Pe linia frontului, dronele sunt multe, dar mai ales sunt mortale. În aceste condiții, războiul antidronă devine tot mai important, iar detectoarele de drone fac acum diferența între viață și moarte.
Dar producătorii ucraineni de detectoare trag un semnal de alarmă, anunțând că nu pot ține pasul cu cererea.
Publicația americană Defense One a explicat, recent, cât de importante sunt aceste detectoare, cum își fac ele treaba, precum și problemele cu care se confruntă producătorii ucraineni.
Dronele FPV explozive fac legea pe front și sunt deja arma principală în acest război
Militari ucraineni care operează o dronă de tip FPV: Sursa foto: AFU.
Mai întâi de toate, putem constata că asistăm la o explozie a numărului de drone în război, iar cele de tip FPV sunt cele mai eficiente.
O dronă FPV (first-person view) este ghidată de o persoană, în funcție de informațiile video pe care le drona le transmite.
Cât de periculoase sunt aceste drone FPV?
Atât Rusia, cât și Ucraina lansează, probabil, cel puțin 50.000 de drone FPV explozive pe lună, a declarat Samuel Bendett de la Centrul de Analiză Navală. Anul viitor, Ucraina speră să producă un milion de drone FPV, ceea ce ar dubla efectiv evaluarea lui Bendett asupra ratei lunare actuale de producție.
Unele drone FPV lovesc și imobilizează tehnica de luptă, care ulterior este distrusă cu artileria. Altele reușesc chiar să o distrugă deși de cele mai multe ori este nevoie de mai multe drone. Iar, altele atacă direct militarii, pe unii chiar în tranșee. Sunt și cazuri când drone FPV mai sofisticate zboară adânc în dispozitivul inamic și distrug obiective mai importante, cum ar fi aeronave, depozite etc.
Dar, cât de multe drone FPV își ating obiectivele? În prezent, ele fac legea pe front
Foto: Dronă de tip FPV, căreia i s-a atașat un dispozitiv exploziv
Cel puțin 20% din dronele FPV ucrainene reușesc să lovească ținta, a declarat Igor Dvoretskyi, manager de proiect la Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit Defense One.
Presupunând că din cele 50.000 de drone, 20.000 sunt ucrainene, rezultă că 4.000 își ating țintele într-o lună și în jur de 1.000 săptămânal. Potrivit datelor prezentate de Ministerul ucrainean al transformării digitale, în săptămâna 25 septembrie - 2 octombrie, dronele ucrainene au fost responsabile de distrugerea a 220 de unități de echipamente rusești, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din totalul de tehnică de luptă rusească distrusă.
Detectoarele de drone, multe și ieftine, deocamdată principala contramăsură
Foto: Militari ucraineni care operează o dronă / Armata Ucrainei, facebook
„Orice persoană inteligentă folosește” detectoare de drone, a spus Yaroslav Markevich, comandant de drone în batalionul Khartia din Ucraina.
Dar degeaba îți dorești acest sistem, dacă nu îl poți obține. Dispozitivele sunt fabricate, în principal, de companii start-up, cărora le lipsește finanțarea și experiența pentru a ține pasul cu cererea și care se bazează pe voluntari, la fel ca mare parte din producția de apărare a Ucrainei în timpul războiului, potrivit Defense One.
Ca răspuns la amenințare, inginerii de software ucraineni s-au apucat să învețe totul, de la război electronic, la lipire (de piese electronice), pentru a construi dispozitive de detectare. Multe dispozitive sunt ieftine, costând mai puțin de 250 dolari pentru modelele portabile și mai mult de 400 de dolari pentru modelele staționare mai sofisticate.
1. Detectoare bazate pe ce s-a învățat din ingineria inversă a UAV-urilor rusești
Pentru a realiza primul său detector fiabil, Dmytro (menționat doar prin prenumele său din motive de securitate), fondatorul companiei Drone Spices de detectare a dronelor, s-a axat pe ingineria inversă a UAV-ului Orlan-10 (utilizat pe scară largă de forțele ruse pentru a coordona artileria). A luat această decizie după ce a constatat că receptoarele radio comerciale definite prin software, cum ar fi HackRF și RTL SDR, nu pot ține pasul cu nevoile militare, deși erau atractive prin preț - 34 dolari. Un detector produs de compania lui Dmytro se vinde cu mai puțin de 100 de dolari, reprezentând costul materialelor și al forței de muncă, potrivit Defense One.
2. Detectoare bazate pe inteligență artificială care au și sistem de recunoaștere ”amic – inamic”
Alți producători s-au concentrat pe fotografia comercială și pe dronele FPV de mare viteză (racing drones) folosite de trupele ruse.
Kara Dag, companie înființată de antreprenorii în tehnologie Ivan și Eric, produce senzori portabili care pot detecta o dronă la o distanță de până la 2,4 mile (3,8 km), pot trimite o alertă prin vibrare și pot spune utilizatorilor din ce direcție vine.
Spre deosebire de alte detectoare de drone, Kara Dag folosește inteligența artificială pentru a ajuta la identificarea semnalelor unei drone – chiar dacă drona nu a fost identificată anterior sau dacă modelul său de emisie este perturbat de viteza sa sau de alți factori.
Detectoarele pot recunoaște, de asemenea, dronele ucrainene, preluând date de pe canalele de socializare ruse care partajează informații despre dronele ucrainene, a spus Ivan.
3. Sisteme de detecție mai complexe care îndeplinesc mai multe funcții, inclusiv aflarea poziției operatorului UAV-ului inamic și coordonarea unui atac cu dronă asupra acestuia
Falcons, o altă companie ucraineană de detectoare de drone, oferă o altă abordare. Produsul său, Eter, constă dintr-o configurație cu mai multe antene legate de o stație de lucru computerizată care identifică direcția și mișcările mai multor drone inamice. Acest lucru poate ajuta trupele să determine dacă să le distrugă sau să se ascundă, deoarece o singură pușcă anti-dronă nu va putea elimina un roi de drone, a spus Oleksandr, co-fondator și CTO (chief technology officer) al Falcons.
Sistemul poate indica punctul de origine al unei drone, permițând trupelor să vizeze operatorii inamici. Compania lucrează chiar la o versiune care să sincronizeze sistemul de detectare cu dronele de atac care să lovească operatorul inamic.
Un alt proiect în lucru este extinderea săptămânală a memoriei scanerului. Acest lucru l-ar ajuta pe operatorul de căutare să identifice dronele proprii. „Există mult foc prietenesc pe prima linie în acest moment”, a spus Oleksandr. „Nu știi a cui este drona (...) și tragi în toate.”
Companiile ucrainene nu pot satisface cererea. Printre motive, evident sunt banii (prea puțini), precum și numărul mic de companii care pot fabrica detectoarele.
Există însă o problemă și mai mare: inovațiile nu sunt suficient de profunde pentru a asigura un avantaj decisiv pe termen lung.
Drone Spices a văzut cererea explozivă după două postări populare pe Facebook, a spus Dmytro. Compania încearcă acum să mărească producția de la sute de dispozitive la mii pe lună.
„Încercăm să satisfacem cererea, dar este greu”, a spus Dmytro.
„Există patru, poate trei, poate patru producători de aceste dispozitive”, a spus Ivan de la Kara Dag. „Și nu știu vreun loc unde să le poți achiziționa, pentru că s-au epuizat.”
Între timp, companiile descoperă tehnologia pe măsură ce merg, cu personal de ingineri software care au uneori puțină experiență în hardware.
Chiar și achiziționarea de componente poate fi o provocare. În timp ce Kara Dag utilizează componente ieftine, disponibile pe scară largă, întârzierile de expediere pot fi o problemă, a spus Ivan.
Atragerea investitorilor ar putea ajuta la rezolvarea problemei, injectând mai mult capital în această activitate
În primul rând, unii depind de munca voluntară și de donații pentru a funcționa. Dmytro de la Drone Spices și-a exprimat îngrijorarea că acceptarea investițiilor ar putea face voluntarii să se întrebe de ce își donează companiei forța de muncă sau echipamentul.
Alții urmăresc finanțare străină, dar cu prevederea că Ucraina este pe primul loc. Kara Dag este în discuții cu firme de capital de risc, dar „nu intenționăm să facem niciun profit din Ucraina”, a spus Ivan. Oleksandr, de la Falcons, a mai spus că compania este în discuții cu investitorii, dar că produsul este încă în „preproducție” din punctul de vedere al investitorilor.
Obținerea de fonduri de la guvernul ucrainean este, de asemenea, o opțiune. Kseonics a declarat că a primit un grant de 25.000 de dolari, iar Drone Spices a solicitat asistență.
Nu toate firmele din domeniul detecției de drone pot avea o tehnologie care este coaptă pentru aceste vremuri, a remarcat Oleg Vornik, CEO al companiei australiene DroneShield care produce mijloace anti-dronă.
„Recomandarea mea pentru utilizatorii finali rămâne să facă în continuare ceea ce ar face de obicei – testarea extensivă a sistemelor”, a spus Vornik.
Totuși, Ucraina trebuie să investească în aceste tipuri de tehnologii, dacă vrea să câștige războiul, a spus Ivan.
Pe fondul disputelor de finanțare și a livrărilor lente, armele occidentale nu sunt „durabile”, a spus el.
Între timp, Ministerul Apărării Rusiei, mai mare și mai bogat, s-a dovedit capabil să copieze invențiile ucrainene și să le producă în volume care depășesc cu mult capacitatea de producție a Ucrainei.
„Pentru a dezvolta un avantaj durabil, trebuie să ne uităm la tehnologia profundă, care este greu de dezvoltat și greu de copiat”, a spus Ivan.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News