Dronele kamikaze Switchblade au fost retrimise în luptă pe frontul din Ucraina (Foto/Video): Ţinta a fost un sistem rusesc de rachete sol-aer Buk

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un sistem rusesc de rachete sol-aer BUK distrus de o dronă Switchblade în regiunea Donețk. Iunie 2024. Ucraina. Captură foto din materialul video realizat de Fundația ucraineană Come Back Alive/Militarnyi.
Un sistem rusesc de rachete sol-aer BUK distrus de o dronă Switchblade în regiunea Donețk. Iunie 2024. Ucraina. Captură foto din materialul video realizat de Fundația ucraineană Come Back Alive/Militarnyi.

Armata ucraineană a folosit dronele kamikaze americane Switchblade pentru a distruge un sistem rusesc de rachete Buk. Fundația ucraineana Come Back Alive a precizat că drona de atac a fost folosită de o unitate a Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale.

Sistemul rusesc de rachete sol-aer Buk a fost monitorizată de o dronă de recunoaștere Shark a unităţilor de recunoaștere aeriană, care a oferit informaţii suplimentare Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale.

Sistemul rusesc de apărare aeriană era transportat cu trailer auto care s-a oprit în localitatea Sarabash (fostul Komunarivka) în regiunea Donețk.

Dronă de atac Switchblade a trebuit să se deplaseze la peste 30 de kilometri de linia frontului pentru a lovi această ţintă, susţine publicaţia ucraineană Militarnyi.

Drona Switchblade vine în două variante: Switchblade 300 și Switchblade 600. Ambele pot fi transportate şi operate de o singură persoană, deși diferența de greutate este semnificativă – un Switchblade 300 cântărește doar 2,5 kg și poate încăpea într-un rucsac, iar Switchblade 600 este mai greu, nu mai focosul în sine are o greutate de 15 kg la care se mai adaugă şi sistemul de lansare şi operare, în total aproximativ 23 kg.

Cel mai probabil a fost versiunea Switchblade600 sau o versiune nouă și îmbunătățită de la compania americană AeroVironment.

Drona poate rămâne în aer timp de 40 de minute și poate acoperi 40 km în acest timp, precum și să facă raiduri în aer. Viteza maximă de zbor este de 185 km/h.

Switchblade 600 are un focos puternic care îi permite să distrugă vehicule blindate grele, inclusiv tancuri. Drona este lansată de la un lansator tubular, ceea ce reduce semnificativ timpul de desfășurare și îi permite să fie lansată din orice locație.

Sistemul de control al focului, care are la bază o tabletă cu ecran tactil, poate controla manual sau autonom acest tip de drone.

Militarii ucraineni din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale folosesc, de asemenea, Switchblade 300 pentru a ataca infanteria rusă.

În general, dronele kamikaze Switchblade au fost folosite intens de Armata Ucrainei începând cu primăvara anului 2022, când a primit versiunea Switchblade 300. Această versiune a dronei are o greutate totală de 2,5 kg și un focos echivalent cu o grenadă de mână, care poate fi detonat fie în timpul contactului cu ținta, fie în aer, deasupra inamicului, pentru o mai bună distrugere a ţintei vizate.

Compania care produce Switchblade, AeroVironment, îl descrie ca pe un „sistem tactic de rachete”, care are un rol dublu. Este atât un ’’cercetaș zburător’’, cât și o armă. În mod oficial, această categorie de arme este numită „loitering munition” –  muniţie care îşi caută ţinta.

Când aceste drone au fost testate pentru prima dată, au fost denumite în mod obișnuit fie „drone kamikaze”, fie „rachete sinucigașe”. De asemenea, pentru a descrie acest tip de armă, unii spun că Switchblades este un „robot asasin zburător ”. 

La fel ca multe alte drone, Switchblade nu este un UAV autonom, ci operat de la distanţă de către o persoană care stabileşte direcţia de deplasare, iar odată lansată, zboară de la sine. Operatorul indică pur și simplu ce vrea să observe în teren, spre ce dorește să îndrepte camera, iar computerul de bord ghidează automat drona către acel punct.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel