luptă, echipajele navelor vor trebuie să detecteze dronele maritime care se apropie de acestea și să le distrugă.

Evenimentele din acest an au arătat că dronele maritime de suprafață devin una dintre cele mai importante amenințări la adresa flotei moderne. În același timp, potrivit experților militari, acestea nu sunt deloc o țintă ușoară.

Ca urmare, programul de pregătire pentru echipajele navelor de suprafață din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse va include un nou curs de instruire, cu tema “respingerea unui atac al dronelor maritime”. După cum a precizat sursa cotidianului Izvestia din cadrul Ministerului rus al Apărării, elaborarea documentelor necesare în acest sens a fost deja finalizată, iar noi tipuri de exerciții de luptă au fost implementate la toate flotele.

“Înaintea începerii operației militare speciale, echipajele navelor de suprafață aparținând Forțelor Navale au desfășurat exerciții de luptă privind distrugerea unei ținte rapide de mici dimensiuni sau a unei mine plutiroare. Dar, pe baza experienței reale de luptă, instrucțiunile și metodele de răspuns sunt completate acum”, a menționat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, Forțele Navale ale Federației Ruse au obținut prima experiență de luptă în distrugerea bărcilor de mare viteză în anii 2000, când navele rusești au participat, în cadrul unei coaliții internaționale, la lupta împotriva piraților somalezi din Oceanul Indian.

,,Lupta împotriva dronelor maritime este semnificativ diferită de lupta împotriva bărcilor pirat sau de sabotaj. Misiunea dronei este să se apropie de nava noastră dintr-un unghi favorabil de direcție pentru a reduce sectorul de tragere pentru echipaj și pentru a ajunge în siguranță la distanța de detonare a încărcăturii reale. Astfel, trebuie să învățăm echipajele să manevreze competent pe timpul atacului unei drone pentru a garanta distrugerea acesteia cu foc de artilerie sau de la mitralierele de calibru mare”, a spus interlocutorul jurnaliștilor.

Referindu-se la același subiect, expertul militar rus, Dmitri Boltenkov, a declarat că acțiunile reușite ale navelor de luptă rusești din Marea Neagră fac obiectul unei atenții sporite din partea Forțelor Armate ale Ucrainei.

“Blocada navală a zonelor de coastă, lansările de rachete Kalibr, amenințarea constantă cu debarcarea desantului maritim - toate acestea forțează inamicul să vină cu tactici din ce în ce mai complexe pentru a contracara Forțele Navale ale Federației Ruse. Din aceste motive, militarii ucraineni au început să lupte în mod activ împotriva navelor rusești. În special, aceștia se bazează pe drone maritime de suprafață, care au devenit deja un pericol și o mare durere de cap pentru noi”, a menționat Boltenkov.

În opinia acestuia, ținând cont de faptul că dronele maritime sunt bărci de dimensiuni reduse, cu laturi care nu ies mult deasupra nivelului mării, cel mai important lucru constă în detectarea în timp util a unei astfel de ținte.

,,Prin urmare, este necesar să se organizeze în mod competent observarea non-stop a suprafeței mării. Algoritmul acțiunilor este simplu: observare, detectare, distrugere. De asemenea, echipajul trebuie să fie gata de manevră pentru a evita impactul cu dronele maritime. Pentru a distruge astfel de drone, desigur vor fi folosite instalațiile de artilerie și mitralierele de calibru mare”, a precizat Dmitri Boltenkov.

Potrivit expertului, pentru a distruge astfel de bărci este necesar să se utilizeze instalațiile automatizate cu foc rapid de tip AK-630, care au fost orientate anterior spre combaterea rachetelor de croazieră. În plus, navele pot fi consolidate cu instalarea unor noi mitraliere grele. De asemenea, în golfuri și la bazele navale este necesar să se organizeze o pază de coastă întărită și să se instaleze bariere de protecție.

Este important și ca navele din cadrul Forțelor Navale să colaboreze cu aviația, care și-a dovedit deja eficiența în detectarea și distrugerea dronelor maritime. După cum s-a constatat, avioanele noastre de vânătoare, cu ajutorul radarelor de la bord, pot vedea bine astfel de bărci. De asemenea, elicopterele Mi-8 și Ka-29 sunt folosite deja pentru lupta împotriva dronelor maritime”, a concluzionat Boltenkov.

Comentariul autorului: În ultimii ani, dronele aeriene s-au dovedit a fi vedetele conflictelor moderne, în special pe timpul luptelor din Siria, Libia și Nagorno-Karabakh.

Dronele maritime de suprafață reprezintă “o găselniță” a conflictului dintre Rusia și Ucraina, care va afecta însă în mod semnificativ războaiele viitorului. Întrebuințarea masivă a acestora în Marea Neagră a fost impusă de faptul că Ucraina nu mai dispune practic de nave de luptă și a trebuit să reacționeze cumva împotriva amenințării navelor rusești.

Într-o primă fază, dronele maritime au fost aduse din străinătate, în special din SUA și Marea Britanie, dar, în ultimul timp, partea ucraineană a început să-și producă singură astfel de mijloace navale. Din acest motiv, Flota rusă din Marea Neagră se confruntă cu o multitudine de drone maritime lansate de militarii ucraineni și cu o mare diversitate a acestora.

Deocamdată, Forțele Navale rusești nu au suferit pierderi semnificative din cauza dronelor maritime ucrainene. Țintele acestora au fost reprezentate, în special, de nave de mici dimensiuni sau de nave auxiliare. Însă, apariția tot mai frecventă a acestora în Marea Neagră și perfecționarea metodelor de lovire pot să reprezinte o amenințare reală, inclusiv pentru navele de luptă de mari dimensiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel